Hjemmelavet pizza - opskrift på den perfekte pizzadej

Opskriften giver 4 store pizzaer. Har man ikke tid til at koldhæve dejen, så kan mængden af gær fordobles og hævetiden nedsættes til 2-3 timer ved stuetemperatur. Hvis du har en surdej stående, så tager dejen bestemt ikke skade af en skefuld eller to.
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Pizzadej

  • 5 g gær
  • 225 g lunkent vand
  • 25 g olivenolie
  • 50 g fint durummel
  • 350 g tipo 00 hvedemel
  • 10 g havsalt

Hjemmelavet tomatsauce

  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 0,1-0,2 dl balsamico
  • 2-3 spsk. tomatkoncentrat
  • 1 ds. flåede tomater
  • 1 chili (f.eks. Bird's Eye)
  • 1 håndfuld frisk basilikum

Sådan gør du

Pizzadej

  • Kom gær, vand, olivenolie. durummel. tipo 00 mel og salt op i en skål og rør det sammen.
  • Når dejen har samlet sig til en nogenlunde fast dej vendes den ud på bordet og så skal der æltes.
  • Ælt dejen i ca. 10-15 min. - og husk(!), at det giver store muller. Er du i det dovne hjørne, så kan dejen godt røres på en røremaskine i ca. 3-4 min. ved lav hastighed efterfulgt af 6-8 min. på højeste hastighed.
  • Kom dejen i en skål og lad den hæve 12-18 timer i køleskabet.
  • Tag dejen du af køleskabet et par timer før pizzaerne skal bages, og del den i 4 lige store dele. Læg bollerne til efterhævning på køkkenbordet i et par timer. Efterhævningen kan springes over, hvis det ikke lige passer ind.
  • Sæt en bagesten midt i ovnen og tænd på fulde knald (typisk 275 grader) ved almindelig over-/undervarme. Lad ovnen varme op i 30-45 min.
  • Hvis du ikke allerede har gjort det, så del dejen i 4 lige store dele. Rul dejen ud til fire lige store pizzaer.
  • Smør bundene med tomatsauce, kom topping på og lad gerne de yderste 3-4 cm af dejen være helt fri for fyld, så kanten kan hæve ordentligt op.
  • Bag pizzaerne til kanten er gylden og pizzaen er færdig (ca. 6-8 min. alt afhængig af ovnen).
  • Bag helst pizzaerne direkte på bagestenen (altså uden bagepapir), da dette giver det bedste resultat. Jeg plejer at have pizzaen på et stykke bagepapir, som jeg forsigtigt trækker over på bagestenen. Efter 1-2 min. i ovnen, trækker jeg forsigtigt bagepapiret ud.

Hjemmelavet tomatsauce

  • Hak løg og hvidløg og sauter det i et skvæt olivenolie i en lille gryde i et par min.
  • Tilsæt balsamico og lad det koge næsten helt ind.
  • Tilsæt tomatkoncentratet og lad det stege med under omrøring i et lille minuts tid.
  • Tilsæt flåede tomater og chili, og lad tomatsaucen simre uden låg i ca. 10 min.
  • Tilsæt basilikum og giv tomatsaucen en tur med stavblenderen.
  • Smag til med sukker, salt og peber og lad tomatsaucen køle lidt af inden den smøres på pizzebundene.