Stegte rødspætter, beurre noisette og kapers

Udgivet af den 26. august, 2014 i Fisk og skaldyr | 4 kommentarer


Stegte rødspætter, beurre noisette og kapers

Fladfisk er fantastisk at stege hel, og en gang stegte rødspætter er ingen undtagelse. Vend de hele flåede og rensede fisk i lidt mel og steg dem i rigeligt smør, så er det lige før, at fiskene kan udgøre et måltid for sig selv. Her fik de stegte rødspætter dog også selskab af lidt kapers og persille. 

Når fisken bliver tilberedt på ben, så afgiver benene en masse smag til kødet, og resultatet bliver noget mere velsmagende, og det samme gør sig selvfølgelig gældende for kød og fjerkræ. De stegte rødspætter blev selvfølgelig stegt i rigeligt smør, som også fik lov at udgøre “saucen” i form af beurre noisette, som sådan set bare er brunet smør. Når smørret bliver brunet får det en dejlig nøddeagtig smag, som smager afsindigt godt – især til fisk!

 

Meunierestegte rødspætter hører sommeren til

Der er sæson for rødspætter fra ca. maj til oktober. Rødspætten trækker ind på det lave vand henover foråret og sommeren, og trækker igen ud på det dybe vand til efteråret. Som tommelfingerregel plejer man at sige, at der er sæson for rødspætter når træerne er grønne.

Læs også: Det’ smørret der gør’et – smagning og masterclass i smør

De stegte rødspætter blev meunierestegt, altså vendt i mel og stegt i rigeligt smør, hvilket giver fisken en fin sprød og velsmagende overflade. De stegte rødspætter skal bare serveres hele og så er det bare at løfte kødet af benene fra rygbenet og ud, hvilket slet ikke er så svært.

Flåede og rensede rødspætter

Stegte rødspætter, beurre noisette og kapers


Forb. tid15 min
Tilb. tid15 min
Samlet tid30 min
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Servings: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 2 hele rødspætter, flåede og rensede
  • Mel, enten hvede eller rug
  • 50 g smør + en god klat til at stege i
  • 40-50 g gode kapers i lage
  • 1 bundt bredbladet persille

Fremgangsmåde

  • Krydr rødspætterne med lidt salt og peber, vend dem i mel og steg dem i rigeligt smør i ca. 3-4 min. på hver side ved jævn varme. Stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på rødspætterne. Stik evt. en kødnål ned i kødet ved rygbenet, lad den sidde et par sekunder og mærk, hvor varm den er. Er den kølig/lunken, så skal fisken have lidt mere. Det kan ligeledes være en god idé at have gang i flere pander, da der nok kun kan være én rødspætte på panden af gangen.
  • Når fiskene er færdige, tages de forsigtigt af panden.
  • Kom 50 g smør på panden og lad det brune ved middel varme – pas på, at det ikke branker.
  • Afdryp dine kapers og vend dem i det brunede smør sammen med lidt revet citronskal. Øs det brunede kaperssmør udover rødspætterne lige inden servering og drys hakket persille udover.
  • Server med kogte nye danske kartofler eller letkogte/dampede grøntsager.

Noter/Anretning

Server enten kogte nye danske kartofler eller letkogte/dampede grøntsager til, f.eks. lækre små bagte grøntsagspakker.

 

4 Kommentarer

  1. Dejligt old school på den lækre måde. Fladfisk stegt på ben er det eneste rigtige. Respekt!

    • Mange tak Mikael! 🙂

      Du har fuldstændig ret; fladfisk stegt på ben er bare bedst (!), og med lidt (læs: rigeligt) brunet smør, så er der ikke et øje tørt!

  2. Super blog Martin. To af ugens dage er nu med opskrifter herfra. Det er bare altid godt.

    • Tusind tak Eva 🙂 Er glad for at opskrifterne kan bruges 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!