Nyborg Destilleri – et ambitiøst og råvarebevist køkken

Udgivet af den 4. april, 2018 i Restaurantbesøg


Nyborg Destilleri, stenbider og stenbiderrogn

I sommeren 2017 kunne Nyborg Destilleri endelig slå dørene op efter en totalrenovation af lokalerne, hvor statsbanernes gamle togværksteder holdt til i 125 år. Udover en spiritusproduktion lægger Nyborg Destilleri også hus til både en lille butik, hvor man kan købe deres produkter samt en bar/café og ikke mindst en restaurant med høje ambitioner. Selvom bygningerne er blevet totalrenoveret, så har man valgt at være tro mod de historiske bygninger og holdt fast i en rustik indretning, der skaber en utrolig dejlig atmosfære.

 

Økologiske og lokale råvarer hos Nyborg Destilleri

Restauranten, som det skal handle om i dag, beskriver sig selv som et dansk/nordisk køkken med høje ambitioner, men helt nede på jorden. Der er stort fokus på kvaliteten af råvarerne, hvorfor der stort set udelukkende bruges økologiske råvarer fra lokale leverandører. Men det er ikke kun i køkkenet, at der er økologi på dagsordenen. Alle drikkevarer er nemlig også økologiske, hvadenten der måtte være tale om kaffe, sodavand, øl, vin eller spiritus. Og i baren finder man selvfølgelig både økologiske øl fra Ørbæk Bryggeri og Nyborg Destilleris egen spiritus. Som du nok kan høre, så bliver der ikke hoppet over, hvor gærdet er lavest, og faktisk så modtog Nyborg Destilleri også Det Økologiske Spisemærke i guld allerede efter at have været åbnet i 3 måneder.

Restauranten har både åbent til frokost, hvor der serveres smørrebrød, og til aften, hvor man kan vælge mellem fem retter fra de salte køkken og tre desserter. Alle retter er af forretsstørrelse, og de anbefaler, at man minimum tager tre retter. Der er også mulighed for at vælge en 4-retters eller en 6-retters menu, hvor køkkenet bestemmer menuen, og til begge er det muligt at tilkøbe vin- eller ølmenu. Maiken og jeg besluttede os for at tage en 6-retters menu med tilhørende vinmenu.

Nyborg Destilleri Restaurant

Frisk og sæsonbetonet start på aftenen

Vi bliver budt på en G&T til at starte ud på – selvfølgelig med en af destilleriets tre nye gins efter eget valg – hvilket vi selvfølgelig takker ja til. Jeg vælger deres Mist Gin, der er lavet med bl.a. enebær, tang og salturt, og Maiken snupper deres Frost Gin, der er lavet med bl.a. enebær, pebermynte og eukalyptus. Kort efter får vi serveret to store og velsmagende G&Ts, hvorefter der kommer en lille appetizer, der byder på en perfekt tilsmagt blomkålssuppe med friskost og timianolie. Knivskarpt og en perfekt start på aftenen.

Læs også: Restaurant HOS – ambitiøst smørrebrød i Odense

Vi besøgte Nyborg Destilleri på en ret kold forårsaften i starten af marts, så første ret byder selvfølgelig på stenbiderrogn. Rognen er smagt til med en smule rom fra destilleriet og bliver serveret med dampede rødløg, der er fyldt med røget stenbider rørt op med creme fraiche. Dertil er der en smule syrnet fløde og dildolie, og som du kan se på billedet øverst i dette indlæg, så er det en yderst yndig servering. Og igen sidder tilsmagningen lige i skabet! Løgene er perfekt tilberedt – knasende sprøde og milde og sødmefulde i smagen, hvilket gik smukt hånd i hånd med de ferske stenbiderrogn og den letrøgede stenbider. Hertil får vi et glas knitrende sprød og ung riesling fra den østrigske producent Loimer. Et dejligt glas fra en dygtig producent, der lige præcis har tilpas med sødme til at klare den røgede stenbider. Et dejligt og klassisk vinmatch og en utrolig skarp start på aftenen.

