Fladfisk er fantastisk at stege hel, og en gang stegt rødspætte er ingen undtagelse. Vend de hele flåede og rensede rødspætter i lidt mel og steg dem i rigeligt smør. Så er det lige før, at fiskene kan udgøre et måltid for sig selv. Her fik de stegte rødspætter dog også selskab af lidt kapers, persille og brunet smør.
Når fisken bliver tilberedt på ben, så afgiver benene en masse smag til kødet, og resultatet bliver noget mere velsmagende, og det samme gør sig selvfølgelig gældende for kød og fjerkræ. De stegte rødspætter blev selvfølgelig stegt i rigeligt smør, som også fik lov at udgøre “saucen” i form af beurre noisette, som sådan set bare er brunet smør. Når smørret bliver brunet får det en dejlig nøddeagtig smag, som smager afsindigt godt – især til fisk!
Stegt rødspætte hører sommeren til
Der er sæson for rødspætter fra ca. maj til oktober. Rødspætten trækker ind på det lave vand henover foråret og sommeren, og trækker igen ud på det dybe vand til efteråret. Som tommelfingerregel plejer man at sige, at der er sæson for rødspætter når træerne er grønne.
Læs også: Det’ smørret der gør’et – smagning og masterclass i smør
De stegte rødspætter blev meunierestegt, altså vendt i mel og stegt i rigeligt smør, hvilket giver fisken en fin sprød og velsmagende overflade. De stegte rødspætter skal bare serveres hele og så er det bare at løfte kødet af benene fra rygbenet og ud, hvilket slet ikke er så svært.
Ingredienser
- 2 hele rødspætter, flåede og rensede
- Mel, enten hvede eller rug
- 50 g smør + en god klat til at stege i
- 40-50 g gode kapers i lage
- 1 bundt bredbladet persille
Sådan gør du
- Krydr rødspætterne med lidt salt og peber og vend dem i mel.
- Steg rødspætterne i rigeligt smør i ca. 3-4 min. på hver side ved jævn varme. Stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på rødspætterne. Stik evt. en kødnål ned i kødet ved rygbenet, lad den sidde et par sekunder og mærk, hvor varm den er. Er den kølig/lunken, så skal fisken have lidt mere. Det kan ligeledes være en god idé at have gang i flere pander, da der nok kun kan være én rødspætte på panden af gangen.
- Når fiskene er færdige, tages de forsigtigt af panden.
- Kom 50 g smør på panden og lad det brune ved middel varme – pas på, at det ikke branker.
- Afdryp dine kapers og vend dem i det brunede smør sammen med lidt revet citronskal. Øs det brunede kaperssmør udover rødspætterne lige inden servering og drys hakket persille udover.
- Server med kogte nye danske kartofler eller letkogte/dampede grøntsager.