En forsmag på Food Festival 2015

Udgivet af den 30. august, 2015 i Festivaler


En forsmag på Food Festival 2015

Næste weekend er der Food Festival på Tangkrogen i Aarhus, og i sidste uge var jeg sammen med en håndfuld andre mandlige bloggere inviteret til et arrangement, hvor vi fik en forsmag på, hvad Food Festival 2015 byder på. 

Food Festival 2015 bliver afholdt d. 4.-6. september på Tangkrogen i Aarhus, og i år havde Food Festival som sagt inviteret nogle af landets mandlige madnørder – herunder undertegnede – til et lille arrangement forud for festivalen for at sætte fokus på, at festivalen ikke kun er for speltmødre og low carb-fanatikere. Der er altså noget for enhver sjæl.

Jeg drog afsted mod Aarhus først på dagen sammen med Mads, som har bloggen Madsvin.com (som iøvrigt bestemt er et besøg værd). Vi startede dagen i Aarhus ud med et par timers ginseminar med Henrik Hammer på St. Pauls Apothek, hvor vi bl.a. smagte nogle af de nye Barmacist Sodas, som er økologiske sodavand, der er produceret på Ørbæk Bryggeri på Fyn og specielt fremstillet til cocktails. Derudover smagte vi selvfølgelig også på Henrik Hammers gin (Geranium gin, Old English gin og Vesterbro Backyard gin) og fik et par cocktails. Alt i alt en rigtig god start på dagen!

Food Festival 2015, Arla Unika syrnet/fermenteret mælk

“Unika Termo” – Fermenteret mælk fra Arla Unika.

Øl- og ostesmagning

Efter et par timer i ginnens verden vandrede vi mod Tangkrogen, hvor vi skulle starte aftenen med lidt øl og ost fra hhv. Munkebo Mikrobryg og Arla Unika. Men inden vi gik igang med øl og ost, så skulle vi lige smage på lidt mælk fra Arla Unika, nemlig “Unika Termo”, som er én af de tre fermenterede mælke de har produceret. Mælken er lavet af naturligt sødmælk med et fedtindhold på 3,5-4,5%. Dvs. at der altså hverken er tilsat eller fjernet noget fra mælken. Under fermenteringen er mælkesyrebakterierne afgørende for den endelige smag, på samme måde som typen af gær man bruger til at lave øl med også er afgørende for smagen. Den fermenterede mælk havde først og fremmest en syrlig smag, lidt på samme måde som kærnemælk har bare mere og bedre! Det var virkelig et lækkert produkt, som jeg kunne forestille mig, at man kunne lave mange spændende ting med i både det salte og søde køkken.

Mens vi drak vores fermenterede mælk, så blev der sendt lidt ost rundt til os, og den første ost, som vi skulle smage, var en helt ny ost, som endnu ikke er blevet lanceret. Det var en 80+ ost, som de har valgt at give navnet “Firser”/”80er”. Osten havde et fedtindhold på ca. 50% og var egentlig lavet på samme måde som en brie, men pga. det høje fedtindhold udvikler osten ikke den typiske amoniaksmag/-duft, som man kender fra en almindelig hvidskimmelost. Osten havde lagret i ca. 2 mdr. og smagte nærmest som en ost lavet på en god, fed creme fraiche; den var enormt cremet og lækker.

Food Festival 2015, Arla Unika oste

Et dejligt udvalg af Arla Unika oste.

Den næste ost. som vi skulle smage, hed Sirius og var nærmest en symfoni af skimmelsvampe eller tricolore, om man vil. Den havde nemlig både hvidskimmel, blåskimmel og en smule rødkit i sig. Det er den forreste af ostene med blåskimmel på billedet ovenfor, og selvom den måske ser lidt skræmmende ud for nogen, så var den faktisk utroligt mild og cremet. Man kunne godt smage, at der var blåskimmelkulturer i osten, men det var en meget afdæmpet smag, der bidrog rigtig fint til helheden af osten.

