Snit løg og hvidløg fint og sæt til side.
Skrub eller skræl gulerødderne, skær toppene af fenniklen og skær fennikel, gulerødder og squash ud i mundrette stykker.
Sauter grøntsagerne i et godt skvæt olivenolie uden at de tager farve. Skær imens tomaterne ud i mindre stykker kom dem op i gryden til de andre grøntsager.
Skyl perlespelten godt i koldt vand og kom den op i gryden sammen med fond. Kom evt. også et lille bundt krydderurter i (f.eks. timian, rosmarin og laurbærblade).
Kog suppen op, skru ned for blusset og lad det simre i ca. 30 min.
Tag eventuelle urter op og tilsæt fløde efter humør alt efter, hvor cremet en suppe du ønsker.
Smag til med salt, peber og lidt god eddike (f.eks. æbleeddike, sherryeddike e.l.)
Lige inden servering røres ærterne i sammen med basilikum.