Så er det store festmåltid overstået, og hverdagen er startet igen. For mit vedkommende betyder det, at eksamensperioden så småt er begyndt, og jeg skal til at begrave mig i bøgerne igen, men inden jeg begraver mig alt for dybt, så skal I da lige ha’ opskrifterne på sidste års nytårssnacks.
Læs også: Nytårscocktails – 3 lækre cocktails til nytårsaften
Selvom det måske ikke ser sådan ud, så prøvede vi faktisk at lave en relativ budgetvenlig nytårsmenu, da vi ikke ligefrem svømmer i penge på SU, hvilket vist nok også lykkedes nogenlunde. Der hvor der blev skåret mest var på vinfronten, hvor vi bl.a. valgte at skære champagnen fra til fordel for noget lidt billigere cava og cremant.
Hvad nytårssnacks angår, så lavede vi ligesom sidste år hjemmelavede chips og mayo – det smager bare godt! Igen i år lavede vi både chips af kartoffel og rødbede, men til forskel fra sidste år, så røg rødbederne i fritøsen. Vi valgte også at gentage succesen med estragonmayoen, og så lavede vi også en chilimayo. Derudover kom vi lige til at købe lidt kalamataoliven og artiskokhjerter hos Stigs Oliven i Torvehallerne. I år blev nytåret nemlig holdt hos Jesper og Alexia i København. Dette betød, at de fik lov at stå for mange af forberedelserne, inklusiv chips og mayo til vores nytårssnacks, men så havde de også en undskyldning for at få indviet deres nye fritøse.
Billedet er lånt af AlexiaDahl.com
Derudover lavede vi en lille butterdejstærte med karamelliseret løgkompot, parmaskinke og en god lagret parmasan (som du kan se på det øverste billede), og det smagte bare godt – og så var det nemt at lave. Den sødmefulde løgkompot, som var smagt til med lidt balsamico spillede rigtig godt sammen med den salte skinke og parmesan og den sprøde butterdej.
Læs også: Snacks til nytår og champagne – forslag til nytårssnacks
Planen var at servere snacks til dronningens nytårstale kl. 18.00, men sådan skulle det ikke gå. Vi var ikke klar før kl. 19.00, men sådan kan det jo gå. Til årets nytårssnacks drak vi en rigtig dejlig cava fra Raventos i Blanc, nemlig en 2011 L’Hereu Brut. Det var en klassisk tør cava med en fin frugtig aroma, en flot krop og relativ let eftersmag. Et rigtig fint alternativ til champagne, der fungerede udemærket til vores snacks.
Nytårssnacks 2013
Ingredienser
Butterdej med karamelliseret løgkompot, parmaskinke og parmesan
- 1 rulle butterdej
- 4-6 løg
- Balsamico
- Smør
- Evt. et par kviste timian
- Et par skiver god parmaskinke
- Et stykke godt parmesan
Estragonmayo
- 1 bundt estragon
- 2-2,5 dl smagsneutral olie
- 1 øko. æg
- 1-2 spsk. hvidvinseddike
- 1 tsk. dijonsennep
Chilimayo
- 1 øko. æg
- 1-2 spsk. hvidvinseddike
- 1 tsk. dijonsennep
- 2-2,5 dl smagsneutral olie
- Stødt spidskommen
- Chipotlepulver
- En smule fintsnittet gul habanero
- Æbleeddike
- Lidt ketchup
Sådan gør du
Butterdej med karamelliseret løgkompot, parmaskinke og parmesan
- Snit løgene fint, og sauter dem i smør. Krydr med lidt sukker, salt og peber, og skru ned på middel varme.
- Lad løgene karamellisere (ligesom når du laver løgsuppe) – dette tager 30-60 min. Husk at røre et par gange i løgene undervejs så de ikke brænder fast.
- Når løgene er ved at være godt mørke og karamelliseret tilsættes et skvæt balsamico, som koges ind.
- Smag til med salt, peber, sukker og/eller balsamico og lad løgkompotten køle af.
- Skær/udstik butterdejen i passende størrelse og fordel løgkompotten på de små stykker butterdej. Bag dem i ca. 10 min. ved 200 grader varmluft til de er flotte gyldne.
- Fordel lidt god parmaskinke ovenpå de små butterdejstærter og top af med flager af god parmesan og server med det samme.
Estragonmayo
- Blend olien godt med et bundt estragon og lad det evt. trække natten over. Sigt olien og brug den til mayonnaisen.
- Kom alle ingredienser i en beholder og lad det stå 5-10 min. til ingredienserne har ca. samme temperatur. Giv det en tur med en bamix’en (jeg bruger whisk blade til mayo).
- Alternativt piskes alle ingredienser undtagen olien sammen, mens olien tilsættes lidt efter lidt.
- Smag til med salt, peber og eddike/citronsaft.
Chilimayo
- Lav en portion mayonnaise (uden estragon) som beskrevet ovenfor og smag til med chipotlepulver, habanero, æbleeddike, ketchup og stødt spidskommen.
- Lav den dagen i forvejen og vær forsigtig med habaneroen, da den først trækker rigtigt ud i smagen efter at have stået lidt.