I år havde Maiken og jeg besluttet os for at tage en tur til Prag i vores ferie på trods af, at ingen af os vidste noget som helst om byen. Vi havde begge hørt, at Prag skulle være en enormt flot og rimelig billig by, så vi drog afsted mod Prag for at se, hvad byen havde at byde på, udover tjekkisk mad.
Inden vi tog afsted investerede vi i Turen går til Prag, så vi dels kunne blive lidt klogere på Prag, men også finde ud af, hvad vi skulle se og evt., hvor vi skulle drikke og spise. Vi kunne desværre ikke finde en guidebog af samme kvalitet, som den vi købte til vores tur til Paris, men Turen går til Prag viste sig at være ganske udemærket. Der blev ligeledes trukket lidt på bloggernetværket i håbet om at finde nogle gode anbefalinger til spisesteder.
Grillet svineknæ med syltede agurker, peberrod og sennep
Tjekkisk mad på Potrefená Husa Na Verandách
Vi havde fundet et hotel via Hotels.com, der ligger i bydelen Smìchov, som er et gammelt industrikvarter, der ligger lidt udenfor det centrale Prag. Vi havde ikke planlagt, hvor vi skulle spise den første dag i Prag, så jeg kiggede på TripAdvisor for at se, hvad der var i nærheden, og fandt et sted som hedder Potrefená Husa Na Verandách, som er en restaurant/bar, der er tilknyttet det store tjekkiske bryggeri Staropramen. Her fik vi en god håndfuld kolde øl og lidt at spise.
Dette var vores første møde med de friske og lækre tjekkiske øl, som bliver serveret direkte fra tank – en helt anden oplevelse end de flasker/dåser, som man kan købe herhjemme i Danmark. Vi nåede vist igennem både lager, dark lager, unfiltered og granat, som var nogle af de forskellige øl, som de serverede. Alle øllene var virkelig lækre, men deres ufiltrerede lager var især en rigtig lækker!
Svinekød fyldt med ost og bacon, stegte kartofler og løgsalat
Vi bestilte en gang fritter som en lille snack til øllen, som ikke var helt så sprøde, men de smagte fint. De blev serveret med en sennepsmayo og en tatarsauce, og det var en glimrende snack til vores øl. Til hovedret bestilte jeg en “Grilled Pork Knuckle”, som er en traditionel tjekkisk servering. Det er et svineknæ, som er langtidsstegt i mørk øl med løg, honning og hvidløg, som blev serveret med lidt syltede agurker, revet peberrod og en skål sennep! Det var en rimelig voldsom servering, som nok egnede sig bedre til at dele, evt. med en lille side dish ved siden af, men jeg kæmpede mig igennem kødorgiet, og det var virkelig lækkert kød, og med en dark lager til kunne det næsten ikke blive bedre.
Maiken bestilte en “Baked Pork Scroll”, som bestod af et stykke svinekød, som var fyldt med ost og bacon og blev serveret med lidt kartofler, lidt lækker sauce og en løgsalat, som egentlig bare var en skål syltede løg. En ret som jeg faktisk var en smule misundelig på, for den smagte virkelig også godt! Vi sad ude i en lille gård, hvor vi blev hængende og drak en masse kolde øl det meste af aftenen – skøn start på ferien!
Cafe Slavia – en traditionel tjekkisk cafe
Karlsbroen og mere tjekkisk mad på Cafe Slavia
Om fredagen gik vi langs den store flod op til Karlsbroen og rendte rundt i Staré Město, som er den gamle bydel på østsiden af floden. Vi startede dagen med en lille bådtur, som vi købte ved Karlsbroen. Turen tog ca. tre kvarter og kostede omkring 70,- pr. person, og det var faktisk en ret fin tur. Derefter gik turen over til Cafe Slavia for at få stillet sulten. Cafe Slavia er en traditionel tjekkisk cafe, som er rimelig stor, og ligger lige ud til den store flod ved broen før Karlsbroen.
Vi valgte begge at bestille kylling i paprika sauce med halušky, creme fraiche og citron. Halušky er en slags dumplings, som er et traditionelt tjekkisk tilbehør, og så er de gode til at suge sauce til sig! Kyllingen var dejlig mør, paprikasaucen smagte dejligt, og der var mere end rigeligt af de små dumplings. Vi fik efterfølgende at vide, at Cafe Slavia faktisk er kendt for deres kaffe og kage, men dette nåede vi desværre ikke at afprøve.
På U Zlatého Tygra blev der skænket Pilsner Urquell i lange baner
U Zlatého Tygra – klassisk tjekkisk ølstue
Efter vores frokost på Cafe Slavia vandrede vi rundt i Staré Město, hvor vi så det astronomiske ur, Týnskatedralen og en masse andet. Efter at have vandre rundt i nogle timer var vi blevet tørstige, så vi besøgte U Zlatého Tygra (Den Gyldne Tiger), som vi havde fået anbefalet – og det var en rigtig ølstue (!), som kun serverede Pilsner Urquell, med fyldte langborde og tjenere i hvid skjorte. Tjeneren fandt hurtigt to pladser til os, og i løbet af meget få sekunder stod der to store Pilsner Urquell foran os. Tjeneren lagde en hvid lap papir på bordet foran os og satte to streger med sin kuglepen, og for hver øl, der efterfølgende blev sat foran os, blev der sat en streg på papiret.