Nyborg Destilleri, Tatar og grønkål

En overraskende tatar

Der går ikke længe før tjeneren kommer med vinen til næste ret, men da vi stadig sidder med både G&T og riesling i glassene, beder vi om lige at vente lidt med næste ret. Dette er selvfølgelig ikke noget problem, og herefter er tempoet lige som det skal være resten af aftenen.

Da vi har drukket ud og er klar til næste servering, får vi serveret et glas biodynamisk auxerrois fra Alsace (producenten har jeg desværre glemt), der skal matche en rørt oksetatar, som vi får serveret kort efter. Tataren er rørt med bl.a. løg og sprøde og salte mandler og er dækket af en fornuftig mængde blancheret grønkål. De saltede mandler giver tataren et spændende udtryk, og det er endnu en utrolig velsmagende, omend lidt stor, servering. Vinen smager skønt af melon og citrus og har noget fylde fra fadlagring. Den går egentlig udemærket i spænd med tataren, men den drukner desværre en lille smule.

Nyborg Destilleri, Havtaskelever og broccoli

Havtaskelever – havets foie gras

Foie gras er efterhånden et ret omdiskuteret emne, men når det kommer fra havet, så er der ingen grund til diskussion, for så er der selvfølgelig slet ikke tale om foie gras. Ikke desto mindre er havtaskelever også kendt som “havets foie gras”, og det er med god grund. Det smager nemlig lidt derhenad uden at være tilnærmelsesvis ligeså fedt og vulgært som foie gras.

Som du nok har gættet, så bød næste servering på stegt havtaskelever, hvilket vi begge var spændt på, da det var første gang, at vi fik havtaskelever. Og det smagte godt! Den perfekt stegte lever blev serveret med en cremet broccolisauce samt sprød crudité af broccoli – simpelt og lækkert! Serveringen var dog igen en smule stor taget i betragtning af, at vi skulle igennem en 6-retters menu. Hertil fik vi et glas dejlig hvid bourgogne fra Pouilly-Loché, der dog gerne måtte have haft en snert mere sødme for at matche leveren, men ellers fungerede den ganske fint til retten.

Nyborg Destilleri, Salsiccia fra Steensgaard, aroniabær og persillerod

Steensgaardpølsen fra himlen

Da vi sad og kiggede i menukortet først på aftenen, havde vi begge lagt mærke til retten med salsiccia og persillerod, men vi havde egentlig kigget mere efter retten med oksehale. Heldigvis havde vi overladt dette valg til køkkenet, og ind kom en tallerken med en glaseret pølse, persillerodscrudité og chips og skum af selvsamme. Og taget i betragtning af, at hovedelementen blot var en pølse, så var det faktisk en ret elegant servering. Den italienskinspirerede salsiccia kom fra det fantastiske Steensgaard på Sydfyn og var blevet glaseret i en glace på aroniabær.

Læs også: Lammefrikassé med lam fra Steensgaard og fjordrejer

Da jeg tog den første bid af salsicciaen, kom jeg et hurtigt smut i himlen. Det er uden tvivl den bedste pølse, jeg nogensinde har smagt, og jeg er stadig lidt forundret over, hvordan man kan pakke så meget velsmag ind i en pølse. Persilleroden var ydermere en genistreg af et tilbehør, der bidrog med både sprødt og friskt samt den naturlige sødme persilleroden har. Det var uden tvivl aftenens bedste (og mest overraskende) servering, og det er et pragteksempel på den simplicitet, beherskelse og respekt for råvaren, som man ofte kun ser i det italienske køkken. Til den fantastiske pølse fik vi et dejligt glas saftig barbera (hvis ikke jeg husker helt galt) fra Piemonte. Endnu et ganske fint vinmatch uden for mange dikkedarer.