Til de to første oste drak vi en Hjemstavn Ale fra Munkebo Mikrobryg, som er en dansk ale på 4,7%, der er lavet på Munkebo Mikrobrygs egen gær. For noget tid siden gik Claus, som står bag bryggeriet, igang med at prøve at finde og isolere sin egen gær. Han har efterfølgende fundet en og isoleret sin egen ølgær fra overfladen af en lille bi fundet i nærheden af bryghuset i Munkebo. Hjemstavn Ale er en klassisk ale, der er brygget på denne gær og på fynsk bygmalt fra Refsvindinge Bryggeri. Hjemstavn Ale har en rigtig fin aroma med subtile noter af bl.a. fersken og abrikos, som kommer fra den lokale gær. Indtil videre er der brugt pilgrim-humle til øllen, men Munkebo Mikrobryg er ved at opdyrke deres egen humle, som de har fundet omkring de lokale herregårde og slotte i Munkebo. Det er så planen, at denne humle med tiden skal bruges til Hjemstavn Ale.

Hjemstavn Ale gik rigtig godt til de to første oste, som begge var relativt fede. Kulsyren i øllen bryder godt med det fede i ostene, og de let frugtige aromaer komplementerede begge oste rigtig fint.

Food Festival 2015, Munkebo Mikrobryg Hjemstavn Ale

Hjemstavn Ale fra Munkebo Mikrobryg.

De næste oste fra Arla Unika var hhv. Gnalling, Gammel Knas og Hallands Himmel. Hertil startede vi med en Gyldenkam fra Munkebo Mikrobryg, som er en Pale Ale/Weissbier på 5,2%, der er brygget som en amerikansk pale ale med hvedemalt, hvilket gør det til en let og frugtig pale ale.

Den første ost, Gnalling, er en relativ fast og let cremet ost – nærmest en fast brie, som har en tør, hvid overflade. Den næste ost var Gammel Knas, som er en havarti, der har lagret i 2 år, hvilket giver en unik balance mellem sødme og syrlighed. På trods af den lange lagringstid er osten forblevet mild og er fyldt med små knasende saltkrystaller. Til Gnalling drak vi også Hjemstavn Ale, hvilket fungerede særdeles godt (ligesom med de to første oste), og til Gammel Knas drak vi Gyldenkam, der med sine let søde citrus- og mangonoter gik rigtig godt til den salte ost.

Den sidste ost vi smagte var en Hallands Himmel, som er en blåskimmelost, der langsomt har fået lov at udtørre lidt, hvilket gør den mere tør end en normal blåskimmelost og giver osten en ret koncentreret umamismag. Ligesom Gammel Knas har Hallands Himmel også små knasende saltkrystaller. Hertil drak vi en Alstærk Bourbon fra Munkebo Mikrobryg, som er en Skotsk Strong Ale på 9,4%, der har lagret på amerikansk egetræ. En fyldig og mørk øl med sødmefyldte noter fra det amerikanske egetræ og en øl, der fungerede rigtig godt til den kraftige Hallands Himmel.

Food Festival 2015, Aarhus Sea Rangers

Ud at sejle med SeaRangers.

Food Festival 2015, Aarhus havn

På vej ud af havnen.

På tur med SeaRangers

Efter en dejlig øl- og ostesmagning var det blevet tid til at komme ud at sejle med SeaRangers. Vi blev alle iført en god vindjakke og redningsvest og ligeså snart vi var kommet ud af havnen, blev der ellers sat fart på. Turen blev indimellem afbrudt af små pauser, hvor vi fik fortalt en masse om Aarhus bugt, bugtens økosystem, og hvordan vandkvaliteten er blevet forbedret væsentligt i løbet af de seneste par år. Som følge af den forbedrede vandkvalitet kan man nu bl.a. finde sorthummere og andre lækkerier i Aarhus bugt.

Food Festival 2015, Hummer fra Aarhus bugt

Hvad mon der gemmer sig i nettet?

Food Festival 2015, Hummer fra Aarhus bugt

Der gemte sig et par fine danske sorthummere i nettet.

Sidst på turen mødtes vi med et par svømmere, som havde været ude og hente en ruse til os, så vi kunne se, om der gemte sig nogle lækkerier på havets bund, hvilket der (som du kan se på ovenstående billeder) gjorde. Udover et par store, flotte sorthummere (som vi desværre ikke så mere til), så havde de også lidt friskplukket tang med op til os, som vi smagte lidt på. De små spidser af savtangen smagte overraskende godt og havde en smag lidt i stil med oliven; virkelig lækkert! Derudover havde de også lidt søsalat med op, som smagte dejligt og friskt af hav.

