Grillet kalveculotte med timian og hvidløg

Jeg valgte at krydre kalveculotten med timian og hvidløg, men dette kan selvfølgelig varieres alt efter, hvad man er i humør til.
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 800-1000 g kalveculotte af god kvalitet
  • 1 bundt timian
  • 1 blomkål
  • 16-20 nye danske gulerødder
  • 1 bundt forårsløg
  • Ca. 6 fed hvidløg
  • Et par skvæt olivenolie
  • 1 foliebakke der passer i grillen mellem kullene

Sådan gør du

  • Skyl timianen godt og hak den med stilk og det hele (kasser de groveste stykker af stilken).
  • Pil hvidløg og hak det.
  • Find kalveculotten frem og rids fedtet. Pas på ikke at skære ned i kødet. Hæld et skvæt olivenolie udover kalveculotten, krydr med salt og peber og gnub ca. halvdelen af hvidløg og timian godt ind i kødet - sæt resten til side til grøntsagerne. Hvis du vil gøre det hele lidt mere funky, kan du også krydre stegen med lidt revet citronskal. Dette må meget gerne gøres et par timer i forvejen så kødet kan trække smag.
  • Dæk kalvecullotten til og sæt den på køl.
  • Ordn forårsløgene, skyl dem godt og snit det groft.
  • Skær det meste af toppen af gulerødderne og skrub jord og skidt af dem med en grydesvamp. Halver dem og kom dem op i foliebakken.
  • Skyl blomkålen og befri det fra roden og bladene. Skær det i grove stykker og kom det op til gulerødderne sammen med resten af hvidløg og timian.
  • Hæld et skvæt olivenolie henover, krydr med salt og peber og vend det hele godt rundt.
  • Når grillkullene er klar fordeles de i hver sin side af kuglegrillen. Bruger du ikke en kuglegrill placeres kullene bare i den ene side af grillen. Sæt foliebakken med grøntsagerne mellem kullene og læg risten på.
  • Brun kalveculotten godt af over direkte varme (ca. 4-5 min. på hver side), læg den henover foliebakken og læg låg på grillen. Sørg for at alle spjæld er åbne.
  • Kalveculotten skal have ca. 20 min. på indirekte varme, men brug gerne et stegetermometer, da det kan variere. Tag kalveculotten af når den har en kernetemperatur på ca. 54 grader og lad den hvile i ca. 15 min.
  • Kalveculotten kan selvfølgelig også tilberedes i ovnen, ved først at brune den af, enten på en glohed pande eller ved 225 grader i ovnen, og derefter stege den ved 150 grader i ovnen til den har en kernetemperatur på 54 grader.
  • Flyt foliebakken med grøntsager op på risten på indirekte varme når du tager stegen af grillen, og tilsæt de hakkede forårsløg. Lad grøntsagerne få 15-20 min. mens stegen hviler.

Noter

Hæld kødsaften over grøntsagerne når kalveculotten har hvilet og server evt. et godt hjemmebagt brød til (f.eks. focaccia eller koldhævet flutes).