Nyborg Destilleri, Glaskål, hvidvin, høost, enokisvampe

En funky osteservering

Da vi fik serveret næste ret, var det med en kommentar om, at tærterne, som vi skulle have haft, var røget på gulvet. Om dette var en joke eller ej, ved jeg ikke, men baseret på retten kunne det godt tyde på, at det var tilfældet. Vi fik serveret en skål, hvori der var glaskål, valnødder, enokisvampe og en virkelig lækker ostecreme på høost.

Det var en ret skør kombination af smage, der faktisk fungerede nogenlunde, men man var lidt i tvivl om, hvorvidt det var en osteservering eller en ret fra det salte køkken, der skulle have været serveret tidligere i menuen. Og den simplicitet og præcision, vi indtil videre havde oplevet, var ikke til stede i samme grad. Så selvom det faktisk var en ret velsmagende ret, så fremstod den ganske enkelt rodet og ikke som en helhed. Jeg håber og tror, at de vitterligt havde tabt tærterne på gulvet, og at dette var et forsøg på at redde osteretten, taget resten af aftenens niveau i betragtning.

Dessert på Nyborg Destilleri, Vaniljeis, kaffesirup med whisky, byg, malt og chokolademousse

Dessert med egen whisky

Aftenens dessert og sidste ret bød på relativt klassiske smage som vanilje, kaffe og chokolade. Desserten bestod af en vaniljeis på en bund af ristet byg og malt, en chokolademousse og en kaffesirup med whisky fra destilleriet. Det er en kombination af smage, som man sjældent går galt i byen med, for det smager bare godt. Der var desværre alt for meget byg og malt til min smag, hvilket gjorde det til en lidt tung afslutning, og så mindede chokolademoussen mig mest af alt om en ganache, da den var ret kompakt. Når det så er sagt, så var det stadig en ganske velsmagende dessert, og jeg kan ret godt li’ idéen om at bruge dels whisky, men også byg og malt i desserten.

Til desserten fik vi et glas senhøstet chardonnay, der havde en god intens sødme med en fin syre. Et lidt sjovt valg, der fungerede nogenlunde til den lidt tunge dessert. Efter middagen rykkede vi ud i baren og sluttede aftenen af med et par vellavede cocktails.

Cocktail på Nyborg Destilleri

En skøn aften på Nyborg Destilleri

Restauranten på Nyborg Destilleri er et dejligt sted, der uden tvivl har høje ambitioner. Jeg synes, at det er skønt med et sted på Fyn, der er så råvarebeviste og samtidig formår at lade råvarerne tale for sig. Denne beherskelse og simplicitet blev demonstreret op til flere gange i løbet af aftenen, men der var desværre også et par svipsere hist og her, og generelt var de fleste serveringer lidt store, når vi skulle igennem seks retter. Generelt var maden dog på et utroligt højt niveau, og både tilberedning og tilsmagning sad lige i skabet det meste af aftenen.

Betjeningen på Nyborg Destilleri var meget afslappende og nede på jorden, hvilket passede ret godt ind i den behagelige og nærmest folkelige atmosfære, der er i restauranten. Alle tjenere var utroligt høflige og behagelige at snakke med, og hvis vi ser bort fra det lidt forhastede tempo, der blev lagt ud med, så sørgede de for at vi havde en rigtig dejlig aften.

Med Nyborg Destilleri har byen fået sig endnu et godt spisested, og sammen med Restaurant Lieffroy og Restaurant Hesselet er der masser af dejlig mad og vin at komme efter i Nyborg. Jeg har stadig til gode at prøve frokosten på Nyborg Destilleri, men hvis den er på samme niveau, som deres aftenkort, så har jeg bestemt noget at se frem til. Alt i alt havde vi en rigtig god aften i restauranten på Nyborg Destilleri. De formår i hvert fald at frembringe masser af velsmag til billige penge (400,- for 4 retter og 600,- for 6 retter), så jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg skal tilbage til Nyborg Destilleri, og jeg vil foreslå, at du også slår et smut forbi.

Nyborg Destilleri ligger blot 10 minutters gang fra Nyborg Station, hvilket gør det relativt nemt at komme dertil. Læs mere på nyborgdestilleri.com

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.