Skindstegt torsk med porre og persillerod

Udgivet af den 7. marts, 2011 i Fisk og skaldyr


Som lovet kommer der her en opskrift på den lille torskeret vi fik efter Blinis med stenbiderrogn. Jeg havde egentlig tænkt mig at bruge blinis’en som en forret, men konkluderede, at den ville egne sig bedre som en snack for derefter at snuppe et stykke lækkert fisk med en lækker sauce… og der var jo ingen tvivl om hvad det skulle være, da jeg stod nede ved fiskemanden, og han havde torsk liggende på is, som nærmest lige var trukket op af vandet.

Det endte med at blive en enormt lækker og smagfuld ret med en vin som sad lige i skabet. Det eneste jeg vil gøre anderledes næste gang er, at stege torsken ved højere varme. Jeg stegte den ved middelvarme på skindsiden, og da det var fileter fra halestykket skulle det ikke have ret lang tid, hvilket resulterede i, at skindet ikke nåede at blive sprødt som planlagt.

Læs også: Kulmule med porre og rødder – nem opskrift med kulmule

Hertil drak vi en flaske 2008 Clos de Loyse Blanc fra Louis Jadot i Bourgogne, som er en helt fantastisk flaske hvid Bourgogne til en ganske fair pris. Den passede ganske enkelt perfekt til retten. Retten bestod af skindstegt torsk, smørsauteret persillerod og porre og en sauce på reduceret hvidvin med fløde og smør, så det var en relativ fed ret, men det var ingen problemer for vinen. På trods af, at den er fadgæret og fadlagret har den stadig beholdt sin syre og let sprøde og appetitlige stil, der kendetegner Chardonnay fra Beaujolais området. Dette gjorde, at den komplimenterede den fede sauce helt fantastisk og fungerede faktisk rigtig godt til denne ret.

 

Opskrift på skindstegt torsk med porre og persillerod

Opskriften er til 4 personer som forret. Ønsker du at bruge den som hovedret, kan du bare lave en lidt større portion og evt. servere en nogle kartofler til.

Hvidvinssauce

  • 1 dl hvidvin
  • 1 skalotteløg
  • ½ dl piskefløde
  • 200 g smør
  • Citronsaft, friskpresset
  • Salt & Peber

Pil og hak skalotteløget og kom det i en gryde sammen med hvidvinen. Kog op, og reducer til ca. 1 spsk. Tilsæt piskefløden, og derefter smørret lidt af gangen mens du pisker uden at saucen koger. Saucen smages til med salt, peber og citronsaft og sigtes lige inden servering.

 

Skindstegt torsk og garniture

  • 300-400 g frisk torskefilet med skind (kan faktisk ikke huske præcis hvor meget fisk jeg brugte, men 75-100 g pr. person passer fint som forret)
  • Porre (kan ikke huske hvor meget jeg brugte, så brug den mængde du synes passer)
  • Persillerod (kan ikke huske hvor meget jeg brugte, så brug den mængde du synes passer)
  • Smør til at stege i

Start med at sætte en grydefuld vand over. Mens du venter på at vandet koger ordnes persillerod og porrer. Skær toppen og det yderste af bunden af porrerne, fjern det yderste lag, skær dem i ringe og skyld dem godt, til alt jord er væk. Skræl persillerødderne og skær dem ud i små stykker. Når vandet koger kommer du persillerod i og blancherer det. Kom porre i efter 1 min. og blancher yderligere 30 sek. (så persillerod har fået 1 min. og 30 sek. og porre 30 sek.). Hæld vandet fra og kom persillerod og porre over i koldt vandt, så du stopper tilberedningen.

Sauter porre og persillerod i en ordentlig klat smør, og steg torsken ved høj varme på skindsiden.

Når torsken er ved at være færdig (pas på ikke at gi’ den for meget), vender du fileterne forsigtigt og giver dem 5-10 sek. på den anden side. Giv porre og persillerod lidt salt og peber, og så burde det hele gerne være færdigt nogenlunde samtidigt. Krydr torsken med salt og peber, og server straks.

God appetit

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.