Jeg elsker asparges! Især de hvide, men de grønne kan nu også godt gå an. Og nu er de lækre, sprøde stængler endelig kommet op af jorden, og dette skal selvfølgelig som altid udnyttes. Asparges smager skønt i mange sammenhænge f.eks. i en simpel salat med asparges, lidt god parmaskinke og et pocheret æg.
Læs også: Hjemmelavet æggesalat med karry og ramsløg
Selvom bloggen har været lidt stille på det seneste, så betyder det bestemt ikke, at jeg er gået hen og blevet afholdsmand – tværtimod, hvilket I nok også har lagt mærke til, hvis I følger med på Facebook og Instagram. Faktisk har jeg efterhånden en mindre bunke af både opskrifter og oplevelser liggende, som jeg har planer om at dele med jer, så snart jeg kan finde tid til at skrive om det. I første omgang må I dog “nøjes” med denne simple, velsmagende og dejligt mættende salat med asparges og skinke. Kombinationen af asparges og parmaskinke (eller en anden form for god modnet skinke) er klassisk, og det er altså med god grund, for den salte, fede og umamifyldte modnede skinke passer perfekt til de hvide asparges – det smager i hvert fald virkelig godt sammen!
En mættende salat med asparges og pocheret æg
Foråret er en skøn tid, hvor det er utroligt nemt at smide en håndfuld friske grøntsager på en tallerken, og så har man en lækker salat. Ofte står man dog med det problem, at selvom det ser lækkert ud og smager fantastisk, så bliver man sulten igen en halv time senere, fordi salaten består af lutter grønne blade og urter, med andre ord, så er der ikke rigtigt kommet nogle mættende elementer på tallerkenen.
Læs også: 10 opskrifter med asparges til weekenden
Man kan selvfølgelig vælge at spise et par skiver friskbagt brød til, og ellers så kan jeg ret godt li’ at toppe en salat af med et pocheret æg, og hvis der så også lige er noget saltet kød af en art (f.eks. bacon, parmaskinke e.l.), så er der ikke et øje tørt. Generelt er jeg faktisk ret glad for at bruge en eller anden form for saltet og modnet eller røget kød som en slags krydderi i en salat. Det fungerer bare rigtig godt, hvis du spørger mig. Man kan enten vælge at gøre som jeg har gjort her, og tilføje et par skiver tyndtskåret parmaskinke, eller man kan bage skinken sprød og toppe salaten af med den, så man også får lidt knas til retten. Og skal det være rigtig lækkert, så kan man jo faktisk også bare gøre begge dele.
Salat med asparges, skinke, nye kartofler og pocheret æg
Ingredienser
- En håndfuld nye danske kartofler
- 6 hvide asparges
- 1 bundt radiser
- Et par blade sprød salat
- 2 æg
- 2-4 skiver parmaskinke
- 1 lille portion ramsløgsmayonnaise
- 1 bakke karse (eller anden krydderurt)
Sådan gør du
- Vask kartoflerne og kom dem i en gryde dækket med vand. Kom godt med salt i vandet og evt. lidt urter.
- Skræl de hvide asparges og skær de nederste 1-2 cm. af. Gem gerne aspargesskræller og -ender til olier, eddiker, fonder, supper o.l.
- Vask radiserne og salaten, skær det i mindre stykker og sæt det til side indtil anretning.
- Sæt en grydefuld letsaltet vand over til at pochere æggene i. Tilsæt også gerne et skvæt eddike til vandet.
- Tænd for gryden med kartofler og kog dem i 5-7 min. afhængig af størrelse. Tag gryden af varmen og lad dem trække yderligere 5-10 min. indtil de er møre.
- Kom de hvide asparges op til kartoflerne, når du tager dem af varmen. Tag dem op igen efter ca. 3-5 min. når de er møre, men stadig har bid.
- Når vandet til æggene er lige omkring kogepunktet er det klart til at pochere æg, og her er det vigtigt at bruge så friske æg som muligt. Og så er det klart nemmest at pochere ét æg af gangen.
- Slå æggene ud enkeltvis i en skåle, kopper e.l. Kom forsigtigt et udslået æg op i vandet, der er lige omkring kogepunktet. Brug f.eks. en ske til at "styre" strømmen i vandet for at "skubbe" lidt til ægget, hvis hviden ikke samler sig helt om blommen. Brug en hulske til forsigtigt at fiske ægget op og mærk på det for at vurdere om det er færdigt. Det skal have ca. 3-5 min. afhængig af størrelse, vandets temperatur osv., så mærk dig frem.
- Er du ikke lige i humør til at pochere æg, så kan man også vælge den nemme løsning og pakke ægget ind i et stykke husholdningsfilm, der kan tåle varmen, som er smurt med lidt olie. Så binder man bare den lille pakke sammen med et stykke snor og pocherer de små poser med æg i ca. 4-6 min. Og ellers kan man selvfølgelig også bare koge et par æg til de er smilende.
- Skær evt. asparges og kartofler ud i mindre stykker inden anretning.
- Fordel et par gode klatter ramsløgsmayonnaise på en tallerken og anret salat og radiser oven på. Riv skinken i mindre stykker og fordel den udover. Kom asparges og kartofler på tallerkenen og anret det pocherede æg oven på. Krydr med salt og kom masser af karse udover.