Hel kylling i ovn med tomater og hvidløg

Opskriften er til 4-5 personer som hovedret. Server f.eks. en gang grillet spidskål eller en god salat til samt et hjemmebagt focaccia eller koldhævet flute til.
Ret: Hovedret
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 kylling på ca. 1,5 kg (f.eks. fransk label rouge kylling)
  • 1 øko. citron
  • 1 bundt timian
  • 8-10 fed hvidløg
  • 4-5 store solmodne tomater
  • ½ dl hvidvin
  • Rigeligt smør

Sådan gør du

  • Skyl tomater, citron og timian, halver tomaterne og skær citronen groft ud.
  • Pil hvidløgene og knus dem med et knivblad.
  • Hak halvdelen af hvidløgene groft og kom dem op i et ildfast fad sammen med tomaterne og halvdelen af timianen.
  • Hæld et skvæt go' olie henover, drys med lidt sukker, salt og peber og vend det hele godt sammen. Hæld hvidvinen ved.
  • Dup kyllingen tør med køkkenrulle - både ind- og udvendig. Krydr med masser af salt og peber, og kom det sidste timian og hvidløg ind i den sammen med den groft udskårne citron.
  • Læg kyllingen i fadet med tomater eller på en rist over fadet, og læg et par smørklatter på den.
  • Steg den i midten af ovnen ved 200 grader i 80-90 min. Smør kyllingen med saltet smør en gang hvert 15-30 min. (jo oftere jo bedre).
  • Tjek om kyllingen er færdig ved at skære forsigtigt ned ved et af lårene. Hvis saften, der løber ud er helt klar, så er kyllingen færdig
  • Lad kyllingen hvile et kvarters tid og parter den så - lad evt. tomaterne holde sig varme i ovnen imens.

Noter

Server kylling og tomater med dit yndlingstilbehør - f.eks. en perlespeltsalat med asparges, radiser og feta - og nyd et godt glas vin til - f.eks. en let rødvin i form af Beaujolais eller en halvtør hvidvin fra Vouvray. Skulle der være kyllingekød til overs, så kan det med fordel gemmes til en gang hjemmelavet kyllingesalat.