Det bedste fra Heartland Festival 2018

Udgivet af den 6. juni, 2018 i Festivaler


Heartland Festival 2018, Stedsands in the Woods

Det er næsten ikke til at forstå, at weekenden, og dermed Heartland Festival 2018, er slut for denne gang. Så nu render jeg rundt med festivalblues og tænker tilbage på nogle fantastiske dage. Heartland Festival er en festival uden sammenligning, og jeg vil vove og påstå, at årets festival, som var den tredje af slagsen, er den hidtil bedste. Som du nok har kunne fornemme, hvis du har fulgt med på Instagram, så var det tre dage med den skønneste mad og drikke i lange baner. Madscenen har været i top lige fra det første år, og den er kun blevet bedre og bedre for hvert år, der er gået indtil videre. Så nu går jeg blot og venter på, at det bliver d. 30 maj. 2019, så jeg kan se, hvad næste års Heartland Festival har at byde på. 

Heartland Festival 2018, John Wright

The one and only John Wright

Andet end blot mad og drikke

Heartland Festival byder dog på meget andet end blot mad- og drikkeboder. Udover et fantastisk musikprogram, der bl.a. talte LCD Soundsystem, Van Morrison, Rag’n’Bone Man og The The, så har der også været en lang række spændende talks, hvor jeg bl.a. oplevede Christian F. Puglisi og Tor Nørretranders i dialog om sammenhængen mellem natur og mad – et emne jeg finder utroligt interessant. Her udsatte Tor Nørretranders bl.a. publikum for et lille eksperiment: først blev vi bedt om at kilde os selv, hvorefter vi skulle vende os og kilde personen, der sad til venstre for os. Og hvorfor så det? Jo, når man kilder sig selv, så er det lidt forudsigeligt og kedeligt, præcis ligesom det moderne kontrollerede landbrug, hvorimod når man bliver kildet af andre, så sker der lige pludselig noget andet. Det er både spændende og ikke mindst overraskende, præcis som med naturligt dyrkede grøntsager, der får lov at vokse naturligt under mindre kontrollerede forhold. Når vi lader grøntsagerne vokse under naturlige og mindre kontrollerede forhold, så får vi mere spændende mad. For lige pludselig smager guleroden forskelligt alt efter, hvilken tid på året den vokser og høstes, hvilken sort det er, hvor den dyrkes osv.

Heartland Festival 2018

Cocktail lavet på vilde urter af Thomas Laursen og John Wright

Workshops på Tasteland

Heartland Festival 2018 bød også på en lang række workshops og foredrag på den såkaldte Tasteland-scene, hvor der bl.a. hver formiddag var brød-workshop med fokus på surdej samt workshops med f.eks. Nadine Levy Redzepi, Mikkel Friis-Holm og ikke mindst den legendariske John Wright, som man kender fra River Cottage. Sidstnævnte havde jeg fornøjelsen af at opleve i selskab med Thomas Laursen, der leverer vilde urter, planter o.l. til en række af landets toprestauranter. Til denne workshop blev der selvfølgelig snakket om vilde urter, mens der blev lavet cocktails med vodka og gin, der var blevet infuseret med diverse vilde blomster og urter.

Der er også stort fokus på kunst på Heartland Festival, og der var både forskellige kunstværker, som var blevet installeret rundt omkring på festivalsområdet samt levende kunst, som blev opført på forskellige tidspunkter. Og så er foregår festivalen jo rundt om det smukke Egeskov Slot, hvilket sammen med den installerede kunst samt performance-kunsten, bidrager til en helt unik stemning, der ikke findes på andre festivaler.

Heartland Festival 2018, Stedsands in the Woods

Agurker, gedefriskost og mynte

Favoritterne på Heartland Festival 2018

Som du nok har set på både Instagram og her på bloggen, så blev der ikke sparet på den gode mad og drikke på festivalen. Og selvom alt jeg fik at spise og drikke i løbet af weekenden var på et virkelig højt niveau, så har jeg selvfølgelig stadig mine personlige favoritter, som du kan læse om herunder (i ikke-prioriteret rækkefølge).

Heartland Festival 2018, Stedsands in the Woods

Grønne asparges, æg og ærteskud

Stedsans in the Woods

Stedsans in the Woods var en af mine klare favoritter på Heartland Festival 2018. Nogle kender måske Mette Helbæk og Flemming Hansen, der for nogle år siden stod bag Stedsans i København; først som restaurant i et drivhus på tagfarmen ØsterGRO, senere som en lille biks mellem de to torvehaller i København. Nu er de så flyttet ud i den svenske skov, hvor de driver en lille restaurant og et afsides og utroligt idyllisk og Instagram-venligt resort.

I anledningen af Heartland Festival var de efter megen overtalelse rykket en weekend til Egeskov Slot, hvor de havde lavet en lille intim udendørsrestaurant. Der var blot 2 langborde med plads til ca. 12 ved hvert bord, så billetterne til middagene, der skulle købes på forhånd, blev hurtigt udsolgt. Jeg var dog heldigvis hurtig nok til at sikre mig et par billetter.

Mette og Flemming laver simpel, primært grøntsagsbaseret og utrolig velsmagende mad, og det var også, hvad den skønne frokost på Heartland Festival bød på. Vi blev budt velkommen med et glas mouserende vin, og kort efter fik vi serveret den første ret: sprøde og saftige agurker med den skønneste gedefriskost fra Tebstrup Gedeosteri og mynte. Hertil blev der sat et par flasker tør, fransk cider på bordene, så vi kunne forsyne os selv.

