Hjemmelavet hyldeblomstsaft – nem og lækker opskrift

Udgivet af den 5. juli, 2012 i Drikkevarer | 3 kommentarer

Hjemmelavet hyldeblomstsaft, Opskrift

Hyldeblomstsæsonen lakker stille og roligt mod enden, og jeg har for første gang lavet en stor portion hyldeblomstsaft. Jeg måtte desværre lave to portioner, da første portion blev udrikkelig, og derfor kommer dette indlæg lidt sent.

Første portion blev meget bitter og besk i smagen, hvilket jeg tror skyldes, at der var for meget stilk og for lidt sukker. Derfor måtte jeg prøve igen med lidt inspiration fra svigermors opskrift. Anden portion blev lavet med væsentligt mere sukker, og så fik den også lige lidt citronsyre, og det blev bare rigtig godt.

 

Hyldeblomstsaft i cocktails og is

Nu er det som sagt ved at være sidst på sæsonen hvad hyldeblomst angår, men hyldeblomsterne er stadig i fuld flor de fleste steder, så hvis du skynder dig, kan du sagtens nå at lave en ordentlig portion hyldeblomstsaft. Derudover kan hyldeblomsterne også bruges til at lave hyldeblomsteddike, hyldeblomstsalt eller hyldeblomstsukker – kun fantasien sætter grænser.

Læs også: 3 cocktails med hyldeblomst

Udover at saften smager fantastisk blandet op med vand eller danskvand, så kan man fryse den ned til små ispinde eller eksperimentere med at lave en granité ved at fryse saften ned og rive flager/sne med en gaffel – en granité kan f.eks. bruges som en lille ganerenser mellem retter eller bruges til en dessert. Alternativt kan man lave en lækker lille drink ved at blande saften op med lidt hvidvin, champagne, rom, gin eller hvad du lige føler for.

Hjemmelavet hyldeblomstsaft, Opskrift

Plukning og rensning af hyldeblomst

Vær opmærksom på ikke at plukke de hyldeblomster, der er lige ud til vejen eller er i en højde, så hundene kan ha’ tisset på dem. Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt det er hyldeblomst eller ej, du har fået fingrene i så SPØRG nogen, der ved det. Når det så er sagt, så er det svært at tage fejl af hyldeblomst pga. den kraftige duft. Hyldeblomster vokser som en busk, men kan blive op til 8 meter høje.

Læs også: Hjemmelavet koldskål – den bedste opskrift

Hyldeblomst er som regel fyldt med en masse smådyr, hvilket kan være lidt træls. Så sørg for at ryste hyldeblomstskærmene lidt inden du laver saften, men pas på ikke at vær for voldsom, da de nemt kan miste en masse smag og duft, hvis de bliver rystet for voldsomt. Læg dem i en lys balje, spand e.l. når du har rystet dem forsigtigt og lad dem ligge 10-15 min., så mange af de små lus kan hoppe af inden skærmene kommer op i sukkerlagen. Det er stort set umuligt at ryste alle de bittesmå lus ud af skærmene, men det gør ikke noget, at der kommer nogen med i vandet. De ødelægger ikke saften og bliver sigtet fra når saften er færdig. Ryst skærmene udenfor medmindre du vil ha’ små lus i hele dit køkken.

Hjemmelavet hyldeblomstsaft, Opskrift

Hjemmelavet hyldeblomstsaft - nem og lækker opskrift
Udskriv
Forberedelse
30 min
Tilberedning
3 d
Samlet tid
3 d 30 min
 
Opskriften giver ca. 1,3 liter koncentreret saft, men du kan ligeså godt lave en ordentlig portion når nu du er igang – jeg lavede en tredobbelt portion. Blandingsforholdet er ca. 1 del hyldeblomstsaft til 4 dele vand.
Opskriftstype: Saftevand
Køkken: Dansk
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
  • 20 hyldeblomstskærme
  • 20 g citronsyre
  • 1 økologisk citron
  • 500 g sukker
  • 1 liter vand
  • Patentflasker til opbevaring
  • Evt. Lidt atamon til at skylle patentflaskerne med
Fremgangsmåde
  1. Ryst hyldeblomsterne forsigtigt og læg dem i en lys spand/balje for at komme af med evt. små dyr.
  2. Skyl citron og skær den ud.
  3. Kog vand og sukker op i en stor gryde. Tag gryden af blusset og tilsæt citron og citronsyre.
  4. Klip stilken af hyldeblomstskærmene og kom skærmene op i gryden. Rør godt rundt og lad det køle af.
  5. Sæt gryden i køleskabet (eller et andet køligt sted) og lad saften trække i 3 dage.
  6. Når saften har trukket i 3 dage skal den sigtes og hældes på skoldede og evt. atamonskyllede patentflasker. Jeg hældte min hyldeblomstsaft igennem et passerstykke/-si, men har man ikke sådan en kan et viskestykke (skyllet og vredet op) eller et te-/kaffe-filter bruges.
Noter/Anretning

Den færdige hyldeblomstsaft kan holde sig op til 1 måned på køl. Ønsker du længere holdbarhed, så kan saften fryses.

Og gem endelig hyldeblomstskærmene efter du har lave saft. Vi plejer at fryse dem ned, og så bruger vi f.eks. som fyld i en hel ovnstegt kylling.

 


3 Kommentarer

  1. Hej, jeg bruger en gaffel til at fjerne alle blomsterne – det går hurtigt. Skallen skræller jeg af citronerne og presser saften. På den måde undgår jeg (af)smag fra stængler og det hvide i citronen, og det er nemt at lave marmelade (med vanillestang) af resterne.

  2. Desuden hælder jeg saften i fryseposer, som jeg har lagt ned i en form, lukker godt og smider i fryseren. Næste dag har jeg fine “murstene”, som ikke fylder meget i fryseren. Vi har derfor kun én enkelt flaske fremme ad gangen.

    • Hej Elsebeth,

      Mange tak for de gode tips! Dem vil jeg bestemt benytte mig af næste gang der skal laves hyldeblomstsaft 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!