Årets julevin 2013

Udgivet af den 22. november, 2013 i Smagninger


Årets julevin 2013

Julen nærmer sig med hastige skridt og udover, at der skal købes julegaver, handles ind til julemaden, osv., så skal der også snart findes ud af, hvilken vin, der skal drikkes til al den skønne julemad juleaften. Så derfor inviterede jeg for nylig et par venner på den helt store julemiddag med det formål at smage på 6 forskellige vine hertil. 

Vi valgte at starte aftenen med et lille glas champagne og lidt snacks i form af hjemmelavede chips med karl johan-mayo og hjemmelavede saltmandler. Jeg havde tilfældigvis en flaske Brut Tradition, J. Charpentier liggende, der også blev drukket til nytårsmenuen 2012, så den blev selvfølgelig åbnet i denne anledning. Det er en rigtig lækker champagne (især til prisen), der passer perfekt som en lille velkomstdrink eller apéritif. Den er er rimelig letdrikkelig og har en fin frisk syre med noter af bl.a. æble og citrus. Champagnen fås for sølle 225,- hos Niche Vine.

Årets julevin 2013

Hvordan?

Men nok om champagne i denne omgang og tilbage til julevinene. Der var i alt 6 forskellige vine, som alle blev åbnet og dekanteret ca. halvanden time før de skulle drikkes. Vi smagte alle vinene til maden, to af gangen, skrev hver især lidt noter om dem og diskuterede lidt undervejs. Maden bestod af en god flæskesteg, et par rosa-stegte andebryster, hjemmelavet rødkål, brunkartofler, hvide kartofler og selvfølgelig en god brun sauce.

Årets julevin 2013

Selve smagningen

Alle vinene er primært blevet bedømt udfra, hvor godt de passede til julemaden og har fået tildelt mellem 1 og 6 point, hvor 1 er dårligst og 6 er bedst.

2011 Zinfandel California, Cline Cellars

Vi starter med en dejlig fyldig zinfandel fra Californien, der er relativ simpel. Det er en letdrikkelig vin med masser af sødme og mørke bær i næsen. Da vi smagte på den var der masser af frugtsødme og solmodne bær og lidt svage noter af sort peber. En vin som sagtens kunne hamle op med maden, men efter min smag havde lidt for meget likørsødme. Dog et glimrende match til maden.

Score: 4/6 – Udsolgt hos Vinoble.

2011 Côtes du Rhône, Château de Montfaucon

Côtes du Rhône er kendt for deres kraftige krydrede rødvine, som generelt går rigtig godt til julemaden. Denne Rhône-vin var dog ikke nær så kraftig, som vi havde forventet. Det var faktisk en relativ let og elegant vin med noter af syrlige hindbær, sure kirsebær og marcipan. Den havde en fin balance mellem syre og sødme. Den smagte ganske fint, men var desværre lige en tand for let til at kunne følge med maden.

Score: 3/6 – forhandles af Niche Vine til 95,-

2010 Ripasso Le Crosare Valpolicella, Catine Lenotti

Her er vi kommet til Valpolicella med en klassisk ripasso, som havde masser af frugt og fylde i næsen. Den duftede af modne kirsebær og marcipan og var nærmest likør-agtig i det. Den havde også en dejlig fylde i smagen med noter af sødmefuld frugt og mørke søde bær. En relativt simpel vin, der passede perfekt til maden.

Score: 6/6 – Udsolgt hos Vinoble.

2010 Rosso di Montefalco, Omero Moretti

Med denne vin er vi kommet lidt længere syd på til Montefalco med en vin, der primært er lavet på sangiovese-druen. Den havde en ret krydret og kompleks duft, hvor man tydeligt kunne ane fadet med noter af bl.a. nelliker og lakrids. I smagen var den til den tørre side med en tilpas syre og generelt en rigtig fin balance. Den havde ikke helt nok sødme til at være et perfekt match, men det fungerede nogenlunde og det var bestemt ikke dårligt. Det var klart en af aftenens bedste vine, men da den ikke var helt perfekt til maden får den desværre ikke topscore.

Score: 4/6 – forhandles af Niche Vine til 145,-

2007 Shiraz Limited Release Victoria, Brown Brothers

Her har vi fat i en australsk shiraz, når det er rigtig godt – masser af fylde og solmoden shiraz. Her kan man også ane fadet i næsen, og der er tydelige noter af eukalyptus og solbær. I både smag og eftersmag gik især noterne af solbær igen, og den havde en rigtig fin sødme, som blev holdt i skak af alkoholen. En vin, der fungerede rigtig godt til menuen, og sagtens kunne hamle op med den tunge julemad.

Score: 5/6 – forhandles af Vinoble Odense til 169,-.

2011 Cuvée Laïs Rouge, Côtes du Roussillon, Olivier Pithon

Den sidste vin var fra Roussillon i Sydfrankrig, og det var også en god kraftig vin. Den havde en godt krydret duft med noter af vanille, mandler og sort peber. Der var masser af fylde og sødme i smagen med noter af bl.a. søde modne kirsebær. Den havde en rigtig fin syre, og det var en virkelig lækker vin, der matchede den tunge julemad rigtig godt.

Score: 5/6 – forhandles af Niche Vine til 165,-

Årets julevin 2013

Aftenens vinder er…

Årets julevin 2013 blev 2010 Ripasso Le Crosare Valpolicella, Catine Lenotti fordi det var en relativt simpel og rigtig god vin, der ikke overtog showet, men blot komplementerede maden rigtig godt. Den havde både sødmen og alkoholen til at hamle op med den tunge julemad, og var ganske enkelt aftenens bedste match hertil.

En delt andenplads går til 2007 Shiraz Limited Release Victoria, Brown Brothers og 2011 Cuvée Laïs Rouge, Côtes du Roussillon, Olivier Pithon, som begge er noget mere komplekse end Ripassoen, men bestemt anbefalelsesværdige til juleaften.

Alt i alt var det en rigtig god aften med masser af god mad og vin i et særdeles glimrende selskab, og det er bestemt ikke sidste gang, at vi har holdt en lille julevinssmagning.

Slutteligt vil jeg gerne sige mange tak til Niche Vine og Vinoble Odense, som har leveret al vin til denne aften, og tak til resten af selskabet for indsatsen og rigtig godt selskab.

Skal du ha’ rødvin på bordet juleaften, og hvad plejer du at drikke til julemaden?

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.