Nye danske kartofler med olivenolie, parmesan og tallerkensmækkere

Heartland Festival 2018, Stedsands in the Woods

Dejlig chardonnay fra Arbois

Herefter fik vi serveret en portion smukke, grønne asparges med æg og ærteskud, hvortil vi skulle have en dejlig frisk chenin blanc fra Loire. Vi fortsatte med det simple og velsmagende i form af en gang nye danske kartofler, let most og rørt med en fornuftig gang olivenolie, masser af parmesan og pyntet af med tallerkensmækkere. Og denne portion kartofler tager nok prisen som nogle af de mest velsmagende, jeg har fået længe. En genial idé, som jeg nok ender med at lave en fortolkning af på et tidspunkt. Det var dog ikke kun maden, der blev bedre, vinen gjort også, og hertil fik vi skøn chardonnay fra Arbois i Jura.

Heartland Festival 2018, Stedsands in the Woods

Der grilles selvfølgelig over åben ild

Heartland Festival 2018, Stedsands in the Woods

Grillede svinekoteletter med smør

Heartland Festival 2018, Stedsands in the Woods

Rabarberdessert med skovmærke, hvid chokolade og kakaonibs

Hovedretten bød på svinekoteletter fra en gris, de har haft rendende oppe i den svenske skov, som blev grillet over bål foran os. Kødet blev skåret ud og serveret med ramsløg og fornuftige mængder smør, og dertil fik vi et dejlig læskende glas gamay fra Loire. Måltidet blev sluttet af med en simpel rabarberdessert med sprød rabarber, skovmærke, kakaonibs og en hvid chokoladecreme.

Det var en utrolig dejlig frokost med simpel og velsmagende mad lavet på gode råvarer. Det hele blev serveret på tallerkener og fade til deling (dog med undtagelse af desserten), vinene var naturlige og saftige og blev blot sat på bordet, så vi kunne forsyne os selv, og så var både selskabet og vejret i top. Altsammen (inkl. omgivelserne) bidrog til en virkelig dejlig og uformel stemning, der blot har givet mig endnu større lyst til at tage til Sverige og besøge Mette og Flemming ude i den svenske skov.

Heartland Festival 2018, Cicchetti

Antipasti fra Cicchetti

Cicchetti

Vi kan nok alle blive enige om, at den italienske madkultur har masser af lækre ting at byde på, men noget af det jeg er størst fan af – hvis vi lige ser bort fra pizza – er simple små hapsere som bruschetta, arancini etc. og en iskold spritz. Og det var lige præcis, hvad Cicchetti serverede på Heartland Festival. Vi var desværre kun forbi en enkelt gang, men det var virkelig en dejlig oplevelse. Vi snuppede en tallerken bestående af en arancino med hvide asparges, en crostini med baccala, porchetta på gris fra Hindsholmgrisen med syltet løg og en friteret cecina med oliven og gedeost. Hertil snuppede vi en iskold spritz og sad og nød musikken fra scenen, hvor The Savage Rose spillede. Til hverdag holder Cicchetti til på Nørrebro, hvor de er kendt for deres antipasti og vin, og jeg skal helt sikkert et smut forbi næste gang, jeg er i København.

Heartland Festival 2018, Gasoline Grill

The one and only…

Gasoline Grill

I en helt anden boldgade har vi Gasoline Grill, der, som tidligere nævnt, serverer nogle af verdens bedste burgere. Og ja, det er måske “bare” en burger, men den smager altså helt åndsvagt godt! Og det var jeg tydeligvis ikke den eneste, der syntes, for der var mere eller mindre konstant kø fra festivalpladsen åbnede torsdag eftermiddag, indtil den lukkede igen natten til søndag. Selvom jeg havde et rimelig stramt madprogram på festivalen, så nåede jeg alligevel forbi Gasoline Grill tre gange, hvilket måske vidner om, hvor gode de er. Så jeg kan varmt anbefale dig at slå et smut forbi en af deres burgerbarer i København en dag.

Heartland Festival 2018, PMY

Arepas fra PMY

PMY

En anden favorit på festivalen var uden tvivl PMY, der langede det lækreste sydamerikanske streetfood over disken. De små arepas, som majsbrødene hedder, synede ikke af meget, men hvad de manglede i udseende, blev der opvejet for i smagen. Det var første gang, jeg fik arepas, men det er helt sikkert ikke sidste, og det er bestemt noget, jeg selv vil give mig i kast med at lave på et tidspunkt.

Heartland Festival 2018,

Brødder & Vin

Jeg er en sucker for saftige og naturlige vine, hvorfor jeg ikke overraskende brugte en del tid hos Brødder & Vin – bedre kendt som Rødder & Vin til daglig. De havde nemlig en masse skøn naturvin med på Heartland Festival, og hvor var det dog skønt at sidde på græsset i det fantastiske vejr med en flaske kold vin. Personalet var imødekommende og gode til at hjælpe med at finde den helt rigtige flaske vin. Derudover kunne man også købe det lækreste fiskekonserves fra Grøndals. Vil du gerne blive lidt klogere på, hvad naturvin egentlig er for en størrelse, så har Solfinn Danielsen, der har Rødder & Vin i København, skrevet bogen Naturvin, som er en hyggelig lille fortælling, som man iøvrigt bliver ret tørstig af at læse.

 

Hvad var dine favoritter på Heartland Festival 2018?

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.