Julefrokost på Restaurant Kronborg

Udgivet af den 3. december, 2014 i Restaurantbesøg


Restaurant Kronborg - så er der snaps

Julefrokoster er en obligatorisk del af julen, så da jeg forleden blev inviteret til at prøve Restaurant Kronborgs Julefrokost skulle der ikke meget overtalelse til. Og som til en hvilken som helst anden julefrokost var der både rigeligt mad, snaps og øl, så det skulle vise sig at blive en fornøjelig eftermiddag. 

Restaurant Kronborg ligger i det indre København og serverer klassisk dansk frokost, hvor det meste er hjemmelavet og af gode råvarer. Dertil er der (selvfølgelig) et stort udvalg af snaps, en håndfuld forskellige fadøl fra Nørrebro Bryghus og en række forskellige flaskeøl, heriblandt lidt forskelligt fra bl.a. Fanø Bryghus, Jacobsen etc. Vi fik selvfølgelig serveret snapsene tempereret og i håndblæste glas. Skulle du være snapseinteresseret, så har jeg også tidligere lavet et par kryddersnapse.

Restaurant Kronborg - stegte sild med bløde løg og kapers

Kronborgs stegte sild med bløde løg, gulerødder og kapers

Til en julefrokost skal der også godt selskab, og denne eftermiddag var jeg kommet i et glimrende et af slagsen. Det var nemlig sammen med Marie fra Firstweeat.dk og Thomas fra Madetmere.dk (du kan læse Thomas’ beretning om dagen her), at jeg blev præsenteret for hele Restaurant Kronborgs julefrokost med tilhørende snapse og øl. Julefrokosten bestod af flere serveringer, og al maden blev serveret på fade, hvortil der både var lyst og mørkt brød og smørrelse i form af smør og andefedt.

Inden maden kom på bordet, fik vi selvfølgelig fyldt glassene op (både det store og det lille), og her lagde vi ud med en New York Lager og Restaurant Kronborgs egen dildakvavit, da begge dele efter sigende skulle gå rigtig godt til sildene. Med glassene fyldt og appetitten stor var vi klar til sild, og her fik vi serveret hele tre forskellige slags. Vi lagde ud med Kronborgs stegte sild med bløde løg, gulerødder og kapers, og gik dernæst videre til en klassisk gang karrysild med æg, løg og kapers. Opskriften på Kronborgs stegte sild i eddike kan du forøvrigt finde her.

Restaurant Kronborg - karrysild med æg, løg og kapers

Karrysild med æg, løg og kapers

Første runde blev “sluttet af” med en gang julesild med løg og kapers, som bl.a. var krydret med appelsin og nelliker. Og ganske rigtigt, så fungerede både øl og snaps uovertruffent til sildene, og alle tre slags sild var blandt de bedste jeg længe har smagt.

Restaurant Kronborg - julesild med løg og kapers

Julesild med løg og kapers

Efter de tre slags sild bevægede vi os videre til laksen, først en røget en af slagsen med lun røræg og dernæst en rimmet laks med æble-sellericreme. Begge typer laks smagte særdeles glimrende, og den rimmede laks smagte simpelthen så godt, at jeg glemte at tage et billede af den, inden vi alle havde tømt fadet.

Restaurant Kronborg - røget laks med lun røræg

Røget laks med lun røræg

Efter laksen bevægede vi os videre til en af eftermiddagens bedste serveringer: pandestegte rødspættefileter med remoulade. Rødspætterne var håndflåede og virkelig velsmagende. De var blevet vendt i rugmel og stegt i (rigeligt) smør, så der var ikke nogen sprød panering til at overdøve de enormt velsmagende rødspættefileter. Til de stegte rødspætter fik vi en Schumachers chili/citron brændevin, som komplimenterede fisken rigtig fint – jeg glemte faktisk helt at dryppe citronsaft over min rødspættefilet pga. den udprægede citronsmag i brændevinen.

