Coq au vin – opskrift på en fransk klassiker

Udgivet af den 21. januar, 2016 i Fjerkræ | 6 kommentarer


Coq au vin - hane i vin

Weekenden står for døren, og så er der endelig tid til at kræse lidt ekstra for maden og bruge lidt mere tid i køkkenet. En oplagt mulighed for at gøre dette, er med en dejlig frankofil ret som coq au vin, for det smager intet mindre end forrygende. Og nej, det betyder ikke “kok i vin” (selvom du skal huske at smage på vinen, inden du hælder den i maden), men derimod “hane i vin”. 

 

Coq au vin – fransk bondekøkken når det er bedst

Coq au vin er god husmandskost fra det franske landkøkken. Det er rustikt og latterligt velsmagende! Traditionelt set laves coq au vin med vin fra Bourgogne, men de fleste regioner i Frankrig har deres egne variationer af retten, f.eks. coq au Riesling i Alsace, coq au vin jaune i Jura, coq au champagne i Champagne etc. Retten kan selvfølgelig laves med det meste vin, men personligt foretrækker jeg, at bruge vin, der ikke er alt for kraftig, så jeg vil anbefale, at du holder dig fra de tunge solmodne vine på f.eks. shiraz, men i stedet finder noget vin i stil med Bourgogne, Beaujolais e.l.

Som navnet også antyder, så laves coq au vin oprindeligt med hane, men det er vist mere undtagelsen fremfor normen nu om dage, hvor de fleste bruger kylling i stedet for hane. Jeg vil anbefale dig, at du køber en hel øko. eller frilandskylling, som man efterhånden kan få i de fleste supermarkeder. Personligt er jeg ret glad for at bruge de franske Label Rouge-kyllinger fra f.eks. Løgismose som man kan få i Netto. Det er nemlig gode frilandskyllinger, der smager vanvittigt godt. Franskmændende kan altså bare noget med deres fjerkræ.

Er du ude i god tid eller bare god til at planlægge, så vil jeg anbefale dig at lægge den parterede kylling (eller hane) i vin dagen før og lade den marinere et lille døgns tid. Det gør kun retten endnu bedre, og så er vinen faktisk også med til at mørne kyllingen lidt. Coq au vin laves – ligesom boeuf bourguignon – ved at brune kødet af i en sauterpande, hvorefter der hældes vin på, så kødet kan få lov at stå og braisere indtil det er helt mørt. Udover kylling og vin, så skal der lidt god tørsaltet bacon, gulerødder, champignoner og perleløg til.

Coq au vin - opskrift på en fransk klassiker
Udskriv
Forberedelse
30 min
Tilberedning
1 t 30 min
Samlet tid
2 t
 
Læg gerne den parterede kylling i rødvin dagen før og sæt den på køl, så den kan stå og marinere natten over. Er du i tvivl om, hvordan man parterer en kylling i 8 dele, så har Fjordrejen.dk lavet en fin guide her.
Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Fransk
Antal personer: 6
Forfatter: Martin Villumsen
Ingredienser
  • 1 hane/kylling, parteret
  • 100-150 g tørsaltet bacon
  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 3-4 gulerødder
  • 2 spsk. mel med top
  • 1 flaske rødvin
  • 1 krydderbuket bestående af et par laurbærblade, lidt timian og et par persillestilke
  • 200-250 g champignon
  • 100-150 g syltede perleløg
  • Evt. lidt friskhakket persille
Fremgangsmåde
  1. Skær baconen ud i små stykker på ca. 1x1 cm.
  2. Snit løg og hvisløg fint.
  3. Skræl gulerødderne og skær dem i lidt grove stykker.
  4. Steg baconstykkerne i en stor gryde i lidt olie. Tag baconstykkerne op og læg dem på lidt fedtsugende papir.
  5. Brun hane-/kyllingestykkerne af i gryden ved jævn varme til de er flotte gyldne og tag dem op af gryden.
  6. Steg løg, hvidløg og gulerødder et par min. indtil løgene begynder at blive blanke.
  7. Kom bacon og hane-/kyllingestykkerne tilbage i gryden og drys melet over.
  8. Lad melet suge stegefedtet til sig og tilsæt så vinen sammen med krydderbuketten.
  9. Kog hele herligheden op og skum evt. urenheder af. Sæt låg på gryden og lad det stå og simre på lavt blus i en times tid. Gryden kan også sættes i ovnen ved 150 grader.
  10. I mellemtiden renses champignonerne og skæres i grove stykker, hvorefter de ristes godt af på en pande i en go' klat smør. Krydr med salt og peber.
  11. Steg perleløgene godt af i en god klat smør. Drys 1-2 spsk. sukker over og lad løgene blive let karamelliserede. Sæt de stegte champignoner og perleløg til side.
  12. Tilsæt de stegte champignoner og syltede perleløg til retten, når den har simret i ca. 45 min., og lad den simre yderligere et kvarters tid.
  13. Fisk krydderbuketten op og smag til med salt og peber, når retten er ved at være færdig.
Noter/Anretning

Server retten i dybe tallerkener med en go' kartoffelmos med masser af smør eller bare lidt godt brød og drys med friskhakket persille inden servering.

6 Kommentarer

  1. Sådan en gang hane (eller kylling) i vin. Mums!

    • Nemlig! Det holder altså bare – især i den her kulde 🙂

  2. Den havde jeg faktisk også i overvejelserne til weekenden, mest fordi jeg var tvunget ud i at lave noget mørk hønsefond i denne uge.

    Men nu gider jeg ikke når nu en anden madblogger allerede er løbet med den 😉 Nu tror jeg, jeg finder på noget med (sortfods)svinekæber i stedet.

    • Du skal da ikke holde dig tilbage for min skyld Johan! 😀 Omend svinekæber nu heller ikke lyder helt tosset 🙂

  3. Er det virkelig en hel flaske vin? De originale gamle opskrifter er med ca en kvart og boullion.

    • Ja, jeg bruger som regel en hel flaske vin. Mindre kan gøre det, og man kan selvfølgelig også bruge både vin og fond. Det er en smagssag alt efter, hvor intens en smag af vin man ønsker 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!