Hyldeblomstsaft – nem opskrift på hyldeblomstsaft

Udgivet af den 5. juli, 2012 i Drikkevarer


Hjemmelavet hyldeblomstsaft, Opskrift

Der er ikke noget bedre og mere sommerligt end et glas iskoldt hjemmelavet hyldeblomstsaft. Det er smagen af sommer! Og så er det faktisk ret nemt at lave selvom det selvfølgelig tager lidt tid at ordne hyldeblomsterne.

Hjemmelavet hyldeblomstsaft i cocktails og is

Nu er det som sagt ved at være sidst på sæsonen hvad hyldeblomst angår, men hyldeblomsterne er stadig i fuld flor de fleste steder, så hvis du skynder dig, kan du sagtens nå at lave en ordentlig portion hyldeblomstsaft. Derudover kan hyldeblomsterne også bruges til at lave hyldeblomsteddike, hyldeblomstsalt eller hyldeblomstsukker – kun fantasien sætter grænser.

Læs også: 3 cocktails med hyldeblomst

Udover at saften smager fantastisk blandet op med vand eller danskvand, så kan man fryse den ned til små ispinde eller eksperimentere med at lave en granité ved at fryse saften ned og rive flager/sne med en gaffel – en granité kan f.eks. bruges som en lille ganerenser mellem retter eller bruges til en dessert. Alternativt kan man lave en lækker lille drink ved at blande saften op med lidt hvidvin, champagne, rom, gin eller hvad du lige føler for.

Hjemmelavet hyldeblomstsaft – nem og lækker opskrift

Opskriften giver ca. 1,4 liter koncentreret saft, men du kan ligeså godt lave en ordentlig portion når nu du er igang. Blandingsforholdet er ca. 1 del hyldeblomstsaft til 4 dele vand.
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Saftevand
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 days
Samlet tid: 3 days 30 minutter
Antal: 2 flasker (70cl)
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 20 hyldeblomstskærme ca. 10g per skærm
  • 20 g citronsyre
  • 1 økologisk citron
  • 500 g sukker rørsukker kan også bruges
  • 1 liter vand
  • Patentflasker til opbevaring
  • Evt. lidt vodka til at skylle patentflaskerne med

Sådan gør du

  • Ryst hyldeblomsterne forsigtigt og læg dem i en lys spand/balje for at komme af med evt. små dyr.
  • Skyl citron og skær den ud.
  • Kog vand og sukker op i en stor gryde. Tag gryden af blusset og tilsæt citron og citronsyre.
  • Klip stilken af hyldeblomstskærmene og kom skærmene op i gryden. Rør godt rundt og lad det køle af.
  • Sæt gryden i køleskabet (eller et andet køligt sted) og lad saften trække i 3 dage.
  • Når saften har trukket i 3 dage skal den sigtes og hældes på skoldede og evt. vodkaskyllede patentflasker. Jeg hældte min hyldeblomstsaft igennem et passerstykke/-si, men har man ikke sådan en kan et viskestykke (skyllet og vredet op) eller et te-/kaffe-filter bruges.

Noter

Den færdige hyldeblomstsaft kan holde sig op til 1 måned på køl. Ønsker du længere holdbarhed, så kan saften fryses. 
Gem endelig hyldeblomstskærmene efter du har lave saft. Vi plejer at fryse dem ned, og så bruger vi f.eks. som fyld i en hel ovnstegt kylling.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!
Hyldeblomster trækker i lagen sammen med citroner

Plukning og rensning af hyldeblomster

Vær opmærksom på ikke at plukke de hyldeblomster, der er lige ud til vejen eller er i en højde, så hundene kan ha’ tisset på dem. Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt det er hyldeblomst eller ej, du har fået fingrene i så SPØRG nogen, der ved det. Når det så er sagt, så er det svært at tage fejl af hyldeblomst pga. den kraftige duft. Hyldeblomster vokser som en busk, men kan blive op til 8 meter høje.

Læs også: Hyldebærsaft – opskrift på hjemmelavet hyldebærsaft

Hyldeblomst er som regel fyldt med en masse smådyr, hvilket kan være lidt træls. Så sørg for at ryste hyldeblomstskærmene lidt inden du laver saften, men pas på ikke at vær for voldsom, da de nemt kan miste en masse smag og duft, hvis de bliver rystet for voldsomt. Læg dem i en lys balje, spand e.l. når du har rystet dem forsigtigt og lad dem ligge 10-15 min., så mange af de små lus kan hoppe af inden skærmene kommer op i sukkerlagen. Det er stort set umuligt at ryste alle de bittesmå lus ud af skærmene, men det gør ikke noget, at der kommer nogen med i vandet. De ødelægger ikke saften og bliver sigtet fra når saften er færdig. Ryst skærmene udenfor medmindre du vil ha’ små lus i hele dit køkken.

Hyldeblomstsaft på flaske

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.