Grønkål er – udover at være spækket med vitaminer – en ret overset og lækker kåltype, som kan bruges til meget andet end grønlangkål, og netop nu er sæsonen for grønkål skudt igang. I løbet af de sidste par uger, havde min kæreste og jeg snakket om, at det snart var tid til at lave noget med grønkål, nu når sæsonen endelig er startet. Det kom der denne lækre suppe ud af.
De sidste par gange vi har været forbi den lokale grønthandler, har de haft masser af grønkål liggende udenfor, hvilket den lokale Dagli’Brugs ikke ligefrem kan prale af, så derfor gik turen selvfølgelig til grønthandleren. Udover en kæmpe buket grønkål blev det også til et par friske pastinakker og en go’ portion blandede svampe i form af kejserhatte, bøgehatte og et par portobellosvampe. Jeg ville egentlig ha’ haft nogle shiitakesvampe, som de næsten altid har, men i denne omgang var der ikke nogen på lager. Suppen kan selvfølgelig laves med hvilken som helst kombination af svampe, men jeg vil anbefale dig at bruge andet end kun champignoner.
Læs også: Svampesuppe med bacon og stegte kantareller
Det endte med at blive en rigtig lækker efterårssuppe, der iøvrigt er en vitaminbombe uden lige – ikke nok med at grønkålen er fyldt med vitaminer, så er der også masser af hvidløg i suppen.
Læs også: Bønnesuppe med palmekål og parmesan
Grøntsagsfonden, der skal bruges i suppen, kan du med fordel lave selv. Til det skal du bruge: 2 gulerødder, 1 pastinak, 1 porretop, 1 løg, 2-4 fed hvidløg, et par kviste timian/rosmarin, 1-2 laurbærblad, ca. 10 peberkorn og evt. 1 spsk. koriander frø. Grøntsagerne ordnes og hakkes, og det hele sauteres i en gryde, hvorefter der tilsættes 2,5-3 liter vand. Lad det hele simre i 1-2 timer uden låg og sigt til sidst fonden. Alternativt kan en købe-fond sagtens bruges.
Ingredienser
- 2-2,5 liter grøntsagsfond (kan erstattes med hønsefond, men så er retten selvfølgelig ikke vegetarisk)
- 0,5 dl balsamico
- 200 g grønkål (renset/ordnet vægt)
- 1-2 pastinakker
- 250 g blandede svampe (jeg brugte kejserhatte, bøgehatte og portobello)
- 12 fed hvidløg
Sådan gør du
- Ordn grønkål og sørg for at få det skyllet godt - hak/riv det groft og sæt til side. Skræl pastinak og skær/skræl tynde strimler heraf. Rens svampene og hak dem groft. Pil hvidløgene og skær dem i tynde skiver.
- Sauter svampe og hvidløg i en blanding af smør og olivenolie ved jævn varme i 5-10 min. Tilsæt balsamico og lad det koge helt ind, hvorefter fonden tilsættes. Lad suppen simre under låg i 20-30 min.
- Tilsæt til sidst grønkål og fine strimler af pastinak og lad suppen simre yderligere 10-15 min. til grønkål og pastinak er møre. Smag til med salt og peber.
- Server suppen rygende varm med et godt friskbagt brød til.