Sensommer er lig med masser af lækkert frugt og grønt, og selvom denne august har budt på lidt blandet vejr, så bugner køkkenhaverne rundt omkring alligevel med grøntsager. Squash er en af mine favoritter blandt sensommergrøntsagerne, og de er skønne i bagværk såsom disse lækre squashbrud, som smager fantastisk nybagte med et godt lag smør og en skive ost på.
Masser af squash i haven
Siden vi flyttede i hus sidste år, har vi fået en fin, lille have med masser af sol. Det har givet os mulighed for at dyrke lidt forskelligt grønt, og vi har især haft glæde af at kunne høste bønner, ærter og tomater. Og så selvfølgelig squash (eller courgette eller zucchini – kært barn har mange navne). Der er altså en særlig glæde ved at høste sine egne grøntsager, også selvom det mest er for hyggens skyld i en lille have som vores. Lige netop squash kan man dog hurtigt blive selvforsynende med, hvis man bare har et par højbede. Vi har plantet 3 squashplanter, og de har givet godt med squash. Dette er på trods af, at de ikke havde det helt godt i starten af sommeren, hvor det var ret køligt. De er dog kommet efter det, og vi har spist squash i lange baner de sidste par uger. Det er blandt andet blevet til grillet squash med chili og citron, fyldte squash med med svampe samt squash i tacos, fladbrød og på pizza. Squash er altså en virkelig alsidig grøntsag, og jeg er vild med dens milde smag.
Squash i kager og boller
Noget af det, som er med til at gøre squashen så alsidig, er dens evne til både at fungere i det salte og det søde køkken samt i mange slags bagværk. Dens milde, let sødlige smag fungerer nemlig rigtig godt i kager og brød også. I forbindelse med vores forsøg på at få brugt al vores squash kom jeg til at tænke på, om man ikke kunne lave squashbrud på samme måde, som man laver gulerodsbrud. Altså denne her slags lidt søde bolle, som får en dejlig smag og fugtighed fra grøntsagerne. Jeg gik straks i køkkenet og bagte adskillige portioner, inden jeg kom frem til en opskrift, som jeg var tilfreds med.
Den første portion smagte godt, men bollerne blev for flade. Squash indeholder meget væde, og min dej blev simpelthen for våd til, at den kunne hæve ordentligt op. Med lidt ændringer i både ingredienser og fremgangsmetode kom jeg frem til en dej, som stadig er våd, men som giver lækre, bløde squashbrud med et rustikt udseende og lækker luftighed.
Det er netop squashens evne til at holde på fugten, som gør dem gode i kager og boller. De giver en skøn svampethed og lækker smag især sammen med solsikkekerner. Traditionelt bruger man gulerod i denne slags boller, og det kan man bestemt også bruge, hvis man ikke lige har squash liggende, eller det er uden for sæson.
Squashbrud i madpakken
Sensommeren markerer også begyndelsen på madpakkesæsonen for mange mennesker. Mange starter i skole eller arbejde ovenpå sommerferien, og pludselig skal man til at tænke på madpakker igen. Jeg startede selv i nyt job denne sommer og var derfor ivrig efter at fylde fryseren op med lækre sager til madpakken. Her er squashbruddene nemme at lave en stor portion af, løsfryse og så er der ellers til at man kan smide en bolle i madpakken sammen med lidt gnavegrønt, og hvad man nu ellers lige føler for.
Generelt kan jeg godt lide at gøre en del ud af min madpakke. Det bliver altid en bedre dag, når man ved, at der venter en lækker frokost. Ofte tænker jeg resterne fra aftensmaden ind i mine madpakkeplaner og laver f.eks. en større portion pasta, daal eller hvad det nu lige er, så der er ekstra til madpakken. Jeg kan også finde på at bage en tærte kun med det formål at skære den ud i fire og fryse hvert stykke til madpakken. Derfor er der også en særlig tilfredsstillelse i at vide, at min fryser er fyldt med dejlige squashbrud til masser af gode madpakker henover de næste par uger. Prøv dem selv og se, om du bliver lige så vild med de dejlige boller, som jeg er!
Squashbrud - opskrift på lækre boller med squash
Ingredienser
- 500 g hvedemel
- 250 g vand
- 20 g gær
- 10 g fint salt
- 20 g sukker
- 30 g olivenolie
- 2 æg
- 200 g squash groftrevet
- 60 g solsikkekerner
Sådan gør du
- Kom mel, vand, gær, salt, sukker og olivenolie i en skål.
- Ælt dejen godt igennem i 8-10 minutter enten i hånden eller på en røremaskine.
- Lad dejen hæve i skålen i ca. 2 timer med et fugtigt klæde henover.
- Klem noget af væden fra den revne squash og tilsæt den til dejen sammen med æg og solsikkekerner.
- Brug nu dine hænder til at klemme og squeeze dejen godt sammen i et par minutter og dermed inkorporere squash, æg og kerner i dejen. Det bliver en relativ våd og klistret dej, men det er meningen.
- Lad dejen hvile i 30 minutter.
- Placer klatter af dejen på en bageplade (se note herunder) og bag dem straks ved 220 grader i ca. 15 minutter til de er flotte og gyldne.