Kartoffel-porresuppe med sprød seranoskinke

Udgivet af den 12. april, 2011 i Supper | 0 kommentarer


Kartoffel-porresuppe med sprød seranoskinke

Der er ikke noget bedre end en god, varm kartoffel-porresuppe at varme sig på, når det er koldt udenfor. Der er nemlig en ganske god grund til, at det er en klassiker, og det er fordi, det smager så skønt.

Jeg har før lavet den fejl ikke at komme nok porre i, når jeg har lavet kartoffel-porresuppe, hvilket jeg synes giver en lidt kedelig suppe. For lad os nu bare være ærlige. Det er begrænset, hvor meget smag et par kedelige vinterkartofler har. Når det så er sagt, så giver kartoflerne både smag og konsistens til suppen. Personligt synes jeg, at det perfekte forhold mellem kartoffel og porre er 50/50, altså lige dele af hver. Og hvis du så også lige smider et bundt timian i suppen, så får du noget nær den perfekte kartoffel-porresuppe.

Læs også: Blomkålssuppe med chorizo og hasselnødder

I denne omgang valgte jeg at garnere suppen med fintsnittet porre, som jeg havde sauteret i rigeligt smør og lidt god lufttørret skinke, som jeg havde bagt sprødt i ovnen. Den sprøde og salte skinke er en af mine yndlingsgarniturer til cremede grøntsagssupper. Det smager ganske enkelt bare skønt! Alternativt kan man gå den lidt mere klassiske vej og toppe sin suppe med en fuldfed creme fraiche og lidt god sprødstegt bacon.

Kartoffel-porresuppe med sprød seranoskinke

Kartoffel-porresuppe er perfekt til fryseren

Jeg laver næsten altid en stor portion suppe, når jeg alligevel er igang i køkkenet, og så fryser jeg det meste ned i mindre portioner. Hvad enten der er tale om græskarsuppe med chili og ingefær, blomkålssuppe med chorizo og hasselnødder eller kartoffel-porresuppe med sprød seranoskinke, så er det perfekt at have i fryseren til en travl hverdag, hvor man ikke lige har tid til at stå i køkkenet, men stadig gerne vil have et godt hjemmelavet måltid på bordet. Når der er tale om blendede grøntsagssupper, så fryser jeg altid suppen ned i portioner à ca. 6 dl., hvilket passer fint til to personer. Så skal suppen bare tages ud af fryseren, varmes op, tilsættes 1 dl. fløde og evt. skummes op med en stavblender. Og så er der serveret.

Kartoffel-porresuppe med sprød seranoskinke

Kartoffel-porresuppe med sprød seranoskinke

Skal suppen fryses ned, så skal det gøres inden fløden tilsættes. Vi plejer at fryse den ned i portioner à 6 dl. til to personer, og så tilsætte 1 dl fløde inden servering.
Forb. tid15 min
Tilb. tid45 min
Samlet tid1 t
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Servings: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Kartoffel-porresuppe

  • 1-2 løg
  • 3-4 porrer (ca. 400 g i renset vægt)
  • 500 g kartofler
  • Et par kviste timian
  • 1 liter hønsefond (kan erstattes med en god grøntsagsfond)
  • 2,5 dl hvidvin
  • 2,5 dl piskefløde
  • Friskpresset citronsaft

Garniture

  • 10-12 skiver god lufttørret skinke
  • 2 porrer

Fremgangsmåde

Kartoffel-porresuppe

  • Hak løgene groft.
  • Rens porrerne godt for jord, fjern evt. det yderste lag og snit porrerne.
  • Skræl kartoflerne og skær dem ud i grove stykker.
  • Varm en stor, tykbundet gryde op og steg løg og porrer af i en blanding af olivenolie og smør. Det må ikke tage farve.
  • Vask timianen og bind den sammen, så den er nem at fiske op igen.
  • Når porrerne er faldet sammen og løgene er blanke tilsættes kartofler, timian, hvidvin og hønsefond.
  • Kog suppen op og lad det hele simre under låg i 20-30 min. indtil kartoflerne er møre.
  • Fisk timianen op og blend suppen helt glat.
  • Tilsæt fløden, kog suppen op og smag den til med salt, peber og friskpresset citronsaft.
  • Skum gerne suppen godt op med en stavblender inden servering.

Garniture

  • Bag skinken ved 200 grader i ca. 10 min. indtil den er sprød.
  • Læg skinken på fedtsugende papir og lad den køle lidt af inden servering.
  • Rens porrerne godt for jord og snit dem fint.
  • Steg porrerne i rigeligt smør indtil de er møre, men stadig har lidt bid. Krydr med salt.

Noter/Anretning

Server kartoffel-porresuppe med sauteret porre, sprød skinke og evt. et skvæt god olivenolie. Suppen smager også skønt med et stykke stegt fisk. Server gerne lidt hjemmebagt focaccia eller koldhævede flutes til suppen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!