Lige før jul havde vi min kærestes forældre på besøg. Vi havde et godt stykke tid i forvejen fået nogle lammekoteletter af dem, som bare lå i fryseren, og jeg tænkte, at det var en god anledning til at spise dem. Til forret fik vi Røget makrel med fennikel, citronmayo og sprødt brød og til lammekoteletterne serverede jeg nogle bagte kartofler og pastinakker, en marsalasauce og denne vidunderlige rødbedesalat.
Jeg fandt denne salat i Jamies Kogebog af Jamie Oliver og tænkte straks, at det måtte være den perfekte salat til lam – og det var det! Efter al den dejlige mad og vin skulle vi også lige ha’ en kop kaffe, og dertil havde min kæreste bagt nogle rigtig lækre (og kæmpe) chokoladecookies, så det var en dejlig måde at slutte aftenen af på.
Til lammet fik vi en 2005 Centopietre, Salice Salentino DOC (pris: 95,- i Vinens Verden) fra Puglia, som danner hælen i den Italienske støvle. Den er lavet af Giovanni Petrelli, som siden 1980’erne har leveret druer til nogle af Puglias bedste vine, men i 2000 begyndte Giovanni Petrelli selv at lave vin på sine druer. Det er en ret kompleks vin med noter af solbær, mineraler og eksotiske krydderier. Den har en meget intens smag og munder ud i en lang eftersmag. Alt i alt et rigtigt lækkert glas vin. Den passede helt perfekt til lammekødet, den søde marsalasauce og salaten med den let sødlige rødbede og karakteristiske feta.
Ingredienser
Dressing
- 3-4 spsk. friskpresset citronsaft (ca. saften af 1 hel citron)
- 10 spsk. god koldpresset olie (f.eks. olivenolie eller rapsolie)
Rødbedesalat med pære og feta
- 4 rødbeder (bland gerne med lidt gule beder og bolsjebeder)
- 3-4 pærer (jeg brugte danske Lucas pærer. Man kan også prøve at lave salaten med æbler)
- 200 g fetaost (ikke de der kedelige "salattern" som ikke smager af noget)
- 1 lille bundt mynte
- 1 håndfuld solsikkekerner
Sådan gør du
Dressing
- Pisk citronsaft og olie sammen i den skål du vil lave salaten i og smag til med salt og peber.
Rødbedesalat med pære og feta
- Rist solsikkekernerne på en pande, uden noget fedtstof, for at frembringe mere smag i dem.
- Skræl rødbeder og pærer, fjern kærnehuset fra pærerne og skær dem ud i julienne (som bare er et fint ord for tændstikker). Vend det rundt i dressingen med det samme så pærerne ikke begynder at oxidere og blive brune.
- Pluk myntebladene, vask dem og tør dem godt (brug en salatslynge, hvis du har sådan en). Jeg valgte at vende mynteblade, feta (skåret i tern eller smuldret) og solsikkekerne sammen med rødbeder og pærer og servere det i skålen. Man kan også vælge at anrette det, enten i portioner eller på et fad, hvor du anretter rødbede og pære først, smulrer feta udover, pynter med mynteblade og drysser til sidst solsikkekernerne udover.
- Det er en rigtig lækker vintersalat som kan serveres til stort set alt slags kød.