Roskilde Festival 2015: madevents

Udgivet af den 21. juli, 2015 i Festivaler


Roskilde Festival 2015, køen til Ice Ice Baby

På Roskilde Festival 2015 var madscenen ret imponerende, og det var bestemt ikke begrænset til udvalget af mad- og drikkeboder. Udover alle de skønne boder, så var der også arrangeret en række af spændende madevents, hvor jeg heldigvis nåede at deltage i et par af dem. 

Det gik hurtigt op for mig, at det blev svært at nå det hele på festivalen, så jeg blev nødsaget til at vælge mellem alle de spændende madevents, som More Than Eating havde arrangeret på årets festival.

Roskilde Festival 2015, Palate-Palette

Der lægges sidste hånd på første servering

Palate-Palette

Det eneste lukkede arrangement jeg nåede at deltage i var Palate-Palette, som var samme dag Maiken var forbi. Med udgangspunkt i de fem grundsmage salt, surt, bittert, sødt og umami havde kokken Jakob Mielcke (som du måske kender fra Masterchef) sammen med tekstildesigneren Margrethe Odgaard kreeret fem små serveringer med fokus på sammenhængen mellem smag og farver.

Da vi blev lukket ind i Stalden, hvor arrangementet blev afholdt, gik der ikke længe før vi fik stukket et glas Cremant de Bourgogne i hånden, og da vi alle var kommet ned at sidde på de aflange bænke, som var blevet placeret i et langt rektangel, blev vi budt velkommen og fik en kort introduktion til arrangementet. Det var en dejlig og relativt klassisk Cremant, som var til den tørre side, og det bedste af det hele var, at der var masser af den – hele arrangementet blev vi nemlig tilbudt refills, så snart glasset var ved at være tomt.

Roskilde Festival 2015, Palate-Palette, Hjertesalat med valnøddecreme og citronskal

Salat med valnøddecreme og citronskal

1. servering: bittert

Den første servering repræsenterede “bittert” og var et par salatblade (hjertesalat, hvis ikke jeg tager fejl), som var akkompagneret af en fed og bitter valnøddecreme og revet citronskal. Salatbladet var dejligt sprødt, hvilket sammen med citronskallen bidrog med lidt friskhed til serveringen, og en let bitterhed, som blev forstærket af valnøddecremen, og det var altså et ret så velsmagende stykke salat. Cremant’en komplementerede serveringen ret godt og forstærkede rent faktisk smagen af valnød, hvilket var en interessant oplevelsen.

Roskilde Festival 2015, Palate-Palette, Tomater med skum og timian

Tomater, skum og timian

2. servering: umami

Næste servering repræsenterede “umami” og var egentlig bare halverede friske tomater, der blev serveret med en skum, som vi havde lidt svært ved at identificere. Jeg tror måske, at det var en tomatskum drysset med timian. Umami er en grundsmag, som man typisk forbinder med kød, men smagen er også at finde i andre fødevarer, som f.eks. svampe, tang og tomater. Så denne lille tomatservering var uden tvivl en umami-servering, men en lidt atypisk en af slagsen. Hertil fungerede Cremant’en også glimrende.

Roskilde Festival 2015, Palate-Palette

Serveringen blev udført i farverige heldragter

3. servering: surt

Tredje servering var rimelig drilsk og lettere udfordrende. Den repræsenterede “surt”, og vi kunne simpelthen ikke gennemskue, hvad det var, så efter arrangementet måtte vi spørge Jakob Mielcke, hvad han havde kreeret. Det viste sig at være havtornjuice, som var blevet dehydreret og formet som et blad, serveret oven på kamillegele og pyntet med diverse urter (bl.a. sødskærm og bronzefennikel) og blomster. Det var både en velsmagende og overraskende servering, da vi ikke vidste, hvad vi skulle forvente, inden vi smagte på den. Her blev boblerne udfordret lidt, men de fungerede stadig nogenlunde til den lille hapser.

Roskilde Festival 2015, Palate-Palette, Blad af havtorn

Havtorn, kamillegele, urter og blomster

Roskilde Festival 2015, Palate-Palette, Jakob Mielcke

Den salte servering gøres klar

4. servering: salt

Næste servering var også en lidt atypisk en af slagsen. Her var det “salt”, som var repræsenteret i form af en salt is, der bidrog med det salte til popcornene, som var serveret ovenpå isen. En udfordrende servering, som dog var enormt velsmagende (igen). Igen var boblerne ikke det bedste match til serveringen, men det havde nu også været imponerende, hvis de kunne finde én vin, som passede perfekt til det hele.

Roskilde Festival 2015, Palate-Palette, Saltet is og popcorn

Saltet is og popcorn

5. servering: sødt

Sidste servering skulle selvfølgelig repræsentere “sødt” og var ikke nær så udfordrende som nogle af de andre serveringer. Her fik vi serveret en rigtig fin flødebolle med marcipanbund og guf med brombær (tror jeg), der var overtrukken med hvid chokolade. Rent smagsmæssigt var der ikke de store udfordringer, men bare ren nydelse og velsmag, som man kan forvente af sådan en flødebolle. Det var til gengæld også virkelig en god flødebolle! Cremant’en passede heller ikke super godt til flødebollen, men det havde vi sådan set heller ikke forventet – den manglede simpelthen noget sødme for at kunne klare det.

