Heartland Festival, der afholdes på Egeskov Slot på Sydfyn, er og bliver toppen, når det kommer til festivalmad på de danske festivaler. Jeg har været på Heartland Festival alle årene, den har kørt indtil videre, og hvert eneste år formår de at holde et mad- og drikkeniveau, der ligger over de resterende danske festivaler. I år blev det desværre kun til en enkelt dag på Heartland Festival, men jeg nåede alligevel igennem en række lækre mad- og drikkeboder.
Kaffeworkshop på Tasteland med Holy Bean
Maiken og jeg tog relativt tidligt afsted mod Egeskov Slot, så vi kunne nå at få så meget med som muligt. Vi ankom lidt over 10 lørdag formiddag, og det passede lige med, at vi kunne starte dagen ud med en kaffeworkshop med Sine Klejs Gren fra Holy Bean Coffee Roasters på Tasteland-scenen. Sine delte ud af sin store vide omkring kaffe, og vi kom rundt om alt lige fra forskellen på ristegraden af bønner, hvilken indflydelse friskheden har for kaffen og ikke mindst forskellen på de forskellige brygmetoder. Alt imens vi blev guidet i at brygge den perfekte stempelkande, hvorefter vi kunne smage forskellen på tre kaffer, der var hhv. lys-, mellem- og mørkristet.
Hooked – Greasy lobster roll
Igen i år var Hooked at finde på Heartland Festival. Sidste år var jeg svært begejstret for deres lobster roll, og den var præcis lige så lækker, som jeg huskede den. Deres lobster roll består af sødmefuldt hummerkød, der er rørt med en god mayo og fyldt i et luftigt stykke grillet briochebrød og toppet med lidt purløg. Den serveres med en skive citron til at dryppe ud over, hvilket er skønt til at bryde fedmen. Eneste anke herfra er prisen, der er steget fra 75,- sidste år til 95,- i år. Det ændrer dog ikke på, at det smagte forrygende!
Anarki – lækre vafler med skinke
En ny spiller på madscenen til dette års Heartland Festival var Restaurant Anarki, der havde smækket en bod op, hvor de langede vafler over disken. Her bød de på tre forskellige slags salte vafler med hhv. skinke fra Steensgaard og trøffelmayo, krydret krabbesalat samt en variant med asparges og rygeost fra Gundestrup. Der var vist også en sød variant, som jeg ikke fik kigget nærmere på, men hvorom alting er, så hoppede jeg selvfølgelig på vaflen med trøffelmayo og den fantastiske skinke fra Steensgaard. Og den holdt helt 100! Der var måske lige en anelse rigeligt trøffelmayo, men bortset fra det, så sad deres vafler lige i skabet! Jeg krydser fingre for, at det ikke er sidste gang, jeg støder på Anarki på en festival.
Gasoline Grill – World Famous Burger
Det er efterhånden nogle år siden, at jeg stiftede bekendtskab med Gasoline Grill, og siden jeg fik en burger fra dem første gang, er jeg endnu ikke stødt på nogen burger, der overgår dem. Så det er nok ikke tilfældigt, at deres burger er blevet kåret til at være blandt verdens bedste. På sidste års Heartland Festival, spiste jeg ikke mindre end tre cheeseburgers fra Gasoline Grill, og i år blev det desværre kun til en enkelt. Det er en simpel og vanvittig velsmagende cheeseburger bestående af en briochebolle med en hårdt grillet bøf af hakket oksekød med høj fedtprocent og af ditto kvalitet. Bøffen er krydret lige til grænsen, og så er der lidt ost, pickles, rødløg og en lækker dressing.
Læsk – forfriskende og læskende kombucha
Jeg har længe været nysgerrig på kombucha, og jeg skal ærligt indrømme, at jeg aldrig har fået smagt det. Indtil dette års Heartland Festival. Der havde Læsk nemlig en lille bar, hvor de serverede kombucha og cocktails, og da solen stod højt på himlen, så fristede det altså med noget koldt at drikke, da vi gik forbi. Vi snuppede en kombucha med hindbær, der var enormt frisk og læskende. Det er jo stort set bare en slags sodavand, hvor man har udeladt de sygelige mængder sukker, og som rent faktisk smager af det der er i (i dette tilfælde hindbær). Jeg er fan!
