Koldhævede boller med kerner

Opskriften giver ca. 15 boller. Brug gerne noget god kvalitets mel, da melets kvalitet har stor indflydelse på smagen - især når man koldhæver dejen.
Ret: Bagværk
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 12 timer
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 12 timer 15 minutter
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 4,5 dl danskvand
  • 10 g gær
  • 450 g hvedemel
  • 150 g fuldkornshvede
  • 15 g salt
  • 2 spsk. surdej (kan udelades)
  • 100 g grovvalsede havregryn
  • 100 g solsikkekerner

Sådan gør du

  • Vej alle ingredienserne af (på nær af havreflager og solsikkekerner) og kom dem i en rørekedel.
  • Ælt dejen i 4-5 min. ved lav hastighed på røremaskinen.
  • Skru op på fuld hastighed og ælt dejen i yderligere 6-8 min.
  • Smør en skål med lidt olivenolie, kom dejen i og dæk den til, og lad dejen hæve natten over i køleskabet (10-12 timer).
  • Tænd ovnen på 250 grader og tag dejen ud af køleskabet.
  • Bland havreflager og solsikkekerner sammen i en skål.
  • Del dejen i ca. 15 stykker à 70-75 g og form stykkern til boller, så godt du kan. Dejen er relativ våd, så jeg plejer bare at folde dejen ind over sig selv en enkelt gang. Det kan nemlig godt være ret svært som sådan at forme dem til boller.
  • Vend bollerne i blandingen af havreflager og solsikkekerner.
  • Bag bollerne i 10-15 min. i den 250 grader varme ovn.

Noter

Spis f.eks. de friskbagte koldhævede boller til morgenmad med koldt smør, ost, marmelade etc. mens de stadig er lune.