Braiseret nakkefilet med løg og gulerødder


Ret: Hovedret
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Braiseret nakkefilet

  • 1 nakkefilet på ca. 2 kg
  • 1 fl. rødvin
  • 1 bundt timian og/eller rosmarin
  • 3-4 laurbærblade
  • 2 løg
  • 1-2 porre
  • 2 gulerødder
  • 4-6 fed hvidløg
  • 10-15 hele peberkorn

Glaserede løg og gulerødder

  • 600 g gulerødder
  • 400 g skalotteløg
  • 20 g smør
  • 0,25-0,5 dl vand
  • Et par kviste rosmarin
  • 1-2 dl æbleeddike/hvidvinseddike
  • 1-2 spsk. honning
  • Salt & peber

Kartoffelmos

  • 1-1½ bagekartoffel pr. person
  • Rigeligt smør
  • Et skvæt sødmælk
  • Evt. et par bundter krydderurter (f.eks. persille, kørvel, purløg)

Sådan gør du

Braiseret nakkefilet

  • Start med at ordne løg, hvidløg, porre og gulerødder og skær dem groft ud.
  • Puds nakkefileten af og skær de værste stykker fedt fra.
  • Tænd ovnen på 150 grader, og varm en stor støbejernsgryde godt op. Brun nakkefilen godt af i lidt olie og lad den få en go’ stegeskorpe på alle sider. Når den er brunet godt af tages nakkefileten op af gryden.
  • Kom alle grøntsagerne op i gryden og lad dem stege til de har fået lidt farve.
  • Læg så nakkefileten tilbage i gryden sammen med timian/rosmarin, laurbærblade og peberkorn og hæld rødvinen ved.
  • Kog det hele op, læg låg på og sæt støbejernsgryden i ovnen, hvor den skal stå og braisere i ca. 2-4 timer.
  • En lille times tid før maden skal på bordet, tages gryden ud af ovnen. Tag den braiserede nakkefilet forsigtig op og dæk den over med staniol.
  • Sigt væden over i en mindre gryde, hvor den koges op og skummes af. Lad den reducere til en passende smag og smag til med salt, peber og evt. en lille klat ribsgele.
  • Jævn evt. saucen med lidt maizena eller roux. Er du i det listige humør tager saucen ikke skade af at blive monteret med et par kolde smørtern inden servering.

Glaserede løg og gulerødder

  • Skær skalotteløgene ud i halve/kvarte, og skær gulerødderne ud i lidt grove stykker og varm en gryde op.
  • Brun løg og gulerødder af i lidt smør og olie sammen med rosmarin, tilsæt vand og læg låg på.
  • Lad det dampe mørt i ca. 5 min.
  • Tag låget af, tilsæt honning og eddike og lad det koge helt ind så løg og gulerødder bliver glaseret heri.
  • Smag til med lidt salt og peber.

Kartoffelmos

  • Skræl kartoflerne, skær dem ud i grove stykker og kom dem i en gryde dækket med vand.
  • Kog kartoflerne til de er møre (ca. 15-20 min.).
  • Tag kartoflerne af varmen og hæld vandet fra.
  • Tilsæt en god klat smør og mos det hele. Tilsæt lidt fløde og evt. mere smør til mosen har den ønskede konsistens. Tilsæt evt. en go’ håndfuld friskhakkede krydderurter og smag til med salt og peber.

Noter

Inden servering trevles kødet fra hinanden og serveres med en go’ klat kartoffelmos, glaserede løg og gulerødder og en skefuld eller to af den lækre sauce. Man kan f.eks. også servere lidt syltede grønne tomater eller en lækker grønkålssalat med æble til.
 
Er der kød til over, så gem det endelig til en gang gua bao (eller dampede boller om man vil). Det smager virkelig godt!