Lasagne

Hjemmelavet lasagne - en italiensk klassiker

Opskriften passer til en bradepande, der er 31 x 22 x 6 cm. Tilsæt evt. 50-100 g parmesan til bechamelsaucen, hvis det skal være rigtig smovset - og så kan du kalde det en mornaysauce. Opskriften på hjemmelavet lasagneplader finder du her.
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Kødsovs

  • 100 g god pancetta eller bacon
  • 500 g magert hakket oksekød
  • 1 stort løg
  • 4 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 3 stængler bladselleri
  • 200 g champignoner
  • 2-3 spsk. tomatkoncentrat
  • 5 dl rødvin
  • 7,5 dl okse-/kalvefond
  • Bouquet garni (krydderbuket bestående af lidt timian, rosmarin, 1-2 laurbærblad og evt. lidt persillestilk)
  • Rasp
  • Salt og peber

Bechamelsauce

  • 6-7 dl mælk
  • 60 g smør
  • 50 g mel
  • Muskatnød

Lasagne

  • Kødsovs
  • Bechamelsauce
  • Lasagneplader af 200 g mel og 2 æg

Sådan gør du

Kødsovs

  • Hvis du har købt et helt stykke bacon så start med at skære sværen fra, og skær baconen i tern.
  • Ordn efterfølgende grøntsagerne og hak dem fint.
  • Rens svampene og skær dem ud.
  • Varm en stor gryde op og steg baconen af i lidt olie. Tag det op af gryden og brun kødet godt af - lad det gerne få lidt stegeflade.
  • Tilsæt så løg og hvidløg og lad det stege med til løgene bliver blanke.
  • Kom baconen tilbage i gryden, tilsæt resten af grøntsagerne og svampene og lad det hele stege i ca. 5 min.
  • Kom nu tomatkoncentrat i sammen med din krydderbuket, rødvin og fond og kog det hele op. Lad det stå og simre ved jævn varme uden låg til det er kogt ind til en passende konsistens (ca. en times tid - hold øje med det undervejs).
  • Smag til med salt og peber når kødsaucen er kogt ind.

Bechamelsauce

  • Når kødsaucen er ved at være klar laves bechamelsaucen.
  • Smelt smørret i en gryde og pisk melet i og lad det stege lidt af.
  • Tilsæt mælken lidt af gangen mens du pisker. Når al mælken er tilsat skal saucen koges op under omrøring til den begynder at tykne.
  • Smag til med friskrevet muskatnød, salt og peber.

Samling af lasagnen

  • Smør et fad med smør eller olie og byg så lasagnen i tynde lag i følgende rækkefølge: kødsauce, bechamelsauce, lasagneplader. Slut af med kødsauce og bechamelsauce.
  • Drys med rasp og bag lasagnen i ovnen ved 200 grader til den er flot gylden (ca. 30-40 min.).

Noter

Lad lasagnen hvile i 5-10 min. når den er kommet ud af ovnen. Server evt. en simpel salat til lasagnen. F.eks. bestående af rucola, løg, tomat og parmesan og vend med lidt god balsamico, eller en bønnesalat med tomater og mozzarella.