Svinebryst i skiver… hvad i alverden skal man dog bruge det til? Du får det nærmest kastet i nakken i samtlige supermarkeder, og det er egentlig ikke et særlig interessant stykke kød, hvis det bare bliver stegt på panden. Så jeg gjorde, hvad jeg kunne for at få noget interessant ud af det. Fik inspiration til denne ret fra Gastro, hvor der var en opskrift på saltet svinebryst. Så i stedet for at bruge et helt stykke svinebryst, der saltes natten over, brugte jeg svinebryst i skiver og lod være at salte det.
Resultatet blev faktisk ganske udemærket, jeg skal bare lige huske at skære lidt mere af fedtkanten af næste gang. For at give retten lidt mere smag kogte jeg det i halvt øl og halvt vand. Udover at give smag til retten er øllet også med til at mørne kødet, så det smeltede nærmest på tungen, da det blev serveret.
Noget af det man skal være opmærksom på når man laver mad med øl i, er bitterheden i øllen. De gange jeg har braiseret eller kogt noget i øl, er der næsten altid komme noget bitterhed frem i smagen, som ikke gør noget godt for retten. Så to ting jeg har fundet ud af er ret vigtige når man bruger øl i madlavningen er at udvælge den øl man vil bruge meget nøje (3 øl der kan anbefales til madlavning er Ale No. 16, Indslev Spelt Bock og Fuller’s London Porter). Den anden ting er, at man får det bedste resultat ved at bruge halvt øl og halvt vand/fond. Sidst men ikke mindst kan man også bare indse, at øl aldrig bliver ligeså godt i madlavning som vin. Men når det så er sagt, så kan man altså godt lave enormt velsmagende mad med øl.
Opskrift på suppe på svinebryst og øl
Opskriften passer til to personer som hovedret
Ingredienser
- 450-500 g svinebryst i skiver (et helt stykke kan selvfølgelig også bruges)
- 1-2 løg
- 400 g kartofler
- 2 stjerneanis
- Et par kviste rosmarin
- Et par kviste timian
- 2-3 laurbærblade
- Et bundt frisk persille
- 3 dl Ale No. 16 (eller anden mørk øl, f.eks. de to ovenstående)
- 3 dl vand
Start med at skære skind og den øverste kant fedt af kødet og kasser det. Pil løg og skær dem groft. Rens rosmarin og timian, og kom det op i en gryde sammen med kød, løg, laurbærblade og stjerneanis. Kom vand og øl på og kog det op. Skum godt af og lad det simre under låg i ca. 1 time.
Når kødet har kogt en 40-50 min. skrælles kartoflerne og skæres ud i mundrette bider. Kom dem op i gryden når kødet har kogt en times tid og tilsæt lidt salt. Når kartoflerne er møre er retten færdig. Smag til med salt og peber og så er retten klar til servering.
Server med friskhakket persille drysset henover og evt. lidt friskkværnet peber. Spis evt. et godt brød eller en lille salat til.
God appetit