Koldhævede flutes - nem opskrift på flutes

Jeg bager altid på en bagesten eller stålplade, men har du ikke sådan en, så kan du bruge en almindelig bageplade. Opskriften giver 3 flutes og hvert flute rækker til 2-4 personer alt efter, hvad man spiser det til osv.

Ønsker man et mindre groft og luftigere brød kan man skære ned for fuldkornshvedemelet eller udelade det helt og erstatte det med almindeligt hvedemel.
Ret: Bagværk
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 14 timer
Samlet tid: 14 timer 30 minutter
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 5 g gær
  • 4 dl vand
  • 500 g hvedemel
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 5 g salt

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i vandet.
  • Tilsæt de to slags mel og salt og ælt dejen godt igennem i ca. 10 min.
  • Kom dejen i en skål/bøtte smurt med olivenolie og lad den hæve på køl til dagen efter (min. 12 timer).
  • Drys lidt mel på bordet, del dejen i tre og form den flutes:
  • Flad først dejen ud til et aflangt, rektangulært stykke.
  • Fold dejen halvt ind over sig selv på langs ind mod dig selv (se evt. billedet længere oppe i indlægget). Fold så dejen, der nu ligger dobbelt, ind over sig selv (ind mod dig selv) igen, så du har en aflang "rulle" dej.
  • Rul dejen ud til flutes i ca. samme længde som en bageplade.
  • Drys et viskestykke godt med mel, læg flutet til hævning i viskestykket med samlingen opad. Fold viskestykket op omkring flutet på begge sider ligesom vist på billedet ovenfor.
  • Form de to andre stykker dej til flutes på samme måde og lad de tre flutes hæve i 1 time.
  • Sæt en bradepande e.l. i bunden af ovnen og en bagesten/bageplade i midten af ovnen og varm ovnen op til 250 grader.
  • Når de tre flutes har hævet en time og ovnen er varm vendes de tre flutes forsigtigt over på den varme bagesten, så samlingen kommer til at ligge nedad. Brug evt. en bagespade eller tag bagestenen/bagepladen ud af ovnen.
  • Lav tre skrå snit på langs på hvert flute, sæt dem i ovnen. Hæld 1 dl vand i bradepande nederst i ovnen og luk ovnen med det samme.
  • Bag flutene i 15-20 min. til de er flotte mørkegyldne, og lad dem køle af på en rist.

Noter

Vær opmærksom på, at der er forskel på mel og mængden af vand melet kan optage, hvorfor mængderne godt kan variere lidt alt efter, hvilket mel du bruger. Hvor længe flutesene skal efterhæve (efter man har formet dem) kan også godt variere alt efter hvilken temperatur, der er i rummet, hvor fugtigt der er etc. Så hvis du ikke synes, at de er hævet nok, så lad dem ligge en halv times tid ekstra. Jeg plejer at have dem liggende til efterhævning på komfuret mens ovnen varmer op, så de ligger relativt lunt.
Opbevar de koldhævede flutes i et viskestykke, papirspose e.l. Flutene kan sagtens fryses, og de kan genopvarmes i ovnen ved 200 med lidt damp i ca. 5 min. Server f.eks. de koldhævede flutes til lidt godt charcuteri og ost, en god gullashsuppe eller brug dem til et par gode sandwich. Får du ikke spist det hele på dagen, så kan det daggamle brød med fordel bruges i en panzanella eller til bruschetta/crostini.