Mørksej en papillote med porre og gulerødder

Udgivet den 25. oktober, 2012 i Fisk og skaldyr


Mørksej en papillote med porre og gulerødder

Vi elsker fisk herhjemme, og da det af uransagelige årsager var lidt tid siden, vi sidst havde fået fisk måtte, jeg jo et smut til fiskemanden for at se, hvad han kunne byde på.

 

Nemme og sunde fiskepakker

Da vi oftest ender med at købe torsk eller laks, valgte jeg at prøve noget nyt og købe mørksejfileter, som skulle tilberedes en papillote. “En papillote” er fransk for “i pergament” og er en måde at tilberede fisk og andet kød på, hvor man pakker maden ind i pergamentpapir sammen med lidt grønt og urter, kommer den i ovnen og derved damper maden – enten i egen saft eller i væde i form af vin, fond eller vand.

Dette er både en nem og sund måde at tilberede fisk på, og så kan det varieres alt efter, hvad man lige har liggende i køleskabet. Da vi ikke lige havde noget pergamentpapir, blev fisken pakket ind i stanniol, hvilket fungerer mindst ligeså godt til formålet.

Mørksej – og lyssej for den sags skyld – er glimrende spisefisk, som begge er lyse og magre fisk som torsk. Jeg købte et par fileter, som blev skåret ud i passende stykker og gjort selskab af et par skiver citron, porre, gulerod, estragon og et skvæt hvidvin – simpelt og lækkert! Ligeledes er det en ret, der både kan bruges i den travle hverdag, men også som f.eks. forret i en flerretters menu, når man får gæster på besøg.

Mørksej en papillote med porre og gulerødder

Der skal vin til maden

Til fisken kom der selvfølgelig også en flaske hvidvin på bordet. Som Gastro skrev på et tidspunkt omkring non-alcoholic dage: “Det er sikkert sundt, og man kan godt more sig uden alkohol, men et måltid uden et glas vin er som en bil uden hjul”, og jeg kunne ikke være mere enig. Når det så er sagt, så er det nok for det bedste – både for kroppen og pengepungen – at det ikke er hver dag, der kommer vin på bordet.

Læs også: Mørksej med blomkålspuré, kål og nødder

Denne gang faldt valget på en 2011 Riesling Reserve fra Eschbac-Dornstetter i Alsace, som er en lækker og klassisk Riesling fra Alsace. Den har en dejlig frisk og elegant duft med noter af druer. Den er lækker og fyldig i smagen – let sødmefuld, men samtidig frisk og nærmest mineralsk med noter af bl.a. fersken og citrus.

2011 Riesling Reserve, Eschbach-Dornstetter

Mørksej en papillote med porre og gulerødder


0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 600 g mørksejfilet (eller filet af anden mager fisk som torsk, lyssej, etc.)
 • 1 stor porre
 • 4 gulerødder
 • 1-2 økologiske citroner
 • Et par kviste estragon
 • Et lille skvæt hvidvin pr. pakke
 • Stanniol eller pergamentpapir

Sådan gør du

 • Soigner fileterne, hvis dette er nødvendigt, og skær dem ud i lige store stykker.
 • Skræl gulerødder og rens porren godt, og skær begge dele ud.
 • Skær 2-3 skiver citron pr. pakke (husk at vaske citronen først) og skyl estragonen.
 • Gør pakkerne klar og fordel først porren i de 4 pakker efterfulgt af citronskiverne. Læg fisken oven på, gulerødderne ovenpå/ved siden af og til sidst estragonen.
 • Krydr med salt og peber og hæld et skvæt hvidvin i pakken inden du lukker den.
 • Kom pakkerne i ovnen ved 200 grader (almindelig ovn) i ca. 15-20 min.

Noter

Åben pakkerne ved bordet og server kartofler, brød eller andet godt tilbehør til - og husk for guds skyld vinen!
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

4 Kommentarer

 1. Den prøver jeg i dag 🙂 En fordel ved denne opskrift er, at jeg i forvejen ligger inde med flere af ingredienserne (ud over salt og peber). Den slags tiltaler både Lady Godiva, som er nyetableret selvstændig, og mig, som er nyuddannet og endnu uden job, for vi fattes penge, og det er vanskeligt at følge en opskrift af fx. Kille Enna eller Jamie Oliver uden at skulle ud og investere i en masse specielle og dyre ingredienser, som ikke er en del af normalsortimentet i vores køkkenskabe. Så thumbs up for lækre retter med basisvarer! 😀

  • Mange tak skal du ha’ 🙂 Jeg håber, at det blev godt 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

   • Det blev det 🙂 Men jeg kunne ikke få mørksej, så det blev laks i stedet, hvilket fungerede fint. Blandede også lidt hakket fennikel med porrerne. Elsker fennikel. Nemlig 😀

    • Det var godt 🙂 Fennikel er også rigtig lækkert til fisk, og laks er jo altid godt 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!