I starten af december åbnede den danske bøfkæde MASH deres niende restaurant, nemlig MASH Odense. Foruden fem restauranter i København har MASH også restauranter i både Aarhus, Hamborg og London, og nu var tiden kommet til at åbne i Odense.
Modern American Steak House i Odense
MASH, som er en forkortelse for Modern American Steak House, åbnede deres allerførste restaurant i Bredgade i København tilbage i april 2009. Året efter kom turen til Aarhus, og siden da har de løbende åbnet nye restauranter rundt omkring i København. I december 2012 åbnede MASH deres første udenlandske restaurant i London, der siden har fået priser for bl.a. bedste steak house og bedste vinkort. MASH London har desuden danske Jess Kildetoft ansat som chefsommelier, der tilbage i oktober opnåede den prestigefyldte titel Master Sommelier. Der er kun 236 personer verden over, som har opnået titlen, og Jess Kildetoft er blot den anden dansker, der opnår denne titel. Historien om Jess Kildetoft og vejen til Master Sommelier-titlen kan du læse mere om hos Feinschmeckeren.dk. Siden de åbnede restauranten i London, har MASH også åbnet en restaurant i Hamborg og flere i Københavnsområdet, og nu var turen selvsagt kommet til Odense.
Læs også: Falsled Kro – en rejse værd
Skulle du mod forventning ikke kende til MASH, så er konceptet egentlig rimelig simpelt. Det er et high-end steak house med fokus på bøffer og vin af ypperligste kvalitet, toppet op med cocktails og en helhedsoplevelse, der er værd at betale for. Dette sætter selvfølgelig store krav til personalet, hvilket også afspejler sig i hvem, der bliver ansat på MASH. Jess Kildetoft er blot ét eksempel på, hvor seriøst MASH tager deres vin og betjening. På MASH Odense er det norske Per Kristian Granli (tidligere Sortebro Kro, Rudolf Mathis, Comwell m.fl.), der er ansat som restaurant manager. Køkkenchefen er Claus Jørgensen, der kvalificerede sig til finalen i konkurrencen om at blive Årets Kok 2016, og tidligere har været på Restaurant Lieffroy, og i cocktailbaren har de ansat den lokale og i særdeleshed kompetente Simon Sjødahl som bar manager.
En aften på MASH Odense starter med cocktails
I forbindelse med åbningen af MASH Odense var jeg blevet inviteret på cocktails, store bøffer og vin sammen med en håndfuld andre bloggere fra Odense. Vi startede aftenen ud med en cocktail i den moderne og super lækre cocktailbar, hvor Simon Sjødahl både diskede op med klassiske cocktails som Old Fashioned og Cosmopolitan og MASHs egne kreationer, som f.eks. den Quince jeg fik, der var et “wintery take on a white Negroni” lavet på Geranium Gin, Ferdinand’s Saar Quince Gin, Cocchi Americano og Gran Classico.
Personligt var jeg svært tilfreds med min Quince, som nærmest fremstod som en blanding af en god Martini og en klassisk Negroni, hvor den italienske bitter, Gran Classico, blev fint balanceret af sødmen fra kvædeginnen fra Ferdinand’s og Geranium Gin.
Quince, A wintery take on a white Negroni
2015 Riesling Kabinett, “Brauneberger”, Fritz Haag, Mosel
Et udvalg af forretter på MASH Odense
Nu er det selvfølgelig oksekødet MASH er kendt for, men man finder også både forretter og desserter på menukortet. Per Kristian Granli, som havde lovet at tage sig godt af os i løbet af aftenen, havde besluttet at servere et udvalg af forretter til deling for os. Vi fik serveret tuntatar med avocado, agurk, chili og en dressing af en art, tynde skiver Batallé seranoskinke med croutoner, MASH tatar med piquillos (en sød og mild chili), skalotteløg, chiliolie, purløg, salat og chips, og sidst men ikke mindst en gang kroketter lavet på krogmodnet kød serveret med en spicy tomatsalsa. Alle fire forretter var veltilberedte og ganske velsmagende, men for mig var tuntataren og seranoskinken klart de bedste.
Læs også: Franske fristelser på Kok & Vin
Sådan et blandet udvalg af forretter kan snildt være en udfordring at sætte vin til, men som jeg plejer at sige: “when in doubt, Riesling!”, og det var lige netop hvad vi fik serveret. En 2015 Riesling Kabinett, “Brauneberger” fra Fritz Haag i Mosel, der havde godt med sødme, som en klassisk Riesling Kabinett fra Mosel nu har, som var flot balanceret af den knivskarpe syre. Og netop balancen mellem sødme og syre gjorde, at det var et fint match til både tuntatar og kroketter på krogmodnet oksekød.
