Varme hveder – opskrift på hvedeknopper

Udgivet af den 12. maj, 2019 i Brød


Varme hveder - opskrift på hjemmebagte hvedeknopper

Bløde, søde og velduftende friskbagte hveder med et godt lag smør på – det smager altså bare godt. Mange har tradition for at spise varme hveder aftenen før store bededag, og traditionen bliver kun bedre af, at man laver sine hveder selv. Det er nemt, og huset kommer til at dufte skønt af kardemomme og friskbagte hveder.

Varme hveder til store bededag

At spise hvedeknopper (vi kan også bare kalde dem hveder) er en hyggelig tradition for mange. Store bededag er en af de mange helligdage henover foråret, og som altid bliver den slags sjovere, når vi har tradition for noget lækkert mad og drikke. På samme måde som langtidsstegt lammekølle og retter med æg (f.eks. en dejlig hjemmelavet æggesalat) er en tradition for mange i påsken, så er varme hveder en spiselig tradition til netop denne helligdag.

Læs også: Fastelavnsboller med remonce og mørk chokolade

Jeg kender ikke mange, som rent faktisk fejrer store bededag i en religiøs forstand. Rent historisk var det dog en vigtig helligdag, hvor der hverken måtte arbejdes, handles eller særlig meget andet. Store bededag blev oprindeligt indført for at samle en masse små helligdage, og den havde derfor særlig betydning. Fordi bagerne ikke måtte arbejde, opstod traditionen for bagte hvedeknopper, som folk kunne købe om torsdagen og lune i løbet af fredagen. På et eller andet tidspunkt skiftede det dog til, at man spiste hvederne om torsdagen. I dag nyder de fleste bare hvederne og den ekstra fridag, og det står dig helt frit for, om du vil spise hvederne nybagte og lune, eller om du vil riste dem. Uanset hvad du vælger, så er de et hit med smør og marmelade eller måske et par stykker pålægschokolade.

Formning af dejen

Dejen formes til hveder

Efterhævning af hveder

De formede hveder før og efter hævning

Bag dine egne hveder

Som nævnt så startede traditionen ved bagerne, og mange køber stadig deres varme hveder i bagerbutikken eller supermarkedet. Det er dog utrolig nemt at bage dem selv. I min familie havde vi ikke nogle stærke traditioner omkring store bededag, og jeg mindes ikke, at vi bagte hvederne selv. Siden da har jeg dog tænkt over, at det da ville være sjovere (i hvert fald hvis man kan lide at bage), hvis man lavede dem selv.

Læs også: Koldhævede flutes – nem opskrift på flutes

Hvededejen er egentlig bare en form for bolledej med kardemomme, og den er bestemt ikke svær at lave. Den eneste udfordring kan være at få formen rigtig. Af en eller anden grund skal hveder være firkantede, og for at opnå denne form skal bollerne bages i et fad eller en bradepande, og de skal placeres så de vokser sammen under hævning og bagning. Det kræver selvfølgelig, at man vælger det rigtige størrelse fad. Hvis man i stedet bager dem som almindelige boller, så vil resultatet være lidt anderledes og mere som en krydderbolle.

Friskbagte hveder

Koldhæv din dej

Når jeg går i gang med at udvikle nye opskrifter på brød og boller, så tager jeg næsten altid udgangspunkt i, at de skal koldhæves. Det er der flere grunde til, men den første og vigtigste grund er smagen. Ved at koldhæve en bolledej, så kan man ofte halvere gærmængden. Ved at bruge mindre gær vil bagværket smage mindre af gær og i stedet får dejen lov til at udvikle en mere spændende smagsprofil. Personligt oplever jeg ofte, at hurtighævede, gærtunge bolle- og brøddeje smager rigtig meget af gær, hvilket jeg ikke finder specielt lækkert. Hvis man laver dejen i god tid og lader den hæve natten over i køleskabet, så bliver smagen (i hvert fald efter min mening) ofte meget bedre.

Læs også: Boller med surdej – opskrift på koldhævede surdejsboller

En anden grund er, at det er nemmere at planlægge sin bagning, når man koldhæver. Det mest tidskrævende ved at bage er ofte hævetiden, hvilket kan være svært at passe ind i en hverdag, hvor man måske er lidt sent hjemme. Ved at lade hævningen foregå natten over formindskes arbejdstiden på den dag, hvor du gerne vil bage dine hveder (eller andet bagværk). Du tager bare dejen ud af køleskabet, når du kommer hjem og fortsætter arbejdet. Når man koldhæver med små mængder gær, så er det ikke afgørende, præcis hvor længe dejen står i køleskabet, så længe det er minimum omkring 12 timer.

Læs også: Surdejsboller med æble og hasselnødder

Min opskrift på hveder er altså med udgangspunkt i, at dejen skal koldhæves. Men hvis du skulle være i tidsnød, så er det selvfølgelig muligt at øge mængden af gær og lade dejen hæve ved stuetemperatur. Men giv gerne koldhævningen et skud – det er det hele værd.

Friskbagte hveder
Varme hveder med smør

Varme hveder – opskrift på hvedeknopper

Dejen til hvederne laves aftenen før og koldhæves i køleskabet natten over. Er man i tidsnød, kan man alternativt lade dejen hæve til dobbelt størrelse på køkkenbordet i stedet for i køleskabet.
4,57 fra 16 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Bagværk
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Hævetid: 12 timer
Samlet tid: 45 minutter
Antal: 12 stk.
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 25 g rørsukker
  • 1 tsk. fint salt
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 15 g gær
  • 2 æg
  • 1 dl vand
  • 1,5 dl sødmælk
  • 75 g blødt smør

Sådan gør du

Dagen før bagning

  • Kom alle ingredienser undtagen smør i en rørekedel og ælt det sammen i et par minutter ved lav hastighed på en røremaskine.
  • Kom det bløde smør i dejen og ælt den igennem i ca. 10 minutter ved lav hastighed. Dejen må gerne være lidt klistret og må ikke føles tør. 
  • Lad dejen hæve en times tid på køkkenbordet, og sæt den derefter i køleskabet natten over (12-24 timer).

På bagedagen

  • Tag dejen ud af køleskabet og vend den ud på et meldrysset bord. Del den i 12 stykker. 
  • Form hvert stykke til en bolle og placer dem på bagepapir i et fad eller bradepande på ca. 25×35 cm med 1-2 centimeters afstand (se billedet ovenfor).
  • Kom fadet med hvederne i en kold ovn og placer et ildfast fad eller skål i ovnen under hvederne. Hæld en liter kogende vand i, luk ovnen og lad hvederne hæve i ca. 60 minutter til dobbelt størrelse (ovnen skal ikke tændes).
  • Derefter tages fadet med hveder og fadet med vand ud af ovnen. Dæk hvederne over med en fugtigt viskestykke og tænd ovnen på 200 grader.
  • Bag dem i ca. 15-20 minutter til de flotte og lysebrune. Lad dem køle af på en rist. 

Noter

Server de varme hveder friskbagte eller ristede med koldt smør eller marmelade.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.