Linsesalat med bagte rødder og bacon

Udgivet af den 13. april, 2019 i Salater


Linsesalat med bagte rødder og bacon

Linser smager virkeligt skønt og kan bruges i mange sammenhænge. Her er de brugt i en lun linsesalat med masser af bagte grøntsager samt lidt sprød bacon på toppen. Det er en dejligt mættende salat, som passer til de fleste årstider her i Danmark, og lige nu giver den muligheden for at udnytte vinterens sidste, dejlige grøntsager, inden sommeren banker på døren.

Vinterens grøntsager om foråret

Så snart kalenderen nærmer sig foråret, så får de fleste af os lyst til masser af friske, sprøde grøntsager ovenpå en lang vinter. Det gør jeg i hvert fald. Hvert år glæder jeg mig helt vildt til de første danske asparges, rabarber og nye kartofler, bare for at nævne nogle få. Desværre må jeg hvert år sande, at min lyst til nye grøntsager dukker op meget tidligere, end grøntsagerne gør. Vi skal langt ind i foråret, før vi for alvor kan begynde at høste grønt. Derfor leder jeg på denne tid af året altid efter ny inspiration til at få det bedste ud af de sidste vintergrøntsager, inden den nye sæson tager fart. Der er nemlig stadig masser af lækre rodfrugter og kål at få, og det smager jo også dejligt.

Læs også: Bagte rodfrugter med chili, fennikelfrø og feta

For at tilfredsstille behovet for noget friskt og grønt har vi også kommet lidt rucola i samt toppet salaten med masser af karse. Karse er nemt at dyrke hele året og smager dejligt på mange aftensretter samt rugbrødsmadder med f.eks. hjemmelavet æggesalat. Vi bruger det meget i perioder, hvor det er lidt småt med de friske krydderurter i haven. Senere på sæsonen vil friskhakket persille, purløg eller andre krydderurter også gøre sig godt ovenpå sådan en lun linsesalat.

Linsesalat er grøn aftensmad med mindre kød

I forbindelse med at Martin og jeg ledte efter inspiration til grøntsagsbaseret aftensmad, kom vi på denne salat. Vi har faktisk lavet den et par gange nu. Hver gang har vi brugt forskellige grøntsager alt efter, hvad vi lige havde liggende. I denne variant bruger vi gulerødder, kartofler og rosenkål, men andre grove grøntsager som jordskokker og pastinakker gør sig også godt i salaten. Senere på sæsonen ville en sommergrøntsag som fennikel garanteret også smage skønt i.

Vi spiser ofte denne slags aftensmad herhjemme, hvor grøntsagerne får lov til at spille hovedrollen, og så bliver kødet nærmere et krydderi. Baconen er på ingen måde stjernen her, men den bidrager med en lækker dybde og salt, som klæder retten rigtig godt. For os fungerer det godt at bruge denne metode til at skære ned på kødet, men uden at alle dage nødvendigvis behøver været fuldkommen vegetariske.

De fantastiske linser

Jeg elsker alle slags linser, og vi er særligt glade for at bruge de grønne og de røde. Grønne linser holder sig rimelig faste ved tilberedning i modsætning til røde linser, som koger ud. De er dermed meget forskellige at arbejde med og gode i hver sine sammenhænge. Fordi grønne linser holder sig faste er de alletiders i salater som denne og som tilbehør generelt, f.eks. som en slags linseragout ala denne. De røde linser er derimod en fast bestanddel i mange indiske klassikere som f.eks. en vegetarisk curry eller daal.

Når man prøver at skære lidt ned på kødet, som mange gør i disse dage, så er linser en ingrediens, der giver rigtig god mening at gøre sig bekendt med. Linser (som egentlig er et frø fra en plante i ærteblomstfamilien) er nemlig meget proteinholdige. Det gør dem meget mættende og alletiders, når vi snakker grøntsagsbaserede eller vegetariske retter. Og så smager de også virkelig godt!

Grønne linser kendes ofte som Puy linser i butikkerne. Det betyder blot, at det er en specifik (og rigtig god) type linser, som stammer fra Le Puy i Frankrig. Der findes mange andre varianter end kun Puy linser, men de kan bestemt anbefales til denne ret. Til denne linsesalat brugte vi nogle linser fra Champagne, som Martin havde købt i Champagne i Frankrig. De er mere brune i det, end dem vi normalt køber, men holder formen på samme måde som Puy linser og smager virkelig godt! Et andet alternativ kunne være de sorte belugalinser. Brug dine favoritlinser til retten, så længe det er af en type, som forbliver fast ved kogning.

Linsesalat med bagte rødder og bacon

Linsesalat med bagte rødder og bacon

Linsesalaten er en glimrende måde at få tømt ud i køleskabet på. Her har jeg brugt gulerødder, rosenkål, og kartofler, men salaten smager også dejligt med f.eks. jordskokker og pastinakker. 
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret, Salat
Køkken: Fransk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 2
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

  • 2-3 gulerødder
  • 2-3 kartofler
  • 1 håndfuld rosenkål
  • 100 g grønne linser gerne fra Puy (sælges også under navnet “delikatesselinser”)
  • 6-8 skiver bacon
  • 1 håndfuld rucolasalat

Dressing

  • 1 spsk. æbleeddike anden god eddike kan også bruges
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. dijonsennep

Sådan gør du

  • Ordn gulerødder, kartofler og rosenkål, og skær dem ud i grove stykker. Rosenkålen skal blot halveres eller skæres i kvarte alt efter størrelsen.
  • Vend grøntsagerne med olivenolie, salt og peber og bag dem i 30-45 minutter ved 200 grader.
  • Kog linserne i ca. 20 minutter eller til de møre, men stadig har bid. 
  • Steg baconen sprød på en pande, og læg det derefter på fedtsugende papir. 
  • Skyl rucolaen og dryp den godt af.
  • Pisk ingredienserne til dressingen godt sammen og smag den til. 
  • Vend de kogte linser sammen med rucola, bagte grøntsager og dressing i en skål og smag til med salt og evt. æbleeddike.

Noter

Anret linsesalaten i en skål eller på tallerkener og top med sprød bacon og evt. lidt karse, spæd skvalderkål e.l.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.