Pizza med parmaskinke og fennikel

Udgivet af den 22. august, 2015 i Pizza, pasta og ris | 0 kommentarer


Pizza med parmaskinke og fennikel

Som du nok har set på Instagram, så bliver der lavet en del pizza her i huset. Pizza med parmaskinke er altid en succes og noget, som jeg ofte laver i forskellige variationer. 

Når den står på hjemmelavet pizza herhjemme (typisk om søndagen), så laver vi altid to forskellige pizzaer; typisk en eller anden form for kartoffelpizza uden tomatsauce og en variant med tomatsauce og f.eks. parmaskinke, chorizo eller lignende. Derudover så holder jeg altid pizzaerne så enkle som muligt og kommer relativt få, men gode ingredienser på pizzaerne, så de få råvarer, der er på pizzaen, kommer til sin ret. Og så er det selvfølgelig også lettere at få en ordentlig sprød bund.

Fennikel fra haven

Fra jord til bord

I det ene højbed i haven havde mine fennikler efterhånden vokset sig ret store, og så tænkte jeg, at det var oplagt at lave en pizza med fennikel på. Jeg er personligt ret glad for fennikel, og da jeg smagte den første fennikel fra haven, blev jeg faktisk ret overrasket over, hvor meget den smagte af – det var noget helt andet end dem man kan købe i supermarkedet. Selv når det er de danske i højsæsonen.

Som du nok kan regne ud, så var der lige rigeligt fennikel til én pizza i fenniklen på billedet ovenfor, så halvdelen røg i en let kartoffelsalat, som vi spiste til et stykke stegt makrel en anden dag. Til pizzaen slicede jeg et par 1-2 mm. tykke skiver af fenniklen, der kom på pizzaen inden, at den røg i ovnen, og så snittede jeg lidt mere af fenniklen helt fint på mit mandolinjern, vendte det med lidt god olivenolie og salt og brugte det som topping på pizzaen efter, at den kom ud af ovnen. Dette var med til at give et friskt og crispy element til pizzaen, mens den bagte fennikel på pizzaen gav en lidt mere sødmefuld fennikelsmag.

Pizza med parmaskinke og fennikel

Den perfekte pizzakant

Nu er jeg efterhånden blevet spurgt en del gange om, hvordan jeg får sådan en perfekt kant på min pizza. Der er selvfølgelig rigtig mange forskellige meninger om, hvordan den perfekte pizzabund skal være, men personligt foretrækker jeg min pizzabund helt tynd og sprød. Først og fremmest så får man det bedste resultat ved at koldhæve sin pizzadej. I denne omgang prøvede jeg at lave pizzadejen på rent durummel, hvilket faktisk fungerede ret godt. Alternativt, så kan man bruge en blanding af Tipo 00 mel og durummel, som jeg plejer at gøre. Begge dele fungerer ret godt, så det er lidt en smagssag, hvad man foretrækker.

Læs også: Hjemmelavet pizza – opskrift på den perfekte pizzadej

For at kanten kan hæve ordentligt op, så er det også vigtigt, at man lader ca. 3-4 cm. af kanten være fri for fyld. Og sidst men ikke mindst, så skal ovnen være glohed og pizzaen skal helst bages på en ligeså varm bagesten, og her er det at foretrække, at pizzaen bliver bagt direkte på bagestenen, og ikke på et stykke bagepapir. Jeg gør dog nogle gange det, at jeg sætter pizzaen i ovnen på bagepapir, da det er lidt lettere at håndtere, og så trækker jeg forsigtigt bagepapiret ud, når pizzaen har været i ovnen i 1-2 min. Og så er det ellers bare at øve sig!

Pizza med parmaskinke og fennikel

Pizza med parmaskinke og fennikel

Jeg foretrækker at koldhæve pizzadejen, men får du spontant lyst til pizza, så kan du fordoble mængden af gær og nedsætte hævetiden til 2-3 timer på køkkenbordet. Opskriften på hjemmelavet tomatsauce finder du her.
Forb. tid12 t 20 min
Tilb. tid10 min
Samlet tid12 t 30 min
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Servings: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Pizzadej

  • 2-3 g gær
  • 110 g vand
  • 15 g olivenolie
  • 5 g havsalt
  • 200 g durummel

Topping

  • Hjemmelavet tomatsauce
  • 1 fennikel
  • 8 skiver parmaskinke
  • 180-200 g mozzarella (gerne bøffelmælksmozzarella)

Fremgangsmåde

Pizzadej

  • Opløs gæren i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser på nær af ca. halvdelen af melet.
  • Rør ingredienserne sammen og tilsæt resten af melet lidt af gangen.
  • Ælt dejen i ca. 10-15 min., hvis du ælter i hånden.
  • Alternativt kan pizzadejen æltes på en røremaskine. I så fald skal den have ca. 3-4 min. ved lav hastighed efterfulgt af 6-8 min. ved fuld hastighed.
  • Smør en skål med lidt olivenolie, kom dejen i skålen og lad den hæve på køl i 12-18 timer.

Pizza med parmaskinke og fennikel

  • Sæt en bagesten i bunden af ovnen og skru helt op (250-275 grader).
  • Del pizzadejen i to lige store dele, drys lidt durummel på bordet og rul dem tyndt ud.
  • Skær ca. halvdelen af fenniklen i 1-2 mm. tykke skiver og snit resten helt fint på et mandolinjern.
  • Fordel tomatsauce på de to pizzaer og husk at lade 3-4 cm. af kanten være fri.
  • Fordel de 1-2 mm. tykke skiver fennikel på pizzaerne og fordel så parmaskinken på de to pizzaer.
  • Riv så stykker af mozzarella, som fordeles på de to pizzaer.
  • Vend den helt fintsnittede fennikel med lidt olivenolie og salt og sæt til side.
  • Bag pizzaerne én af gangen direkte på bagestenen i den glohede ovn i 6-7 min. til de er færdige.
  • Fordel den helt fintsnittede fennikel på pizzaerne når de kommer ud af ovnen og server straks.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!