Citrontærte med marengs

Udgivet den 23. januar, 2012 i Desserter og kager


Citrontærte med brændt marengs

En klassisk citrontærte er en af de ting, der længe har stået på min to-bake-liste, det vil sige listen over de kager og desserter man spotter hist og her, som skal afprøves. Da vi så skulle beslutte os for desserterne til nytår, virkede det som et super godt valg. Når nu vi var grådige og ville have to desserter, virkede det også som en god idé, at den ene var en lidt friskere type dessert.

Valget faldt på Mette Blomsterbergs opskrift på en fransk citrontærte fra bogen Blomsterbergs Søde Sager. Jeg fik for nyligt en af hendes bøger i gave, og der er rigtig mange ting fra bogen der allerede er endt på to-bake-listen.. Jeg er personligt vild med desserter og kager med citron og lime i. Den friskhed der er i den type desserter gør, at de føles lidt mindre voldsomme og tunge ovenpå en flerretters menu.

Citrontærte med marengs

Det var første gang, jeg har forsøgt mig med en citrontærte, men det gik heldigvis meget godt. Der er dog nogle småting, jeg vil være opmærksom på, næste gang jeg bager en desserttærte af en art. Jeg frygtede lidt, hvor meget mørdejen ville krympe når den blev bagt, og da jeg ikke ville risikere, at der ikke var ordenligt plads til citroncremen og marengsen, lod jeg lidt dej hænge ud over kanterne. Det resulterede så i en rimelig ujævn og ikke så pæn kant, da dejen ikke rigtig krympede. Derfor vil jeg næste gang forsøge at lave kanten pæn og jævn hele vejen over inden dejen bages. Men det var nu ikke et stort problem, smagen var jo den samme, så det er mest for præsentationens skyld.

Læs også: Gâteau Marcel – opskrift på den bedste chokoladekage

En anden ting var måden jeg formede marengsen på. Jeg valgte, som i kan se på billederne, at lave små toppe, hvilket også var fint nok, men jeg tror det ville gøre det væsentligt nemmere at få en pæn, jævn brænding, hvis man fladede marengsen lidt ud. Nu var det så også første gang jeg forsøgte mig med en bunsenbrænder, så lidt øvelse vil selvfølgelig også hjælpe.

Citrontærte med marengs

På trods af diverse småting, der kunne forbedres, var det en rigtig lækker og velsmagende dessert. Cremen var frisk og tilpas syrlig uden det blev for meget, og den søde marengs var et godt modspil til den syrlige creme. Helt klart en dessert, der kan anbefales, og som jeg selv vil lave igen en anden gang.

Læs også: Galette med blommer, honning og timian

Vinen vi drak til tærten var den samme som vi drak til chokolademoussen, og den var rigtig lækker. Den var sød og bare helt perfekt. Jeg er vild med gode dessertvine, og denne er nok den bedste, jeg har smagt. Vi var alle enige om, at den var et rigtig godt match til citrontærten, og jeg kunne personligt godt have drukket meget mere, end de to flasker vi købte.

Når man følger denne opskrift, der som nævnt er en Mette Blomsterberg opskrift, skal man være opmærksom på, at der vil være en del mørdej tilovers, da hun bruger en helt anden type form. Men den er rimelig svær at halvere, da der kun skal ét æg i, så derfor angiver jeg bare hendes opskrift, på trods af den overskydende dej.

Citrontærte med marengs

Citrontærte med marengs

Tærten passer til ca. 6 personer som dessert. Jeg brugte en almindelig porcelænstærteform, og yderligere skal man bruge en bunsenbrænder samt keramikkugler (har man ikke sådan nogle kan man bruge tørrede kikærter, ris eller groft salt).
0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Dessert
Køkken: Fransk
Antal: 6
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

Mørdej

 • 300 g hvedemel
 • 150 g smør (tempereret)
 • 100 g flormelis
 • 1 æg

Citroncreme

 • ½ vaniljestang
 • dl piskefløde
 • 100 g sukker
 • 2 store æg
 • Saft og skal af 3 øko. citroner
 • ½ tsk. majsstivelse

Marengs

 • 100 g pasteuriserede æggehvider
 • 85 g flormelis

Sådan gør du

Mørdej

 • Ælt alle ingredienserne sammen, og som ved alle mørdeje må man ikke ælte for meget i den, den skal bare lige samles. Stil mørdejen på køl i en halv times tid.
 • Efter dejen har hvilet i køleskabet rulles den relativt tyndt ud og kommes forsigtigt over i en smurt tærteform.
 • Tryk forsigtigt dejen fast og fjern den overskydende mørdej så kanten bliver pænt jævn.
 • Læg bagepapir over formen og fyld den med keramikkugler/kikærter/ris/salt. På denne måde bages bunden blindt og den vil ikke hæve op.
 • Bag bunden ved 170 grader i ca. 15-18 minutter til den er let gylden. Lad bunden køle lidt af og sæt den efterfølgende i køleskabet.
 • Når den er helt kold fjernes bagepapiret med kuglerne/kikærter/ris/salt.

