Restaurant Schønnemann – smørrebrød på højt niveau

Udgivet af den 17. august, 2012 i Restaurantbesøg


Restaurant Schønnemann

Vores tur til København og Malmö blev skudt igang med en frokost på Restaurant Schønnemann på Hauser Plads. Vi havde reserveret bord til kl. 12.00, og ankom små fem minutter før. Vi gik indenfor og blev vist hen til vores bord lige ved vinduet – der var dog ikke den store udsigt, da hele Hauser Plads var en stor byggeplads, men det gjorde nu heller ikke noget, for nu var det smørrebrød, snaps og hygge der var i fokus. Der var ikke ret mange mennesker, da vi ankom, men i løbet af en halv time var der proppet, og stedet summede af go’ stemning.

 

Vi startede med at bestille to øl, mens vi studerede menukortet nærmere. Vi havde begge studeret kortet på deres hjemmeside flere gange, men denne gang var vi nødsaget til at vælge nogle specifikke stykker ud, hvilket godt kan være en udfordring, da menukortet er enormt omfattende med rigtig mange lækre retter.  Øllen vi bestilte var en Schønnemann Ale, som er deres egen øl af typen red Ale. Det er en blød og rund Ale med en del maltkarakter, der smagte dejligt.

Læs også: Julefrokost på Restaurant Kronborg

Da vi langt om længe havde besluttet os for to stykker hver, var det tid til at bestille. Jeg lagde ud med Renes favorit (Rene Redzepi, noma) efterfulgt af Hr. Schønnemann. Maiken var rimelig hurtigt fast besluttet på Simons favorit (Simon Olesen, le Sommelier) og Jomfruens natmad. Derudover skulle vi selvfølgelig også ha’ en snaps til maden. Til Simons favorit fik Maiken anbefalet en norsk Maquavit, som var en gylden og fyldig snaps, der samtidig var dejlig rund og blød i smagen – og Maiken, der normalt ikke drikker snaps, kunne faktisk godt li’ den.

Restaurant Schønnemann, Renes Favorit

Til Renes favorit fik jeg anbefalet en Linie Juleaquavit fra 2011, som er en mild og blød juleaquavit, der har lagret 30 måneder på sherryfade. Efter en lille smagsprøve konkluderede jeg, at det var en rigtig lækker snaps, så jeg bestilte en stor, hvorefter glasset blev fyldt til kanten – og det var virkelig helt til kanten. De er ikke nærige med snapsen på Schønnemann.

Læs også: En aften på Retour

Der gik ikke længe før de første to stykker smørrebrød kom ind. Jeg havde som sagt valgt at starte med Renes favorit (billedet ovenfor), som består af røget hellefisk med lun agurk a’la creme med radiser, forårsløg og purløg serveret på smørristet franskbrød med kommen, pyntet med vild brøndkarse. Et relativt fersk stykke smørrebrød, hvor den fede og cremede agurk a’la creme bryder perfekt med det salte og ferske hellefisk. Derudover blev det hele lige løftet et niveau op takket være de små stykker kommen i brødet – det fungerede bare helt perfekt.

Juleaquavitten jeg fik serveret til, fungerede ligeledes ret godt sammen med dette lækre stykke. Det gav mig nærmest en helt ny opfattelse af snaps, og at det faktisk kan smage ganske dejligt.

Restaurant Schønnemann, Simons Favorit

Maikens første stykke var som sagt Simons favorit (billedet ovenfor), som består af fersk røget laks med flødestuvet spinat og pocheret æg – serveret på smørristet franskbrød. Det var også et rigtig lækkert stykke smørrebrød i den lidt tunge ende. Ægget var perfekt pocheret, så blommen løb ud over den lækre laks, da hun skar ned i det. Især den flødestuvede spinat gav retten et dejligt cremet element, der fungerede rigtig godt med det sprøde smørristede brød. Alt i alt et rigtig cremet, smovset og enormt velsmagende stykke smørrebrød. Snapsen passede også udemærket til dette stykke.

Restaurant Schønnemann, Hr. Schønnemann

Efter en kort pause kom de to næste stykker ind, der for mit vedkommende var en Hr. Schønnemann (billedet ovenfor). Det er et lidt mere elegant stykke end Renes favorit, og består af et stykke rugbrød med sprængt andebryst med æble-rødbedesalat, peberrod og purløg. På daværende tidspunkt var mit snapseglas tomt, så jeg spurgte den venlige tjener, hvad han ville anbefale til min anden servering, og så blev det min tur til at smage den norske Maquavit. Jeg skulle selvfølgelig ha’ en stor, så glasset blev igen fyldt til kanten.

Læs også: Restaurant Alchemist & G.H. Mumm

Det sprængte andebryst smagte dejligt, og æble-rødbedesalaten og peberroden gjorde det til et rigtig lækkert stykke. Det var ikke ligeså smovset og syndigt som Renes favorit, men der er ingen tvivl om, at det var et lækkert og lidt mere klassisk stykke smørrebrød.

Restaurant Schønnemann, Jomfruens Natmad

Maikens havde valgt Jomfruens natmad (billedet ovenfor) – også kendt som Brandmandens natmad – som sit andet stykke, der er en klassiker indenfor smørrebrødsverdenen. Stykket er bygget op af røgede kartofler, hønsesalat, sprød bacon, gulerodsfritter og purløg, serveret på et stykke rugbrød. I dette tilfælde var der tale om perfekt røgede kartofler, perfekt sprød bacon og en hønsesalat i verdensklasse. Da jeg fik lov at smage en bid, fortrød jeg en lille smule, at jeg ikke også havde valgt dette stykke som mit andet. Kombinationen af de røgede kartofler, den salte bacon, de søde gulerodsfritter og den cremede hønsesalat er ganske enkelt genial!

Da Maiken ikke var helt ligeså tørstig som mig, rækkede hendes mellem størrelse snaps til begge serveringer, men den norske Maquavit gik vist også ganske fint til Jomfruens natmad. Efter vores anden servering overvejede jeg et kort øjeblik et stykke ost eller dessert, men droppede det hurtigt igen, da vi simpelthen var så fyldte efter de to kæmpe stykker smørrebrød.

Læs også: Restaurant HOS – ambitiøst smørrebrød i Odense

Hele frokosten igennem var betjening smilende og meget behagelig. Der blev joket lidt mellem tjenerne og på tværs af bordene på en afslappet måde, der gjorde, at man bare følte sig hjemme – der var ingen tvivl om, at vi var i gode hænder fra start til slut.

Vi endte med en regning på 894,- for 2 små øl, 1 mellem snaps, 2 store snaps og 4 stykker smørrebrød, og gik derfra (meget) mætte og glade.

Der er ingen tvivl om, at Restaurant Schønnemann er smørrebrød, når det er bedst, og det er med god grund, at de bliver anbefalet af Michelin-guiden. Der er virkelig hyggeligt, maden og betjeningen er fantastisk og snapsekortet er blandt Danmarks største (mere end 80 forskellige snapse, akvavitter, brændevine og genever). Så har du ikke været på Restaurant Schønnemann, så se at få gjort noget ved det – det er absolut et besøg værd, og vi kommer helt sikkert igen.

Restaurant Schønnemann ligger på Hauser Plads i midten af København, og du kan læse mere på restaurantschonnemann.dk.

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.