Food Festival 2015, Tang fra Aarhus bugt

Friskplukket tang fra Aarhus bugt.

Filetering af fisk og vinsmagning

Da vi kom ind på land igen, gik vi over til Clausens Fiskehandel, hvor vi skulle prøve kræfter med at filetere fisk. Her lå der så en stor kulmule til hver og ventede på os, og så blev vi ellers instrueret i at afskælle og filetere kulmulen, som vi skulle spise til aftensmad senere.

Herefter bevægede vi os udenfor, hvor Smagførst stod for en lille vinsmagning, mens Aarhus Tech forberedte lidt mad til os. Konceptet for Smagførst er, at vin behøves ikke at være dyrt for at smage godt, så de fleste af deres vine ligger til under 100,-/fl. Derudover er konceptet, som navnet også indikerer, at man kan smage vinen, før man køber den. Vi smagte først tre forskellige hvidvine og til sidst en enkelt rødvin – jeg fik dog ikke skrevet ned, hvilke vine det var vi smagte. Den første hvidvin var fra Sydfrankrig og primært lavet på sauvignon blanc. I næsen var den utrolig frisk og floral med noter af hyldeblomst, men da vi smagte på den, var den væsentligt mere tør og frisk, end jeg havde regnet med. Den næste hvidvin var en argentinsk vin, der var lavet på den argentinske drue “torontes”. Vinen var rimelig parfumeret og til den tørre side og havde nærmest en sæbeagtig duft. Den sidste hvidvin var en sydafrikansk chardonnay, som var fadlagret i 9 mdr. Det var en rimelig fed og fyldig vin med en smule sødme fra fadlagringen. Rødvinen, som var den sidste vin vi smagte, var en pinot noir fra Norditalien. Det var en ganske udemærket pinot noir, der var til den lette side med friske noter af hindbær i næsen. I munden var den til den tørre side, men stadig lette noter af sommerbær. Bestemt et hæderligt glas vin.

Som terrassevin synes jeg, at den sydfranske hvidvin (den første) var den bedste, men ellers så var både den sydafrikanske chardonnay og den italienske pinot noir også glimrende eksempler på, at man sagtens kan få udemærket vin til under 100,-. Når det så er sagt, så hænger pris og kvalitet ofte sammen, så typisk vil man også opleve, at de lidt dyrere vine er bedre og af højere kvalitet.

Food Festival 2015, Vinsmagning med SmagFørst

Vinsmagning ved Smagførst.

Aftensmad ved Aarhus Tech

Aftenen blev sluttet af med lidt mad tilberedt af Aarhus Tech. Her stod den på kulmule, som vi selv havde fileteret, gulerodspuré med rygeost, rødbeder med lakrids, citrusmarineret glaskål, blancheret savtang, friske hindbær, kørvel og dild. Hertil fik vi serveret noget rigtig lækkert hjemmebagt brød og en smør, der var rørt op med masser af citronskal. Det var en rigtig fin måde at slutte aftenen på og et ganske udemærket måltid mad, omend jeg synes, at der var lige lovligt mange elementer på tallerkenen, og hindbærerne var en smule malplacerede, hvis du spørger mig.

Food Festival 2015, Aftensmad lavet af Aarhus Tech

Aftenen blev sluttet af med et dejligt måltid mad.

En fantastisk forsmag på Food Festival 2015

Det var en super hyggelig aften i godt selskab, og ovenstående er blot en forsmag på, hvad Food Festival 2015 byder på næste weekend. Der vil være masser af smagsprøver, workshops o.l., og især turen med SeaRangers var virkelig fedt, så sådan en tur kan jeg varmt anbefale. Derudover så må du endelige også slå et smut forbi Arla Unika, hvis du ligesom jeg er helt tosset med ost! Og så kan du jo passende skylle osten ned med lidt lækker fynsk øl fra Munkebo Mikrobryg.

Skal du med til Food Festival næste weekend?

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.