Citroncreme

 • Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud. Mas kornene med lidt sukker så de skilles ad.
 • Blend vaniljesukkeret og resten af ingredienserne med en stavblender indtil det har fin suppelignende konsistens.
 • Hæld cremen i den afkølede tærtebund, og bag den ved 110 grader i ca. 50 minutter til cremen har sat sig (hold øje med den - bagetiden kan variere afhængig af ovn, og hvor dyb en tærteform du bruger).
 • Lad den færdigbagte tærte køle lidt af og afkøl den derefter i køleskabet minimum 3 timer.

Marengs

 • Pisk æggehviderne og flormelisen stift men en håndmikser.
 • Fordel marengsen over citrontærten, enten i et mønster eller man kan vælge bare at flade den ud.
 • Brænd forsigtigt det øverste af marengsen til den er gylden.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.

10 Kommentarer

 1. Flot citrontærte – synes helt klart at de brændte toppe er lige i øjet! 🙂

  Kanten af tærten kan du nemt lave helt tight, ved at lade dejen hænge udover.. og så køre kagerullen henover kanten. Jeg synes nu ikke det gør noget af kanten er lidt rustik i det.

  • Tak – men ja, var nok lidt for ivrig med brænderen ved toppene 😉
   Ja lige præcis den metode vil jeg prøve næste gang, bare så det bliver lidt pænere 🙂

 2. Her. Er det ikke en fejl med 15 gram smør, skal der ikke stå 150? 🙂

  Mvh Michael

  • Du har fuldstændig ret Michael og der er hermed rettet. Tak skal du ha’ 🙂
   Håber ikke, at det har skabt besvær for nogen.

 3. Hej rigeligtsmor…

  Kan det ikke passe at æggehviderne skal piskes første ALENE :P?

  Det fordi jeg er selv igang med at lave min egen hjemmeside, og der har jeg ikke skrevet at æggehviderne skal først..

  Og nu bliver jeg i tvivl xD

  Mvh Rasmus

  • Hej Rasmus

   Æggehviderne behøves ikke at blive pisket først alene. Jeg plejer dog at piske æggehvider lidt alene før jeg tilsætter nogen form for sukker, hvis jeg pisker dem på min røremaskine. Dette er for at undgå, at der samler sig lidt sukker i bunden af skålen, som ikke bliver pisket med.

   Men nej, æggehviderne skal ikke nødvendigvis piskes alene først 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 4. Tak for en flot og inspirerede madblog.

  I går serverede jeg denne citrontærte. Den blev rigtig fin, men meget,meget sur.
  Jeg har tjekket opskriften flere gange, og er helt sikker på jeg har brugt de rigtige mængder af både sukker og citron.
  Jeg er klar over at der kan være forskel på citroner, både størrelse og hvor sure de er.

  Bliver tærten også MEGET sur når I laver den?
  Jeg tror jeg vil prøve den igen. Med mindre citron.

  Hilsen Ingelise

  • Hej Ingelise

   Tusind tak for din kommentar 🙂

   Det overrasker mig at høre, at din citrontærte blev meget sur. Mængderne i opskriften er i hvert fald rigtige, og jeg synes ikke, at tærten blev meget sur da vi lavede den. Selvfølgelig er den sur/syrlig (det er trods alt en citrontærte) men jeg synes, at der var en rigtig god balance mellem det sure og det søde da vi lavede den.

   Mit bud er, at du enten har brugt nogle MEGET store citroner, eller er kommet til at komme for lidt sukker i.

   Håber at din næste citrontærte bliver mindre sur 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 5. Har du et godt forslag til ledsagevin til cirontærte?

  • Nu er dessertvine ikke lige min ekspertise, men vi drak som sagt en Ice Wine Chenin Blanc fra Chateau Ste. Michelle, som fungerede ret godt til.

   Ice Wine/Eiswein vil nok være et generelt godt bud, men ellers så kunne noget senthøstet tysk Riesling som trockenbeerenauslese også være en mulighed 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!