Braiseret spidsbryst - opskrift på langtidsstegt spidsbryst

4.2 fra 5 stemmer
Udskriv Pin
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 5 timer
Samlet tid: 5 timer 30 minutter
Antal: 5
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 kg oksespidsbryst
  • 1 stort løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 5 dl rødvin
  • 1 lille bundt timian
  • 1 lille bundt estragon

Sådan gør du

  • Puds spidsbrystet af for det værste fedt.
  • Pil løg og hvidløg og skær begge dele ud i grove stykker.
  • Brun spidsbrystet godt af på en glohed pande sammen med løget. Løget må gerne tage farve. Krydr godt med salt og peber.
  • Kom spidsbrystet over i et ildfast fad, bradepande e.l. sammen med timian og hvidløg og hæld rødvinen ved.
  • Pak fadet godt ind i staniol, sæt det ind i en 150 grader varm ovn og lad spidsbrystet braisere i 4-5 timer.
  • Tag fadet ud af ovnen og sigt væden fra.
  • Sluk for ovnen, dæk kødet til og sæt det tilbage i ovnen, så det kan holde sig varmt, mens du laver saucen.
  • Kog væden ind til ca. det halve og skum fedt og urenheder af.
  • Smelt en skefuld smør i mikroovnen og rør det sammen med ca. samme mængde mel til en smørbolle.
  • Pisk smørbollen i saucen lidt af gangen indtil saucen har en passende konsistens. Skulle saucen blive for tyk kan den altid fortyndes med lidt rødvin.
  • Tilsæt en god håndfuld hakket estragon til saucen og smag til med salt, peber og evt. lidt god eddike/balsamico.

Noter

Skær kødet ud i mindre stykker og server det f.eks. sammen med nye danske kogte kartofler og blancheret sommergrønt - eller grillet spidskål. Er det slut med sommergrøntsagerne kan man f.eks. servere en gang bagte rodfrugter eller en lækker hvidkålssalat med æble til.
 
Alternativt kan kødet trækkes fra hinanden med et par gafler - og evt. røres op med lidt af væden fra braiseringen - og serveres som en god gang pulled beef i hjemmelavede burgerboller.
 
Skulle der være kød til over, så gem det endelig til en gang dampede bao boller.