Hjemmelavet pasta

Hjemmelavet pasta

Opskriften giver pasta til en hovedret til 1-1½ person alt afhængig af sauce og tilbehør.
Køkken: Italiensk
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 100 g tipo 00 mel (eller anden god hvedemel med højt proteinindhold)
  • 1 æg
  • 1 tsk.  olivenolie
  • En knivspids salt

Sådan gør du

  • Hæld melet ud på bordet og lav en fordybning i midten.
  • Slå æggene ud i fordybningen og tilsæt salt og olie, som på billedet ovenfor.
  • Pisk æggene sammen med en gaffel - æg og mel vil langsomt blive blandet sammen. Saml til sidst dejen med hænderne, pak den ind i film (eller læg den i en plastikpose) og lad den hvile mindst 30 min. i køleskabet.
  • Tag dejen ud af køleskabet, drys mel på bordet og del dejen i 2 stykker – dæk den ene del til med et fugtigt klæde. Flad det andet stykke dej ud med hænderne og kør det igennem på den bredeste/laveste indstilling på pastamaskinen.
  • Skru to hakker op og kør den igennem der, fold dejen sammen på midten og kør den igennem laveste indstilling igen. To hakker op og kør den igennem igen. Fold dejen sammen og kør igennem igen. Gentag dette til du har en helt blød og smidig dej og husk at drysse med mel løbende. 
  • Når dejen er blød og smidig rulles den helt ud. Jeg plejer at køre den igennem på 0, 2, 4, 6, 8 og evt. 9 (min pastamaskine går fra 0 til 9) afhængig af, hvor tynd pasta man ønsker. Skær evt. dejen over, hvis den er for lang, når den er kørt igennem det tyndeste/højeste trin.
  • Skær nu pastaen ud i den ønskede form. Jeg bruger som regel min pastamaskine til at lat fettucine eller spaghetti. Har man ikke en pastamaskine, så er det bare at skære dejen ud med en kniv. Bare sørg for, at der er rigeligt med mel så pastaen ikke klistrer sammen.
  • Kog pastaen i ca. 1-2 min. i rigeligt spilkogende letsaltet vand og spis den med din yndlingspastasauce eller bare lidt pesto.

Noter

Jeg laver oftest fettuccine på min pastamaskine, hvilket også virker til at være det nemmeste, hvis man ikke har en pastamaskine og skal skære pastaen ud med kniv. Skal dejen bruges til lasagneplader skal den ikke rulles helt så tyndt ud - jeg plejer at køre den på 8 som det tyndeste. Når pastaen er rullet ud så sørg for, at den ikke ligger i en stor klump, da den så vil klistre sammen. Jeg plejer at hænge et rent viskestykke hen over min skabslåge og hænge pastaen der, indtil den skal koges. Du kan også bruge f.eks. et tørrestativ, hvis du har gang i en større pastaproduktion. Du kan også snildt lade pastaen tørre og gemme den til en af de kommende dage.