Coq au Riesling - en klassiker fra Alsace

Parter gerne hanen/kyllingen dagen før og lad den marinere i hvidvinen natten over. Det gør kun retten bedre. Og skulle du være så heldig at falde over en masse kantareller i skoven, så brug endelig dem i stedet for champignon. Retten kan forøvrigt med fordel forberedes på forhånd og blot varmes op i ovnen inden servering.
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 hane/kylling, parteret
  • 100 g pancetta, kan erstattes med ventrèche eller bacon
  • 1 løg
  • 2 spsk. mel med top
  • 1 flaske Riesling gerne fra Alsace
  • Evt. en krydderbuket af porretop, persille og laurbærblade
  • 300-400 g champignoner kan evt. erstattes med kantareller e.l.
  • 300 g perleløg
  • 0,25 dl hvidvinseddike
  • 1 spsk. sukker
  • 0,5-1 dl creme fraiche 38%
  • Friskpresset citronsaft
  • Bredbladet persille friskhakket

Sådan gør du

  • Skær pancettaen ud i tern på ca. 1x1 cm.
  • Snit løget fint og sæt til side.
  • Dup hanestykkerne tørre og brun dem godt af i rigeligt smør i en stor gryde.
  • Når hanestykkerne er brunet godt af tages de op af gryden og sættes til side.
  • Steg løg og pancetta af i gryden til løgene begynder at blive blanke.
  • Læg hanestykkerne tilbage i gryden og drys mel udover. Lad melet suge stegefedtet til sig og tilsæt så hvidvinen.
  • Kog vinen op og skum urenheder af.
  • Læg evt. krydderbuket af porretop, persille og laurbærblade i gryden for at give smag til retten.
  • Lad hele herligheden stå og simre på lavt blus eller i ovnen ved 150 grader i en times tid.
  • Rens champignonerne i mellemtiden. Skær dem i halve/kvarte og sæt til side.
  • Blancher perleløgene i 5 min. og kom dem over i en skål med koldt vand.
  • Pil perleløgene (det er væsenligt nemmere efter de er blevet blancheret) og sæt dem til side.
  • Steg champignonerne på en varm pande i rigeligt smør og sæt til side.
  • Steg perleløgene på en anden pande i rigeligt smør. Når de er let brunede tilsættes hvidvinseddike og sukker.
  • Lad hvidvinseddiken koge ind og glaser perleløgene løbende.
  • Når din Coq au Riesling har simret i ca. 45 min. tages låget af og champignoner og perleløg tilsættes. Lad retten simre videre de sidste 10-15 min.
  • Rør creme fraichen ud i retten og smag til med salt, peber og citronsaft.
  • Drys bredbladet persille over retten og servér.

Noter

Server retten med et godt hjemmebagt brød eller en god kartoffelmos og et godt glas tør og kølig Riesling (gerne den samme, der er i retten).