Kartoffel-porresuppe med sprød seranoskinke

Skal suppen fryses ned, så skal det gøres inden fløden tilsættes. Vi plejer at fryse den ned i portioner à 6 dl. til to personer, og så tilsætte 1 dl fløde inden servering.
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Kartoffel-porresuppe

  • 1-2 løg
  • 3-4 porrer (ca. 400 g i renset vægt)
  • 500 g kartofler
  • Et par kviste timian
  • 1 liter hønsefond (kan erstattes med en god grøntsagsfond)
  • 2,5 dl hvidvin
  • 2,5 dl piskefløde
  • Friskpresset citronsaft

Garniture

  • 10-12 skiver god lufttørret skinke
  • 2 porrer

Sådan gør du

Kartoffel-porresuppe

  • Hak løgene groft.
  • Rens porrerne godt for jord, fjern evt. det yderste lag og snit porrerne.
  • Skræl kartoflerne og skær dem ud i grove stykker.
  • Varm en stor, tykbundet gryde op og steg løg og porrer af i en blanding af olivenolie og smør. Det må ikke tage farve.
  • Vask timianen og bind den sammen, så den er nem at fiske op igen.
  • Når porrerne er faldet sammen og løgene er blanke tilsættes kartofler, timian, hvidvin og hønsefond.
  • Kog suppen op og lad det hele simre under låg i 20-30 min. indtil kartoflerne er møre.
  • Fisk timianen op og blend suppen helt glat.
  • Tilsæt fløden, kog suppen op og smag den til med salt, peber og friskpresset citronsaft.
  • Skum gerne suppen godt op med en stavblender inden servering.

Garniture

  • Bag skinken ved 200 grader i ca. 10 min. indtil den er sprød.
  • Læg skinken på fedtsugende papir og lad den køle lidt af inden servering.
  • Rens porrerne godt for jord og snit dem fint.
  • Steg porrerne i rigeligt smør indtil de er møre, men stadig har lidt bid. Krydr med salt.

Noter

Server kartoffel-porresuppe med sauteret porre, sprød skinke og evt. et skvæt god olivenolie. Suppen smager også skønt med et stykke stegt fisk. Server gerne lidt hjemmebagt focaccia eller koldhævede flutes til suppen.