Roskilde Festival 2015, Palate-Palette, Flødebolle med marcipan, hvid chokolade og brombær

Flødebolle med hvid chokolade og brombær

Så vidt jeg husker varede arrangementet ca. en times tid, hvilket passede ret godt ift. de fem små serveringer. Vi synes virkelig, at det var et fedt arrangement, og det var super spændende at komme lidt ud af sin comfort zone, hvad smag og tekstur angår. Alle serveringer blev serveret af frivillige i heldragter, som jeg gætter på var designet af Margrethe Odgaard, omend vi ikke helt fangede, hvad Margrethe Odgaards rolle i hele arrangementet var.

Roskilde Festival 2015, Ice Ice Baby

Der gøres klar til Ice Ice Baby

Ice Ice Baby

En times tid efter Palate-Palette passede det med, at vi kom forbi pladsen ved Gloria, hvor der var ved at blive gjort klar til Ice Ice Baby. Her stod ISTID for at servere is efter eget humør lavet à la minute med flydende nitrogen, som er -196 grader koldt. Og vi var tydeligvis ikke de eneste, der havde lyst lidt is at køle sig på i varmen. Allerede en halv time før det startede, begyndte folk at sætte sig i kø, som du kan se på billedet øverst i indlægget.

Roskilde Festival 2015, Ice Ice Baby

Der laves is à la minute

Arrangementet kostede en flad 20’er og fungerede på den måde, at man kunne vælge op til 3 smagsgiver, hvor én af disse var friske jordbær, og resten var tørre ingredienser. ISTID havde så en isbase og en masse flydende nitrogen, som de forvandlede til en basisis, hvor ens smagsgivere blev tilsat.

Både Maiken og jeg valgte at tage et par skefulde mandelknas med rosmarin og havsalt, lidt hvid chokolade og et par friske jordbær til at give smag til vores is, hvilket resulterede i en rigtig lækker, cremet og velsmagende is, som var lige, hvad vi havde brug for i varmen.

Roskilde Festival 2015, Ice Ice Baby

Der var masser af spændende smagsvariationer at vælge imellem

Roskilde Festival 2015, Ice Ice Baby, Is med jordbær, hvid chokolade og mandelknas med rosmarin og salt

Så er der jordbæris med hvid chokolade, mandler, rosmarin og salt

Gastronomisk Legestue

Om lørdagen var der Gastronomisk Legestue ved området omkring Gloria. Her havde en håndfuld studerende fra fødevarevidenskab på Københavns Universitet for 5. år i træk sat en række stande op, hvor de præsenterede forskellige eksperimenterende retter, som udfordrede festivalgæsterne på både smagssammensætninger og konsistens. Det blev jeg selvfølgelig nødt til at opleve, så jeg var et smut forbi for at se, hvad de kunne byde på.

Roskilde Festival 2015, Gastronomisk legeplads

Der laves chilisorbet med flydende nitrogen

Ved det første bord jeg kom forbi, blev jeg budt på pandekager lavet på banan og havregryn, hvilket der som sådan ikke var noget utraditionelt i. Til gengæld blev de serveret med tomatmarmelade og baconmarmelade, som faktisk smagte overraskende godt – især sammen.

Ved et andet bord stod de og “kogte” citronmarengs i flydende nitrogen, hvilket faktisk har samme effekt, som at tørre marengsen på normal vis, men som en lille bonus, så står der røg ud af næse og mund, hvis du spise den iskolde marengs med det samme, hvilket er ret underholdende. Der blev også lavet is med den flydende nitrogen, og her var det en ret stærk chilisorbet, der blev produceret i små portioner. Det var faktisk en ret sjov oplevelse, da det kun var stærkt i øjeblikket, da capsaicinen åbenbart ikke bliver hængende i munden, når det indtages som is.

Roskilde Festival 2015, Gastronomisk legeplads, Candyfloss med rødbede

Candyfloss med rødbede

Sidst men ikke mindst så blev der også lavet candyfloss, og det siger man jo ikke nej til. Det var dog ikke en helt traditionel candyfloss, der blevet lavet. Her bød de på rødbedecandyfloss, som blev serveret på en pind af lakridsbolche, der var vendt i citronsyre. Nu er det ikke første gang, at jeg ser rødbede brugt i søde sager, men det var nu alligevel et sjovt og ret velsmagende indslag. Rødbede fungerer nemlig rigtig godt sammen med lakrids, og citronsyren gav en syre, som fungerede rigtig godt til.

Alt i alt synes jeg, at det var et rigtig godt og spændende arrangement på Roskilde Festival 2015, og jeg vil bestemt anbefale at kigge forbi, hvis de også er at finde på festivalen næste år.

 

Madevents på Roskilde Festival 2015

Som jeg også nævnte i mit tidligere indlæg, så var det første gang, at jeg var på Roskilde Festival, og jeg var ret overrasket over, hvor stort fokus der var på mad, og hvor alsidig madscenen generelt var på festivalen. Hvad madevents angår, så var jeg ret tilfreds med de tre events, som jeg deltog i, omend der var flere madevents, som jeg desværre gik glip af. Jeg var især lidt ærgerligt over, at jeg ikke nåede at deltage i The Italien Supper Club, som var en 5-retters middag af folkene bag den italienske restaurant Il Buco, og The Time Machine, som var en 5-retters middag tilberedt af folkene bag Restaurant Vigen, hvor maden var inspireret af udviklingen blandt madbodernes udvalg i løbet af hele festivalens historie.

Deltog du i nogle af de mange spændende madevents på festivalen, og hvad synes du om det?

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.