Tuntatar, Batallé seranoskinke og MASH tatar
2014 No Bull Syrah by Ramey
Amerikansk vin og røde bøffer
Udvalget af kød på MASH varierer lige fra dansk krogmodnet oksekød fra Danish Crown og amerikansk majsfodrede Anguskvæg fra Greater Omaha til japansk Ozaki Wagyu XO og Kobe A5 (højest mulige kvalitet) fra Hyogo. Med andre ord, så bør der være rig mulighed for at tilfredsstille de fleste.
For at vi kunne få lov at smage lidt forskelligt havde Per Kristian Granli valgt, at vi ligesom med forretterne fik serveret et udvalg af både kød, tilbehør og sauce. På kødfronten fik vi serveret australsk Tomahawk Steak fra kornfodrede kvæg (modnet i vakuum i ca. 28 dage), amerikansk ribeye fra majsfodrede kvæg (ligeledes vakuummodnet i ca. 28 dage) og dansk ribeye fra Danish Crown, der i modsætning til de to andre krogmodnes, og i op til 90 dage. Det hele blev trancheret og serveret i varme støbejernsfade ved bordet. Hertil fik vi lidt blandet tilbehør i form af bl.a. sprøde fritter (selvfølgelig), stuvet spinat og tomatsalat og hhv. rødvinssauce og bearnaisesauce.
Læs også: Hotel Hesselet – god mad i skønne omgivelser
Det var tydeligt at smage forskel på de tre forskellige slags kød, og man kunne nemt identificere den danske ribeye, som var blevet krogmodnet. Der var forskel på både smag, tekstur og udseende ift. det vakuummodnede kød. Krogmodningen udtørrer nemlig kødet, hvilket gør det mørkere, mindre saftigt og mere intenst i smagen, og det er bestemt til det positive, hvis du spørger mig. Både Tomahawk Steak og amerikansk ribeye var væsentlig mere saftigt og en anelse mildere i smagen, og selvom alle tre udskæringer var virkelig smagfulde, så foretrak jeg altså den danske, krogmodnede ribeye.
På vinfronten stod den selvfølgelig på en god fyldig amerikansk rødvin, nemlig 2014 No Bull Syrah by Ramey, som er en californisk vin, der er lavet ekslusivt til MASH. Den blev selvfølgelig serveret på magnumflaske, og var en god fyldig syrah, der gik glimrende til kødet.
Australsk Tomahawk Steak
Vinkortet på MASH Odense
Efter et mindre kødorgie og rigelige mængder californisk syrah var det tid til at få strukket benene. Og hos MASH tager de som sagt vinen rimelig alvorligt, hvilket betyder, at de selvfølgelig også har fået indrettet en vinkælder. Eller dvs. at de har indrettet to forskelligt tempererede lokaler i kælderen til vin; et til hvidvin og et til rødvin. Og her er der altså noget for enhver smag og pengepung. Fokusset er selvfølgelig primært på amerikansk vin, hvor udvalget er klart størst, men der er bl.a. også både stor Bourgogne og Bordeaux, et fint udvalg af spansk vin fra nogle af de bedre spanske producenter (f.eks. Vega Sicilia) og et fornuftig udvalg af italiensk vin. Så hvad enten du er til klassisk europæisk eller oversøisk vin, så skal der nok være noget for dig.
Vinkælderen
Tid til dessert
Skulle der være plads til en dessert, så kan MASH bestemt også klare det, og ligesom de to foregående serveringer fik vi et blandet udvalg til deling. Her stod den på en klassisk crème brûlée med solbærsorbet, apple pie med vaniljeis, cheesecake med hindbærsorbet og et take på en drømmekage bestående af en lidt underlig skum. Ligesom med forretterne var desserterne rimelig klassiske og ganske velsmagende, og skal jeg være helt ærlig, så er det faktisk sorbeterne, jeg husker som værende klart det bedste. Og ellers var crème brûlée og cheesecake efter min mening de stærkeste desserter. Udvalget af desserter blev akkompagneret af et dejligt glas sauternes, som jo altid smager godt. Jeg kan dog ikke huske præcis hvilken.
Odenses nye bøfhus
MASH er et moderne amerikansk bøfhus, hvor der er fokus på luksus og kvalitet, hvilket indretningen også afspejler! Køkkenet kan snildt levere velsmagende forretter og desserter, men der er ingen tvivl om, at deres styrke ligger på kødet og vinen. For det MASH virkelig kan, er at servere et godt stykke perfekt stegt kød med et dertil lækkert glas (eller flaske) vin. Og så bliver du oven i hatten også vartet godt op undervejs. Man føler sig velkommen fra det øjeblik, man træder ind af døren, og personalet er professionelt og gode til det de gør: at give dig en god helhedsoplevelse. Skulle man bare være i humør til et godt glas vin eller en cocktail eller tre, så er der også mulighed for det på MASH Odense.
Bemærkt! For en god ordens skyld skal det nævnes, at jeg var inviteret af MASH, men jeg har forbeholdt mig retten til at udtrykke mine egne holdninger om aftenen.
MASH Odense ligger lige ved siden af rådhuspladsen midt i Odense, og du kan læse mere om MASH på www.mashsteak.dk.