Coq au Riesling – en klassiker fra Alsace

Udgivet af den 2. april, 2016 i Fjerkræ


Coq au Riesling - en klassiker fra Alsace

Coq au Riesling er en dejlig smagfuld og lidt mere sommerlig ret end den klassiske Coq au Vin. Coq au Riesling er, som navnet indikerer, hane i Riesling og retten kommer oprindeligt fra Alsace. 

Som sagt så laves retten klassisk med hane, men da det kan være svært at opdrive haner af god kvalitet, så snød jeg lidt og brugte en stor økologisk kylling på ca. 1,9 kg fra Sødam, som jeg havde været et smut forbi Gastroteket i Odense og hente. Så hvis det skal være helt korrekt, så er det egentlig Poulet au Riesling, som jeg har lavet, men det ændrer nu ikke på, at det er en utrolig lækker og smagfuld ret. Coq au Riesling minder egentlig en del om Coq au Vin, hvor rødvinen bare er skiftet ud med en tør Riesling fra Alsace. Der er dog også den forskel, at jeg har valgt at runde saucen af med en go’ økologisk creme fraiche 38% og smagt til med friskpresset citronsaft. Creme fraichen gør saucen lidt mere cremet og lækker samtidig med, at den frisker den lidt op sammen med citronsaften.

 

Coq au Riesling – perfekt gæstemad

Jeg lavede denne Coq au Riesling i forbindelse med, at vi havde besøg af noget af min familie og som altid, så har både Maiken og jeg svært ved at begrænse os. Så hvad der egentlig bare skulle have været et simpelt aftensmåltid endte med at blive til en 3-retters menu med tilhørende vinmenu, men det gør nu heller ikke noget, når man render og hygger sig med det. Og retter som Coq au Riesling og Coq au Vin egner sig utroligt godt som gæstemad, da det hele kan laves på forhånd, så lige så snart, at jeg havde fået morgenmad og morgenkaffe, gik jeg i køkkenet og satte Coq au Riesling over, og så blev det ellers bare varmet op i ovnen, da vi nærmede os spisetid. Alternativt kan man selvfølgelig også lave retten dagen før – den bliver nemlig kun bedre af at stå og trække. Og for det ikke skal være løgn, så lykkedes det mig faktisk at inkorporere creme fraiche 38% i alle tre retter, hvilket jeg faktisk er lidt stolt af!

Læs også: Boeuf bouguignon med kartoffelmos

Som du måske har set på Instagram, så var forretten stenbiderrogn med en cremet æggeblomme (tilberedt ved 64 grader i en time, hvilket giver den en lækker cremet konsistens), rugbrødscrumble, pisket creme fraiche 38% og karse. Hovedretten var selvfølgelig Coq au Riesling, og desserten var en cheesecake med brombærkompot, der var portionsanrettet i glas. Altsammen nem og lækker mad, der kan laves på forhånd, så man kan bruge tiden sammen med sine gæster i stedet for at bruge halvdelen af tiden i køkkenet.

Coq au Riesling, Sødam, Kylling

Coq au Riesling - en klassiker fra Alsace

Parter gerne hanen/kyllingen dagen før og lad den marinere i hvidvinen natten over. Det gør kun retten bedre. Og skulle du være så heldig at falde over en masse kantareller i skoven, så brug endelig dem i stedet for champignon. Retten kan forøvrigt med fordel forberedes på forhånd og blot varmes op i ovnen inden servering.
4,84 fra 6 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 hane/kylling, parteret
  • 100 g pancetta, kan erstattes med ventrèche eller bacon
  • 1 løg
  • 2 spsk. mel med top
  • 1 flaske Riesling gerne fra Alsace
  • Evt. en krydderbuket af porretop, persille og laurbærblade
  • 300-400 g champignoner kan evt. erstattes med kantareller e.l.
  • 300 g perleløg
  • 0,25 dl hvidvinseddike
  • 1 spsk. sukker
  • 0,5-1 dl creme fraiche 38%
  • Friskpresset citronsaft
  • Bredbladet persille friskhakket

Sådan gør du

  • Skær pancettaen ud i tern på ca. 1x1 cm.
  • Snit løget fint og sæt til side.
  • Dup hanestykkerne tørre og brun dem godt af i rigeligt smør i en stor gryde.
  • Når hanestykkerne er brunet godt af tages de op af gryden og sættes til side.
  • Steg løg og pancetta af i gryden til løgene begynder at blive blanke.
  • Læg hanestykkerne tilbage i gryden og drys mel udover. Lad melet suge stegefedtet til sig og tilsæt så hvidvinen.
  • Kog vinen op og skum urenheder af.
  • Læg evt. krydderbuket af porretop, persille og laurbærblade i gryden for at give smag til retten.
  • Lad hele herligheden stå og simre på lavt blus eller i ovnen ved 150 grader i en times tid.
  • Rens champignonerne i mellemtiden. Skær dem i halve/kvarte og sæt til side.
  • Blancher perleløgene i 5 min. og kom dem over i en skål med koldt vand.
  • Pil perleløgene (det er væsenligt nemmere efter de er blevet blancheret) og sæt dem til side.
  • Steg champignonerne på en varm pande i rigeligt smør og sæt til side.
  • Steg perleløgene på en anden pande i rigeligt smør. Når de er let brunede tilsættes hvidvinseddike og sukker.
  • Lad hvidvinseddiken koge ind og glaser perleløgene løbende.
  • Når din Coq au Riesling har simret i ca. 45 min. tages låget af og champignoner og perleløg tilsættes. Lad retten simre videre de sidste 10-15 min.
  • Rør creme fraichen ud i retten og smag til med salt, peber og citronsaft.
  • Drys bredbladet persille over retten og servér.

Noter

Server retten med et godt hjemmebagt brød eller en god kartoffelmos og et godt glas tør og kølig Riesling (gerne den samme, der er i retten).
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.