Svampesuppe med bacon og stegte kantareller

Jeg brugte en blanding af champignoner, marksvampe og shiitakesvampe til min svampesuppe, men du kan bruge de fleste svampe og blande lige så tosset du vil. Du kan også sagtens kan lave suppen på ren champignon. 
Ret: Hovedret
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 500 g blandede svampe (jeg brugte marksvampe, shiitake og champignoner)
  • Et par kviste timian
  • 1 l hønsefond
  • 2,5 dl fløde
  • 1 citron

Topping til suppen

  • 200 g kantareller (kan erstattes med andre svampe)
  • 100 g bacon (gerne tørsaltet)
  • 1 skalotteløg (kan udelades)

Sådan gør du

  • Skær løg og hvidløg lidt groft ud og sæt til side.
  • Rens svampene for jord og skær dem i grove stykker.
  • Varm en gryde op og steg løg og hvidløg af. De må gerne få lidt farve, dog uden at branke.
  • Skru evt. mere op for varmen og tilsæt svampene. Og nu skal du ikke røre for meget, for så falder temperaturen, og så smider svampene en masse væske og begynder at koge i stedet for. 
  • Når svampene er stegt godt af tilsættes timian og hønsefond.
  • Kog det op og lad suppen simre under låg i ca. 15-20 min. 
  • Tag timianen op igen og giv suppen en ordentlig tur i blenderen eller med din stavblender.
  • Tilsæt fløden til suppen og kog den op igen.
  • Smag suppen til med salt, peber og citron.

Topping

  • Rens kantarellerne for jord og skidt og skær dem evt. ud i mindre stykker. Har du tiden til det er det bedst at rense kantarellerne med børste og kniv, men ellers kan man altså godt skylle dem hurtigt i en skål vand en gang eller to, og derefter lade dem ligge og tørre på et tørt viskestykke.
  • Skær bacon ud i små tern og steg dem sprøde på en pande. Kom dem derefter over på et stykke fedtsugende papir.
  • Snit skalotteløget fint og sæt det til side.
  • Lige inden servering steges kantarellerne af i et lille skvæt olie på en brandvarm pande. Når de er godt stegt af, skruer du ned for varmen og tilsætter bacon, skalotteløg og en lille klat smør.
  • Lad smøret brune lidt og løgene blive bløde og smag til med salt.

Noter

Server den varme svampesuppe med de stegte kantareller med bacon og skalotteløg og dryp evt. med lidt krydderurteolie eller en god lagret balsamico. Jeg valgte at give suppen lidt blomsterkarseolie ved servering, da jeg lige havde lidt stående, men en persilleolie kunne f.eks. også være lækkert til svampene.