Jordskokkesuppe med kammuslinger og æble

Jordskokkesuppe smager også skønt for sig selv med lidt godt brød til eller f.eks. med et stykke bagt torsk. Suppen kan sagtens laves på forhånd og varmes op ved servering. Suppen smager også skønt med stegt bacon eller chorizo som topping.
Ret: Forret
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Jordskokkesuppe

  • 500 g jordskokker
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Et par kviste timian
  • 1 dl hvidvin
  • 5 dl hønsefond
  • 1 dl piskefløde

Jordskokkechips

  • En håndfuld jordskokker
  • Fritureolie

Garniture

  • 1 æble
  • 1-2 spsk. hvidvins- eller æbleeddike
  • 16 kammuslinger (1-2 pr. mand til forret, 3-4 pr. mand til hovedret)

Sådan gør du

  • Skræl jordskokkerne og pil løg og hvidløg. Skær det hele lidt groft ud.
  • Sauter løg, hvidløg og jordskokker sammen med timian i lidt olie i en varm gryde indtil løgene begynder at blive blanke.
  • Tilsæt hvidvin og lade det koge ind til ca. det halve.
  • Tilsæt hønsefond kog op. Lad suppen simre under låg i ca. 20 min. indtil jordskokkerne er møre.
  • Tag suppen af varmen, fisk timiankvistene op og blend suppen helt glat.
  • Tilsæt fløden og kog suppen op. Smag til med salt og evt. lidt citronsaft. Skum gerne suppen op med en stavblender lige inden servering.

Jordskokkechips

  • Sæt en gryde over med fritureolie i og tænd på middel varme. Den skal varmes op til ca. 180 grader.
  • Skrub jordskokkerne rene (de behøves ikke at blive skrællet) og skær dem tyndt ud på en mandolin.
  • Friter jordskokkerne i den varme olie indtil de er gyldne, og lad dem dryppe af på lidt fedtsugende papir. Opbevar dem tørt (f.eks. i en lufttæt beholder med lidt køkkenrulle til at tage evt. fugt)

Garniture

  • Skær æblet ud i fine små tern og vend det med en smule æble- eller hvidvinseddike, så det ikke oxiderer.
  • Sørg for at det hele er klar til servering, og at suppen er varmet op inden du går igang med at stege kammuslinger.
  • Dup kammuslingerne tørre med lidt køkkenrulle og steg dem i lidt olie på en brandvarm pande med slip-let belægning. De skal stege i ca. 1-2 min. på hver side (afhængig af størrelse). Og pas endelig på, at du ikke giver dem for meget.

Noter

Anret kammuslingerne på varme tallerkener sammen med en skefuld æbletern. Hæld suppen på ved bordet og anret en skefuld jordskokkechips oven på. Dryp evt. også med olie god olivenolie.