Cookies er en af de ting, som alle kan lide. Jeg har i hvert fald aldrig mødt nogen, som ikke brød sig om en lækker, nybagt cookie, som gerne er sprød i kanten og lidt blød i midten. Jeg er selv vild med cookies, og denne variant med masser af peanutbutter og chokolade er ingen undtagelse.
De populære cookies
Der er mange gode grunde til, at cookies er blevet så populære, som de er. De kan varieres i det uendelige, og du kan bruge forskellige slags nødder og chokolade alt efter smag. De er nemme og hurtige at lave, og de kan fint holde sig i en lufttæt beholder en uges tid, selvom de selvfølgelig er bedst nybagte. Det er også oplagt af fryse sin cookiedej i rå tilstand. Jeg plejer at rulle en klump dej i husholdningsfilm, så den bliver aflang og nem at skære af. Rullen kommer jeg direkte i fryseren. Så er det nemt lige at tage rullen ud, skære et par skiver og bage det antal cookies, som man nu har brug for. På den måde er der altid friskbagte cookies til eftermiddagskaffen eller til aftenteen (sidstnævnte er jeg selv ret glad for som en lille hverdagsluksus).
Cookies er også geniale, hvis man skal have kage med i skole eller på arbejde. De er nemme at transportere (især vigtigt, hvis du er på cykel), og man slipper for at bøvle med at skære kagen ud. Og skulle der være cookies tilovers, så er det også nemme og fine at tage med hjem igen, hvor de nok skal få ben at gå på.
Som du nok kan fornemme, så er jeg ret stor fan af cookies, og jeg har forsøgt mig med mange varianter henover årene. Disse peanutbutter cookies har jeg valgt ikke at lave så store (i modsætning til min opskrift på store chokolade cookies med mandler, som også er skønne). Men der til gengæld intet i vejen for at snuppe et par stykker af gangen, hvis man føler sig særligt lækkersulten.
Peanutbutter til snacks og bagværk
Peanutbutter en en ingrediens, som jeg var ret længe om at se fidusen i. Første gang jeg smagte peanutbutter, syntes jeg, at det var lidt ækelt, da det klistrer ret meget i ganen, og det har en lidt fad smag, hvis man spiser det rent. Men så fandt jeg ud af, at det faktisk kan smage virkelig godt, hvis det bare lige får lidt modspil. En af mine yndlingssnacks i efteråret, når de første danske æbler kommer, er æblebåde med peanutbutter og salt. Syren og sødmen fra æblet sammen med den cremede peanutbutter og en smule salt er virkelig lækkert! Også for disse cookies gælder det, at salten er virkelig vigtig for balancen. Lige en smule flagesalt på toppen, inden de bages, gør en verden til forskel og giver netop det modspil, som peanutbutteren har brug for. Det er også bedst at bruge en mørk chokolade, så man får lidt bitterhed som modspil også.
Peanutbutter cookies med masser af smag
Disse peanutbutter cookies indeholder ret store mængder peanutbutter. Det er meningen! Peanutbutteren er stjernen i disse cookies, og man skal kunne smage den. Skulle du have lyst til endnu mere peanutsmag, så kan du tilføje en håndfuld hakkede, saltede peanuts. Men de er også lækre, bare som de er. Jeg har valgt at bruge en crunchy peanutbutter netop fordi, at det giver lidt mere konsistens, og så er det også bare den type, som jeg generelt foretrækker og derfor stort set altid har stående i køkkenskabet.
Så hvis du er til lækre, bløde men også lidt sprøde cookies med masser af peanutsmag, så kan jeg kun anbefale, at du skynder dig i køkkenet og kommer i gang med denne opskrift.
Peanutbutter cookies - opskrift på lækre cookies
Ingredienser
- 100 g blødt smør
- 100 g rørsukker
- 50 g brun farin
- 160 g peanutbutter crunchy
- 1 æg
- 120 g hvedemel
- ½ tsk bagepulver
- 100 g grofthakket chokolade f.eks. 70%
- Flagesalt f.eks. Maldon
Sådan gør du
- Blødt smør, de to slags sukker og peanutbutter røres godt sammen (se note herunder).
- Ægget røres i.
- I en anden skål blandes hvedemel og bagepulver, der herefter sigtes i dejen.
- Tilsæt den hakkede chokolade og rør dejen sammen.
- Tril dejen til kugler og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Tryk kuglerne lidt flade og drys med lidt flagesalt.
- Bag dine cookies ved 180 grader i ca. 13-15 minutter.