Helstegt lammekrone med hurtig rødvinssauce


0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin
Ret: Hovedret
Køkken: Spansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Helstegt lammekrone

  • 1 lammekrone på ca. 1-1,2 kg
  • Et bundt timian

Hurtig rødvinssauce

  • 1 skalotteløg
  • Et par kviste timian
  • 2 dl rødvin
  • 200 g smør

Sådan gør du

Klargøring af lammekrone

  • Start med at skær benene fri for fedt og scener. Præcis hvor langt nede, afhænger meget af, hvordan kødet sidder på netop din lammekrone, men der skal typisk være omkring 4-5 cm ben, der sidder på det reelle kød. Vi er selvfølgelig ikke interesseret i at skære kød fra, så skulle der sidde reelt kød længere op af benene, så må du bare trimme lidt mindre af benene.
  • Du trimmer benene ved at lægge et snit på tværs af benene på begge sider, som du kan se på billedet ovenfor, og så skærer du ellers bare ned langs benene og frigør fedt og evt. kød fra benene. Gem gerne alt afpuds til saucen.
  • Det kan godt være svært at få benene helt rene, men prøv så godt du kan ved at skrabe dem med en kniv.
  • Soigner herefter kødet og og rids evt. fedtlag på oversiden af kødet. Afhængigt af størrelsen på lammekronen kan du evt. halvere den, så du har to mindre lammekroner. Det gjorde jeg, da lammekronen simpelthen ikke kunne være på min pande.
  • Krydr kødet med salt og peber og lad det gerne marinere nogle timer med lidt god olivenolie og en håndfuld timianstilke.

Tilberedning af lammekrone

  • Tag gerne lammet ud af køleskabet en halv times tid før tilberedning, så det kan nå at temperere.
  • Varm en pande godt op og brun kødet godt af i lidt olie, så det får en fin stegeskorpe på alle sider.
  • Kom lammekronen op i et ildfast fad og steg den færdig i ovnen ved 150 grader i ca. 30 min. Gå efter en kernetemperatur på ca. 58 grader, hvilket resulterer i en flot rosa lammekrone.
  • Tag lammet ud og hæld evt. kødsaft over i saucen. Dæk lammet til og lad det hvile i ca. 10 min. inden det skæres ud ved bordet.

Hurtig rødvinssauce

  • Skru ned for varmen på panden, som du lige har brunet lammet af på.
  • Snit skalotteløget og steg det af på samme pande sammen med timian og evt. afpuds fra lammekronen. Løgene må ikke tage farve.
  • Når løgene begynder at blive blanke, tilsættes vinen, der koges ind til ca. en tredjedel. Sigt saucen over i en gryde.
  • Kog saucen op lige inden servering, skru ned på laveste blus og pisk smørret i for at jævne saucen. Saucen må ikke koge, så tag den evt. helt af varmen til at starte med.
  • Smag saucen til med lidt salt og peber og server straks sammen med lammekronen.

Noter

Server f.eks. den rosastegte lammekrone med en god fuldfed kartoffelmos, lidt blancheret eller stegt grønkål eller palmekål og den lækre rødvinssauce.