Græskarrisotto med salvie

Da jeg havde en håndfuld kantareller liggende, så blev de også lige tilsat til risottoen, men den kan sagtens laves uden. Ønsker du at lave den med kantareller, så steg 100-150g kantareller godt af og tilsæt dem sammen med den bagte græskar.
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Antal: 3
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Bagt græskar

  • ¼-½ hokkaidogræskar
  • 4-6 fed hvidløg
  • Et par kviste salvie
  • Olivenolie

Salviepesto

  • 4 håndfulde salvie, ca. 150
  • 75 g rød primadonna eller anden lignende fastost
  • 75 g mandler
  • 1 tsk. salt
  • 1 citron, saft heraf
  • 2 dl olivenolie

Græskarrisotto med salvie

  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 150 g risottoris
  • 1 dl hvidvin, tør
  • 5-7 dl grøntsags-/hønsefond
  • En portion bagt græskar
  • 30 g smør
  • 30 g parmesan
  • Et skvæt æbleeddike
  • Salviepesto

Sådan gør du

Bagt græskar

  • Vask græskarret og skær evt. grimme pletter af. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at skrælle græskarret.
  • Halver det og skrab kernerne ud med en ske.
  • Skær græskarret i ca. 1-2 cm tykke skiver og vend det sammen med lidt olivenolie, hvidløg, hele kviste af salvie, salt og peber.
  • Fordel græskarstykkerne på en bageplade på et stykke bagepapir og bag dem i ca. 30 min. ved 200 grader til de er møre og har taget lidt farve.

Salviepesto

  • Vask og pluk salvien og skær osten ud i mindre stykker.
  • Kom det hele i en foodprocessor og kør det indtil det har en passende konsistens.
  • Fordel salviepestoen i små glas eller bøtter og dæk evt. med lidt olie. Pestoen kan holde sig i en uges tid på køl, men den kan med fordel også fryses i mindre portioner.

Græskarrisotto med salvie

  • Snit løg og hvidløg fint og sauter det i et skvæt olivenolie indtil løgene er blanke.
  • Tilsæt så risottorisene og lad dem stege med i et par minutter.
  • Tilsæt derefter hvidvinen og lad den koge næsten helt ind.
  • Tilsæt derefter en god skefuld fond og lad den koge næsten helt ind. Tilsæt derefter endnu en skefuld og fortsæt sådan indtil risene er møre, men stadig har bid. Vær opmærksom på, at du ikke nødvendigvis skal bruge al fonden.
  • Skær den bagte græskar og mindre stykker og tilsæt den efter de første par skefulde fond er tilsat.
  • Når risene er færdige og fonden er ved at være kogt ind tages risottoen af varmen.
  • Tilsæt smør og revet parmesan og rør det ud i risottoen. Juster evt. konsistensen med en smule fond, hvis det er nødvendigt. Den perfekte konsistens kan være svær at ramme, men hellere lidt for våd end lidt for tør, da risottoen "sætter sig" lidt når den kommer på tallerkenen.
  • Smag risottoen til med lidt æbleeddike, salt og peber, læg låg på og lad den hvile et par minutter inden servering.

Noter

Server risottoen med lidt salviepesto ovenpå og dryp evt. en god lagret balsamico over ved servering. Man kan også stege et par blade salvie sprøde i olivenolie ved middel varme og bruge dem til servering. Er der risotto til overs, så husk endelig at gem resterne til en gang arancini.