Restaurant Kronborg - pandestegt rødspættefilet med remoulade

Pandestegte rødspættefileter med remoulade

Efter et par snaps og en masse lækker fisk, så var det blevet tid til “det lune”, hvor vi først fik serveret en skøn hjemmelavet leverpostej med bacon, champignon og syltede agurker efterfulgt af julemedister med hjemmerørt sennep og rødbeder. Dette blev selvfølgelig akkompagneret af øl og 2 forskellige juleakvavitter: Kronborg Jule Akvavit fra Helsingør Spritfabrik og Restaurant Kronborgs egen juleakvavit, som selvfølgelig skulle smages op mod hinanden. De var begge dejligt fyldige og krydrede som en juleakvavit skal være, men vi var alle enige om, at Restaurant Kronborgs juleakvavit havde en smule mere balance i smagen og var marginalt bedre end akvavitten fra Helsingør Spritfabrik.

Restaurant Kronborg - leverpostej med bacon, champignon og surt

Hjemmelavet leverpostej med bacon, champignon og syltede agurker

Det næste fad, som blev serveret, var med æbleflæsk, som blev serveret som hele stykker stegt flæsk med stegte æblebåde og løg. Nogen vil måske mene, at det skal serveres som en æblemos med stykker af flæsk i/oven på, men sådan gør de ikke på Restaurant Kronborg. Det er nu ikke noget jeg selv har den store holdning til, da jeg aldrig har været helt overbevist om æbleflæsk, men Restaurant Kronborgs udgave smagte nu meget godt.

Læs også: Restaurant HOS – ambitiøst smørrebrød i Odense

Som du kan se på nedenstående billede, så fik selvfølgelig også ribbensteg med hjemmelavet rødkål og surt. Ribbenstegen var lækker og saftig med knasende sprøde svær, og så er det jo en klassiker, som bør være til enhver julefrokost.

Restaurant Kronborg - ribbensteg med rødkål

Ribbensteg med rødkål og surt

En anden klassiker, som vi ikke kommer uden om her til jul, er selvfølgelig anden. Det er dog ikke noget vi plejer at spise til julefrokoster i min familie, men jeg kan godt li’ and, og når den er konfiteret, så kan jeg rigtig godt li’ and! De møre andelår blev serveret med små “håndtag” af staniol, så man kunne gnave af lårene, og de blev selvfølgelig serveret med mere hjemmelavet rødkål – MUMS!

Restaurant Kronborg - konfiteret and med rødkål

Konfiteret and med rødkål

Nu nærmede vi os så småt desserten, men først skulle vi da lige have lidt ost. Julefrokosten bød på to slags ost (brie og høost) med syltede figner. Thomas skulle dog også lige have sig et stykke med gammel ost, sky, løg og rom (puha!), så udover de to slags ost valgte Marie og jeg at dele en gang friturestegt Camembert, som blev serveret med solbærsyltetøj og persille frites (læs: friteret persille).

Restaurant Kronborg - friturestegt camembert med solbærsyltetøj

Friturestegt Camembert med solbærsyltetøj

Eftermiddagen (som nærmede sig aften) blev sluttet af med en ordentlig skål risalamande med kirsebærsovs. Jeg var så heldig at få mandlen, så jeg fik da også lige en lille mandelgave med på vejen. Efter knap fire timers ædegilde med både øl og snaps i stride strømme havde vi alle fået stillet appetitten, og vi takkede af for denne gang, og bevægede os ud i kulden for at vende næsen hjemad.

Restaurant Kronborg - risalamande med kirsebærsovs

Risalamande med kirsebærsovs

Det var første gang, at jeg besøgte Restaurant Kronborg, og jeg skal love for, at det var godt! Med deres julefrokost er du sikker på ikke at gå sulten fra bordet, og hele vejen igennem var maden enormt velsmagende, og ligeså var både øl og snaps.

Restaurant Kronborg ligger på Brolæggerstræde i hjertet af København, og du kan læse mere på deres hjemmeside på restaurantkronborg.dk.

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.