Langtidsstegt and med appelsin og timian

Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 15 minutter
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 and af god kvalitet på ca. 3-3,5 kg.
  • 2 æbler
  • 1 håndfuld svesker
  • 2 øko. appelsiner
  • 1 bundt timian
  • Lidt suppeurter (f.eks. 1 gulerod, 1 porretop, 1 løg, 1 pastinak, en lille håndfuld krydderurter og et par laurbærblade)

Sådan gør du

  • Ordn suppeurterne, skær dem groft ud og kom dem i en bradepande sammen med ca. 1 liter vand.
  • Vask timianen, æbler og appelsiner og skær æbler og appelsinerne ud i grove stykker.
  • Tag indmaden ud af anden og læg den i bradepanden sammen med suppeurterne.
  • Soigner anden og dup den tør med køkkenrulle. Krydr den godt med salt og peber indvendig.
  • Fyld anden op med æbler, svesker, appelsiner og timian og luk den til med kødnåle.
  • Læg anden med brystet nedad i bradepanden og sæt den nederst i ovnen ved 120 grader (almindelig ovn) i ca. 1 time.
  • Tag bradepanden ud efter en times tid og læg anden over på en rist med brystet opad. Læg risten over bradepanden.
  • Pres evt. saft af 1-2 ekstra appelsiner udover anden og krydr den med salt og peber.
  • Sæt bradepande og rist med anden nederst i ovnen og giv den ca. 4 timer mere (stadig ved 120 grader). Overhæld evt. anden med væden fra bradepanden 1-2 gange i timen.
  • Når anden har fået 4 timer med brystet opad, tages bradepanden ud og skyen hældes fra.
  • Sæt bradepande tilbage ind under anden og skru ovnen op på 250 grader. Lad anden stege videre i ca. 15-30 min. indtil den er flot gylden. Hold godt øje med andedenn, og pas endelig på, at den ikke får for meget kulør.
  • Tag anden ud og lad den hvile i 30-45 min. mens du laver sauce og gør det sidste tilbehør klar.

Genopvarmning af and

  • Har du tilberedt og parteret anden dagen før den skal spises, så tag den gerne ud af køleskabet 1-2 timer før den skal spises.
  • Fordel den parterede and i en bradepande og smør den godt ind i andefedt.
  • Sæt anden i en 150 grader varm ovn i ca. 20-30 min. Tjek at anden er varm og server så.

Noter

Ønsker man en mere traditionel juleand, så kan man selvfølgelig bare udelade appelsiner og timian. Til saucen kan du bruge samme fremgangsmåde, som til en flæskestegssauce, som du finder opskriften på her. Server den langtidsstegte and med brunede kartofler og hjemmelavet rødkål eller en frisk rødkålssalat med klementiner.
Skulle der være rester af andestegen, så gem dem endelig til en gang gua bao, som er asiatiske dampede boller. Det smager skønt.