Bløde tacos med braiserede oksehaler

Det er selvfølgelig oksehalerne, der trækker forberedelses- og tilberedningstiden op. De bløde tacos tager ikke vanvittigt lang tid at lave og fyldet kan som sagt varieres efter humør - avocado og lime er dog altid en god start.
Ret: Hovedret
Køkken: Mexicansk
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 4 timer
Samlet tid: 5 timer
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Bløde tacos (Ca. 12 stk.)

  • 300 g hvedemel
  • 1 tsk. salt
  • 2 dl lunt vand
  • 50 g blødt smør

Braiserede oksehaler med chipotle

  • 1,2 kg oksehaler
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Et par persillestilke
  • 5-6 dl vand
  • 1 tsk. chipotle pulver

Frijoles refritos (bønnemos)

  • 1 rødløg
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 dåse hvide bønner (jeg brugte limabønner)

Tomatsalsa (2 personer):

  • 10 blommetomater
  • 2 fed hvidløg
  • En smule fintsnittet rødløg
  • God olivenolie
  • Lidt chili

Andet fyld

  • 1-2 modne avocadoer
  • Syltede rødløg
  • Et par limes skåret i både
  • Evt. en gang friskhakket bredbladet persille

Sådan gør du

Bløde tacos

  • Smuldr mel, salt og smør sammen.
  • Tilsæt vand lidt af gangen og ælt det hele godt sammen.
  • Dejen skal være let fugtig/klistret til at starte med.
  • Ælt dejen til den er glat og smidig. Brug ikke nødvendigvis alt vandet.
  • Lad evt. dejen hvile 10-15 min. inden du ruller den ud.
  • Del dejen i 12 lige store dele og rul dem ud til 12 små tacos.
  • Varm en god støbejernspande op på jævn varme og bag de 12 tacos i ca. 1 min. på hver side. De skal tage farve, men de må ikke blive sprøde.

Braiserede oksehaler med chipotle

  • Brun oksehalerne godt af.
  • Hak løg og hvidløg groft og tilsæt det. Tilsæt også et par persillestilke og evt. lidt krydderurter.
  • Tilsæt 5-6 dl vand og lad det koge op.
  • Skum af for urenheder, læg låg på og ladet oksehalerne braisere i 3-5 timer.
  • Tag oksehalerne op og lad dem køle af.
  • Sigt i mellemtiden braiserlagen, skum fedten af (gem gerne fedten til at stege i o.l.) og kog lagen godt ind.
  • Når halerne er køle lidt af pilles kødet af knoglerne og store stykker fedt kasseres.
  • Rør kødet op med lidt af den indkogte lage og smag til med salt og chipotle.
  • Hold evt. varm i ovnen i en tildækket skål.

Frijoles refritos (bønnemos)

  • Hæl væden fra bønnerne og skyl dem.
  • Mos bønnerne groft med en gaffel.
  • Hak løg og hvidløg fint og sauter i lidt olie på en ande.
  • Tilsæt de moste bønner og lad dem stege lidt med.
  • Tilsæt lidt fond fra oksehalerne (kan erstattes med vand) og rør det ud i bønnerne. Lad det stege lidt. Hvis det bliver for tørt tilsættes lidt mere væske. Smag til med salt og peber.
  • Hold evt. varm i ovnen i en tildækket skål.

Tomatsalsa

  • Skær tomaterne ud i fine tern.
  • Pres hvidløget og tilsæt det til tomaterne sammen fintsnittet rødløg.
  • Rør lidt god olivenolie i til det har en passende konsistens.
  • Smag til med lidt chili, salt, peber og lidt sukker.
  • Lad gerne tomatsalsaen trække nogle timer inden servering.

Noter

Server de friskbagte bløde tacos med frijoles refritos, moden avocado, tomatsalsa, det braiserede kød, syltede rødløg og bredbladet persille. Og dertil skal der selvfølgelig et godt glas humlet øl til!