Vi havde fået at vide, at tjeneren automatisk kom med en ny fadøl, så snart dit glas var tomt, men i denne omgang var de dog flinke til lige at spørge, om man skulle have en mere. Øllene kostede 40 CZK stykket, hvilket svarer til 10-12 DKK. Dette var forøvrigt en generel ting i Prag – det var sjældent, at en stor fadøl kostede mere end 15 DKK.
U Trí Ruzi – amerikansk- og tyskinspireret brewpub
Det var sjovt at opleve U Zlatého Tygra, men efter et par øl bevægede vi os over på den anden side af gaden til U Trí Ruzi, som vi havde fået anbefalet af ølbloggeren Beertalk.dk. U Trí Ruzi er en amerikansk- og tyskinspireret brewpub, der brygger deres eget øl. Det var noget mere stille og mere fokus på øllet. Betjeningen var vældig flink, og de bryggede fem forskellige øl, som alle var på fad; Lager, Dark Lager, Vienna Red, Single Hop og Monastic Special of St. Giles No 3. Efter en god håndfuld Pilsner Urquell, så havde vi brug for noget med lidt mere smag og friskhed, så vi hoppede begge på en Single Hop, som var en undergæret amerikansk pale ale lavet på cascade humle, som havde en dejlig frisk og bitter smag af bl.a. grapefrugt.
Derudover fik jeg også en lille Dark Lager, som også var en undergæret øl brygget på fem forskellige typer malt og lokale humler fra Zatec. En dejlig mørk øl med fine noter af ristet malt og en smule friskhed og bitterhed fra humlen.
Udover at kunne drikke en masse dejlige hjemmebryggede øl, så kan man også spise U Trí Ruzi, men vi nåede dog hverken at smage på retterne eller kigge på menukortet.
Moules mariniere med muslinger fra Løgstør på Les Moules i Prag
Les Moules – lækre danske muslinger i Prag
Efter en god vandretur igennem Staré Město og masser af øl, så var vi så småt begyndt at blive sultne, hvorfor vi drog mod det jødiske kvarter, hvor Les Moules ligger, der efter sigende skulle servere nogle fantastiske muslinger. Vi ankom til Les Moules, som er et lille belgisk brasserie, og valgte at starte aftenen med et par glas Cremant de Bourgogne Rosé. Stedet er som sagt kendt for deres muslinger, og de reklamerede stolt med, at det var friske linemuslinger fra fiskeren Hr. Kaj fra Løgstør i Danmark, og at der højest går 12 timer fra muslingerne er fanget til de bliver serveret for gæsten. Vi morede os lidt over, at vi var taget til Prag for at få danske muslinger.
Maiken er helt tosset med muslinger, så det skulle hun selvfølgelig have, men jeg er endnu ikke helt solgt på muslinger, så jeg valgte at bestille en ordentlig portion rejer med hvidløg. Man kunne få muslingerne i flere forskellige varianter, men Maiken valgte den klassiske moules mariniere. Vi snuppede begge to en gang belgiske fritter med mayo som side dish, og så fik vi tjeneren til at finde en flaske hvidvin til os. Tjeneren fandt en fin flaske Pinot Blanc fra Alsace, som var dejlig tør og fungerede glimrende til maden.
Et dusin rejer i hvidløg med hvidløgsaioli
Maikens moules mariniere var rigtig (rigtig) lækre, og jeg blev faktisk lidt misundelig, da jeg smagte dem. Mine rejer smagte også ganske fint, og vores belgiske fritter, serveret med mayo, var også ganske glimrende. Udover god mad, så var det også et rigtig hyggeligt sted, med venlige tjenere og et kæmpe udvalg af belgiske øl.
Tjeneren havde lavet en lille fejl på regningen, men rettede straks op på dette og undskyldte mange gange, da vi gjorde opmærksom på det. For 2 glas cremant, 1 portion moules mariniere, 1 portion rejer, 2 portioner fritter, 1 flaske hvidvin og vand kom vi af med 1847 CZK, hvad der svarer til lidt over 500 DKK, hvilket må siges at være en ret god pris!
Efter et skønt aftensmåltid på Les Moules gik vi langs floden tilbage til vores hotel, da det stadig var rigtig fint vejr, og vi nok godt kunne trænge til en lille gåtur ovenpå al den mad, øl og vin.
Udsigt til Sankt Vitus-katedralen og Prags borgområde
Prag er en rigtig smuk by, og især om aftenen når mørket falder og byen bliver lyst op er der rigtig flot, som du kan se på ovenstående billede. Hvad vi spiste og oplevede på resten af turen kan du læse mere om i andet indlæg om vores ferie i Prag.