Kulmule med porre og rødder – nem opskrift med kulmule

Udgivet af den 27. oktober, 2019 i Fisk og skaldyr


Stegt kulmule med porre, rødder og hvidvin

Kulmule er uden tvivl en af mine yndlingsfisk. Det er en mager fisk, der er i famile med torsken, og så er det en virkelig velsmagende fisk, der egner sig utrolig godt til at blive stegt, gerne på skindsiden, så skindet bliver dejlig sprødt.

Herhjemme spiser vi ofte kulmule, og jeg har da også op til flere opskrifter med selvsamme her på bloggen. Tidligere har jeg f.eks. både serveret kulmule til en gang frisk blomkålscouscous samt i en mere sommerlig udgave med tomatkompot, fennikel og oliven. I denne omgang blev det dog til denne ret, hvor jeg sauterede en gang porre, gulerødder og pastinakker, der til sidst fik selskab af lidt hvidvin og rigeligt smør. Man kan egentlig sige, at det er lidt ala en beurre blanc med grøntsager. Nu tænker du nok, at det måske er lige rigeligt smør til en hverdagsret, men der tager du altså fejl. Kulmule er jo en mager fisk, så det skal der jo noget smør til at opveje for.

Stegt kulmule med porre, rødder og hvidvin

Frisk kulmule fra torvet

I weekenden tager Maiken og jeg ofte på det lokale torv her i Odense og handler. Vi køber det meste af vores frugt og grønt hos Syrengården og Lumbygaard, der begge forhandler skønne økologiske grøntsager. Udover at være langt mere inspirerende end et kedeligt supermarked, så er det oftest også langt bedre og friskere grøntsager, man har mulighed for at købe på torvet.

En anden ting, som vi typisk også køber på torvet, er fisk. Kvaliteten og udvalget af fisk og skaldyr her i Odense er generelt ikke prangende, men de to fiskehandlere, vi har på torvet om lørdagen, gør det faktisk ganske godt. En af de gode ting ved at handle på torvet er, at man har mulighed for at rende rundt til de forskellige boder og shoppe. Så hvis udvalget hos den ene fiskehandler (eller grønthandler for den sags skyld) ikke er så godt den pågældende dag, så kan det være, at det bedre hos den anden. Og det er de færreste, der gider farte hele byen rundt til de forskellige fiskehandlere for at se på udvalget, inden man handler. Det kan man på torvet, og det er altså skønt.

Stegt kulmule med porre, rødder og hvidvin

Skindstegt kulmule med porre, rødder og hvidvin

Dejlig nem hverdagsret med kulmule og skønne vintergrøntsager. Jeg har brugt porre, gulerod og pastinak, men grøntsagerne kan selvfølgelig varieres alt efter, hvad du er i humør til.
4.17 fra 6 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 300 g kulmulefilet med skind
  • 1 porre
  • 2 gulerødder
  • 2 pastinakker eller persillerødder
  • 2 fed hvidløg
  • 1 dl hvidvin
  • 100 g smør skåret i tern

Sådan gør du

Skindstegt kulmule

  • Soigner kulmulefileten og skrab skællene af med en kniv (eller bed din fiskehandler om at gøre det).
  • Skær fileten ud i portionsstørrelser, læg stykkerne med skindsiden nedad og salt dem. Sæt til side, mens du ordner grøntsagerne til grøntsagstilbehøret.
  • Varm en god slip-let pande godt op ved høj varme når grøntsagerne er sat over.
  • Lav et par snit i skindet på kulmulefileterne.
  • Kom lidt olie på den varme slip-let pande og læg fiskestykkerne med skindsiden nedad når panden er rygende varm.
  • Hold fisken nede et stykke af gangen (f.eks. med en palet eller din hånd), så stykkerne får en ordentlig stegeflade på hele skindsiden.
  • Lad stykkerne af kulmule stege på skindsiden, indtil de er næsten færdige.
  • Når du kan se, at kødet er ved at være hvidt hele vejen igennem, vender du stykkerne og giver dem ca. 10 sekunder mere, inden du tager dem af panden.
  • Server den skindstegte kulmule med de cremede grøntsager.

Grøntsagstilbehør

  • Rens porren og skræl gulerødder og pastinakker.
  • Skær det hele ud i små stykker og snit hvidløget fint.
  • Varm en sauterpande pande op og steg porre, gulerødder og pastinakker af ved middel varme. Sæt samtidig en pande over til fisken, så den kan blive varmet godt op i mellemtiden.
  • Lad grøntsagerne stege i nogle minutter og tilsæt så det fintsnittede hvidløg.
  • Tilsæt hvidvinen og lad det koge næsten helt ind.
  • Skru ned for varmen og rør smørtern ud i grøntsagerne.
  • Smag til med salt, citronsaft og kom evt. et skud friskhakket dild, persille, estragon e.l. i.

Noter

Det kan godt være lidt svært at time det, så fisk og grøntsager er færdige samtidig. Tilberedningstiden på fisken varierer selvfølgelig også alt efter hvor tykke stykker det er. Grøntsagstilbehøret kan dog sagtens tåle at stå på helt lavt (eller slukket) blus mens du steger fisken færdig. Og lun gerne tallerkenerne i ovnen, så maden holder sig varm når den kommer på tallerkenen.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Få 3 gratis tips til at lave bedre mad

Vil du gerne lave bedre og mere velsmagende mad?

Så skriv dig op til mit nyhedsbrev og få 3 gratis tips, der giver dig bedre mad på bordet.

Mange tak for din tilmelding!