Rødder og Vin:Bar – saftig naturvin i lange baner
Men nok om ikke-alkoholiske drikkevarer. Igen i år var Rødder & Vin nemlig også at finde på festivalen. I år med en lidt mere central placering og endnu mere læskende naturvin at vælge imellem. Som noget nyt, kørte de med vin på fad, hvor de havde tre forskellige, og derudover havde de så en lang række forskellige vine på flaske (som de også solgte på glas). Vi var forbi et par gange i løbet af dagen og tanke op, og jeg var især glad for Onomatopée fra Côme Isambert, som er en dejlig juicy blanding af gamay, grolleau gris og cabernet franc.
By Stokkebye – caviar og dansk vin
En anden ny spiller på årets madscene var den fynske vinproducent og caviarimportør, By Stokkebye. De havde fået en fin lille bod nede i Tasteland-området, hvor de serverede deres egne vine og caviar, så der blev jeg selvfølgelig nødt til at slå et smut forbi. Deres vine hører bestemt til blandt toppen af dansk vin (i hvert fald blandt det jeg har smagt), og deres caviar er bestemt også af en fornuftig kvalitet. Jeg hoppede på et glas Stella Mary, som er deres mouserende vin på ren pinot noir samt et par vafler med baerii caviar. Og som du kan se på billedet ovenfor, så var de bestemt ikke nærige med de gyldne fiskeæg. En lækker lille snack, som jeg håber, at jeg får mulighed for at spise igen til næste års festival.
Kolobabs – vegetarisk wrap med broccoli
Århusianske Restaurant Kolo, som også står bag fladbrødsbiksen Kolobabs, havde i år en bod på Heartland Festival, hvor de serverede to forskellige slags wraps: en med gris og en med friteret broccoli. De duftede vildt godt af friteret broccoli, da vi gik forbi, så jeg blev nødt til at prøve en wrap med broccoli. Og smagen skuffede bestemt ikke, men der var alt for meget olie, hvilket resulterede i, at fladbrødet var fuldstændig gennemblødt og den gode smag blev nærmest overdøvet af alt den olie. Jeg gætter på, at de ikke havde fået dryppet broccolien ordentligt af, hvilket er en skam for både idéen og smagssammensætningen var vildt god.
Ciderpavillonen Æblerov & Friends
Det skulle vise sig, at der skulle en god gang tør cider til at skylle den fede broccoliwrap ned med. Og heldigvis havde Københavnske Æblerov, der laver vild, dansk cider, fået sig en Ciderpavillon på årets festival. Men de var ikke alene om at lange vild cider over disken, for Æblerov havde nemlig inviteret tre gode venner: svenske Fruktstereo, fynske Drudgaard Vin og norske Solhøi Cider. De havde hver én dag bag baren sammen med Æblerov, og om lørdagen, da vi var afsted, var det norske Solhøi Cider, der var at finde bag baren. Her fik vi bl.a. et glas “Like a Bwoz”, som var halvt øl, halvt æblecider, hvor der var tilsæt ribs. En vildt frisk og læskende cider.
Snack & Blues – Fried chicken/haloumi burger
Vi sluttede dagen af med et par burgere fra Snack & Blues, som jeg var svært begejstrede for på Tinderbox sidste år. Konceptet er ganske simpelt, og du kan vælge mellem to forskellige burgere: en med fried chicken og en med fried haloumi. De serveres begge i en lækker ristet briochebolle med lidt mayo, pickles og røget cheddar. Der plejer at være soltørrede tomater i den med haloumi, men de var vist løbet tør, så der var pickles i i stedet for, hvilket desværre gjorde, at den ikke helt var på niveau med den, jeg spiste på Tinderbox sidste år. Varianten med kylling var med et perfekt stykke udbenet, paneret og friteret kyllingelår, som rent faktisk smagte af kylling. Lækkert og juicy, men smagen i burgeren var heller ikke helt oppe på det niveau, som den var på Tinderbox sidste år. Så selvom begge burgere smagte godt, så manglede der altså lige de sidste 10%.
Vi ses næste år Heartland Festival
Heartland Festival gjorde det igen i år. Det er ganske enkelt en magisk festival med en helt unik stemning, unikke omgivelser (tak for det Egeskov Slot) og ikke mindst et tårnhøjt niveau på både mad, drikke, kunst, samtale og musik. Det er skønt at se, at der både er gengangere samt nye boder at vælge imellem. Tasteland-scenen er en fantastisk scene, hvor der blev afholdt en lang række spændende workshops i løbet af festivalen, og man kan hurtigt komme til at bruge en hel dag til disse workshops. I løbet af sommeren bliver der afholdt en masse fede festivaler, men Heartland Festival er og bliver min foretrukne, og det skyldes bl.a. det store fokus på mad og drikke.
Hvad var dine favoritter på årets Heartland Festival?