To slags hjemmelavede ispinde

Udgivet af den 5. august, 2013 i Snacks


Ispinde

Det seneste stykke tid har det været helt vildt varmt her i lille Danmark. I sådan en varme er det skønt at kunne køle sig ned ved at spise en ispind engang imellem, og så er det jo oplagt at lave dem selv.

Jeg har i længere tid haft lyst til at lave mine egne ispinde, men har manglet formene til det. De fleste steder rundt omkring kan man købe ispindeforme i alle mulige størrelser for tiden, og jeg endte med at købe nogle små fine nogle i Bilka. De er rimeligt små, men man kan jo altid bare spise to ispinde, hvis man har brug for ekstra meget nedkøling.

Det er super nemt at lave sine egne ispinde, og man kan lave dem med lige præcis den smag, man selv ønsker. Det er noget af det gode ved at lave tingene fra bunden – man styrer fuldkommen selv indholdet, og hvor sundt eller usundt det nu skal være. Jeg har tidligere forsøgt mig med nogle yoghurtispinde, men da vi desværre ikke har nogen ismaskine her i huset (i hvert fald ikke endnu), synes jeg det er svært at lave ispinde med mælkeprodukter uden, at de bliver voldsomt krystalliseret, hvilket ikke er så spændende at spise. Så denne gang blev isene ikke lavet med yoghurt, mælk eller fløde, og de blev derfor super friske og læskende som en form for sodavandsis.

Den første slags ispinde er min version af en mojito-ispind. De blev lavet med vand, sukker, mynte og lime, og de blev rigtig lækre og friske. Der er naturligvis sukker i, men bortset fra det, så er det ikke de mest usunde is, du kan spise i varmen. Den anden variant blev med mango. Helt simpelt og en lækker måde at spise frugt på, når temperatuen stiger. Denne type ispind kan naturligvis laves med hvilken som helst slags frugt. Fordi det var skønne, modne mangoer var der ikke brug for sukker, men bruger man en anden mere syrlig type frugt eller bær, kan man bare smage til med sukker. Begge typer ispinde er relativt sunde og dejlig forfriskende i sommervarmen.

 

Så nemt er det at lave hjemmelavede ispinde

Hver opskrift giver ca. 12 små ispinde á 0,5 dl.

Ispinde med mynte og lime

  • 6 dl. vand
  • 1 dl. sukker
  • Saften af ca. 3-4 limes
  • Et par håndfulde mynte

Mynten hakkes groft og alle ingredienserne kommes i en gryde og bringes langsomt i kog under jævnlig omrøring. Når blandingen har været i kog tages den af varmen. Smag til og lad det herefter stå og trække. Når blandingen er kølet af kommes den i ispindeformene, som sættes i fryseren. Når de er frosne, er de klar til at spise.

 

Ispinde med mango

  • 2 modne mangoer
  • Ca. 4 spsk. citronsaft

Mangoerne skrælles og skæres ud i mindre stykker. Mangokødet og citronsaften blendes sammen og smages evt. til med ekstra citronsaft. Den blendede masse hældes i ispindeformene og sættes i fryseren. Så snart de er frosne, er de klar til at spise.

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.