Bagt havørred med hestebønner og hvidvinssauce

Udgivet af den 21. april, 2011 i Fisk og skaldyr


Bagt havørred med hestebønner og hvidvinssauce

Jeg er så småt kommet igang med at fiske, og her forleden, da jeg var nede at fiske, fangede jeg en ganske pæn havørred (jeg fangede faktisk to, men den ene var for lille, så den blev sat ud igen), som endte på tallerkenen dagen efter. Det kom egentlig bag på mig, hvor velsmagende en fisk ørred er, og hvor flot en farve kødet har, så håber snart, at jeg fanger nogle flere.

Da jeg var ovre ved grønthandleren for at købe ind til retten så jeg, at de havde hestebønner, og så blev jeg bare nødt til at købe nogle. Jeg gik faktisk lidt amok i hestebønner og købte temmelig mange taget i betragtning, at vi kun var to personer. Men de er også enormt velsmagende  – og relativt irriterende at ordne. Så hvis man har børn, kæreste eller andre familiemedlemmer i nærheden kan man jo passende invitere dem i køkkenet for at ordne hestebønner.

Selve retten er faktisk ganske nem at lave og det er heller ikke fordi, at den tager så lang tid. Det der tager længst tid er nærmest at ordne hestebønner.

Fileteringen af fisken blev sådan lidt improviseret, da jeg aldrig havde fileteret en havørred før. Det gik, men fileterne blev ikke helt så flotte som jeg gerne ville ha’ haft dem til at være. Jeg har dog efterfølgende fundet ud af hvordan de skal fileteres, så resultatet bliver forhåbentligt lidt pænere næste gang.

Bagt havørred med hestebønner og hvidvinssauce

Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 2 havørredfileter (ca. 150 g pr. person)
 • 1-2 skalotteløg
 • 1-2 gulerødder
 • 5-6 korianderfrø
 • 1 tomat eller et par blommetomater
 • 1,5 dl hvidvin
 • Saft af 1 citron saften heraf
 • 30 g koldt smør + lidt til at sautere hestebønnerne i
 • 1 lille bundt purløg
 • 1 lille bundt bredbladet persille
 • 500 g bælgede hestebønner (jeg brugte ca. 700-800 g, men der var også rigeligt)

Sådan gør du

 • Start med at ordne hestebønnerne. Dette kan gøres tidligere på dagen, hvis der er tid til det. Først skal de ud af bælgen og derefter skal skallen pilles af, hvilket gøres ved at rive hul i kanten med neglen og så kan skallen pilles af.
 • Pil løgene og skræl gulerødderne, og hak begge dele fint. Knus eller hak korianderfrøene fint.
 • Sauter løg og gulerod sammen med korianderfrøene i en gryde til løgene begynder at blive blanke.
 • Tilsæt hvidvinen og lad det koge ind til ca. det halve.
 • I mellemtiden kan du gøre havørreden klar: læg fileterne i et ovnfast fad smurt med koldpresset rapsolie og krydr med salt, peber og citronsaft. Bag dem i ovnen ved 150 grader i ca. 10 min.
 • Halver tomaten, grav kernerne ud med en ske og skær tomatkødet i fine strimler.
 • Hak persille og purløg fint.
 • Hestebønnerne sauteres i en go' klat smør på panden i et par min. og krydres med salt og peber.
 • Når hvidvinen er kogt ind skæres smørret i tern og piskes i sovsen. Sovsen må ikke koge efter, at du har tilsat smørret, da den så kan skille.
 • Kom tomatstrimlerne og det hakkede purløg og persille i sovsen og smag til med salt og peber lige inden servering.

Noter

Server den bagte fisk med sovsen med løg og gulerødder i, de sauterede hestebønner og f.eks. kogte nye danske kartofler.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.