Gullashsuppe - Opskrift på krydret ungarsk gullashsuppe

Gullashsuppen bliver kun bedre af at stå i køleskabet til dagen efter. Derudover er det også en skøn og hurtig ret at have liggende i fryseren.
Ret: Hovedret
Køkken: Ungarsk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 3 timer
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1,2 kg oksekød (tykkam, spidsbryst, bov, etc.)
  • 3 løg
  • 6 fed hvidløg
  • 3 spsk. sød paprika (ca. 25 g)
  • 2 tsk. stærk paprika
  • 1 tsk. røget paprika (kan erstattes med 1 tsk. stærk paprika)
  • 1 spsk. hel spidskommen (kan erstattes med kommen for en mere traditionel gullasch)
  • 16-20 hele sorte peberkorn
  • 1 tørret birds eye chili (kan udelades)
  • 1 lille ds. tomatkoncentrat (70 g)
  • 2 ds. hakkede tomater
  • 2 liter vand
  • 4 laurbærblade
  • 2-3 røde peberfrugter
  • 3-4 gulerødder
  • 1 kg kartofler

Sådan gør du

  • Puds kødet af og skær det i grove tern og pil og hak løg og hvidløg.
  • Rist de hele peberkorn og spidskommen af på en tør panden, lad dem køle lidt af og pulveriser det i en morter sammen med 1 birds eye chili.
  • Varm en stor støbejernsgryde op og brun kødet godt af over flere omgange, så det får en fin stegeskorpe.
  • Sauter derefter løg og hvidløg og tilsæt så alle krydderierne, tomatkoncentrat, hakkede tomater, vand og laurbærblade. Lad det koge op, skum godt af og sæt gryden i en 150 grader varm ovn med låg på.
  • Lad gryden stå og hygge sig i ovnen hele dagen (min. 2-3 timer) – jo længere, jo bedre.
  • Gulerødder, kartofler og peberfrugt ordnes, skæres i grove tern og tilsættes ca. 1 time før servering.
  • Smag til med salt og peber og server.

Noter

Server gullashsuppen rygende varm med stearinlys på bordet, og spis gerne et godt friskbagt focaccia eller koldhævet flute til.